ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Історія із зіпсованим зерном, що нібито має постачатись до Польщі: розбираємось, де правда

У польському сегменті інтернету з'явилося безліч фотографій, що показують зіпсоване зерно. Деякі користувачі стверджують, що саме це зерно постачається з України в інші Польщу та інші європейські країни. Розбираємось в цій історії та намагаємось зʼясувати правду.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Якщо у вас є друзі поляки, тоді цей допис для вас. У польському сегменті інтернету шириться два десятки фотографій, на яких ми бачимо зіпсовані зернові культури: там і проросле насіння соняшника, і лід у контейнерах, і запліснявіла кукурудза. В багатьох дописах стверджують, що саме таке зерно постачається з України в Польщу та інші країни Європейської Унії.

 

У коментарях окрім обурень на кшталт «отак Україна віддячує Польщі» та «Смачного нам від українців!», розганяють цілі конспірологічні теорії про майбутні захворювання європейців та свідоме знищення Україною польського рільництва.

Фотографії в мережу завантажив у лютому цього року фермер Ойдан Хуберт, однин із організаторів протестів на кордоні між Україною та Польщею. Зробив він це без будь-якого контексту і пояснення, хіба що написав, що "фото надіслані працівниками терміналу та водіями". Решту припущень зробили користувачі, які поширили його допис (а це, на хвилинку, понад 35 тисяч людей, ще 7000 обурливо прокоментували).

Зауважимо, що Хуберт віднедавна значиться в базі сайту «Миротворець».

Ми спробували з’ясувати бодай якусь інформацію про ці емоційні світлини. Точно можемо стверджувати, що експортне зерно не в такому жахливому стані, як це намагаються показати протестувальники. Щонайменше є відповідні структури, які контролюють якість зерна — ніхто не купуватиме “кота в мішку”. Аналогічно ніхто при здоровому глузді не везтиме тисячі тонн зіпсованого зерна на край світу, щоб потім повернутися з ним назад чи викинути.

Також про задовільний стан експортного зерна свідчать фото, на яких зафіксовані прикрі випадки, коли польські протестувальники свідомо розсипали його на землю. Якби все було так жахливо й Україна дійсно експортувала некондиційні зернові культури, то подібні фото ми бачили б не один раз у лютому 2024-го, а постійно протягом останніх двох років і не лише з Польщі.

 "… зараз нереально завезти неякісне. Польські перевіряючі інституції дуже якісно роблять свою роботу і дуже прискіпливо перевіряють українське зерно. Але й немає такого, щоб на якісне зерно вони казали, що воно погане. Однак, щойно знаходять хоч якусь маленьку невідповідність — відразу завертають", — розповів у інтерв’ю сайту про агробізнес latifundist засновник компанії «Агроойлтрейд» Сергій Орловський.

Цікаво, що публікаціям світлин зіпсованого українського зерна передували статті в польських медія про те, що протестувальники знайшли вагони з запліснявілою кукурудзою. Мовляв, вони стоять на перевантажувальному терміналі в Дорогуську. Тоді на подію відреагував заступник міністра сільського господарства Міхал Колодзейчак:

 "Це скандал. По всій Польщі ширяться фотографії, і ми бачимо, що товар, який стоїть тут майже рік, запліснявів, хтось може його з'їсти. Ці 60 вагонів кукурудзи стоять з минулого року, з квітня, відколи було запроваджено ембарго. Фактично, у цього поїзда немає власника. Ніхто не хоче забирати його в Україну", — сказав Колодзейчак.

Імовірно, саме тут Хуберт і зробив вищезгадані фотографії. Фермер наголосив:

 «Ці вагони жахливо смердять. Ніхто не знає, що з ним (зерном) робити. Україна каже, що не візьме його, а в Польщі власник зник. Вони стоять перед митницею в Дорогуську».

Звичайно, якщо зерно майже рік лежить у вагонах, то вигляд у нього буде жахливий. Погодні умови ніхто не скасовував, а наявність льоду, іржі та «молодої зелені», яка пробивається крізь насіння, зайвий раз доводять, що товар покинули напризволяще давно.

Хто і чому залишив стільки зерна без нагляду — це вже інше питання. Як каже Орловський, власник не зміг розмитнити його і так воно стоїть у тих вагонах до тепер. Ба більше, випадки, коли зерно зіпсувалося через блокаду на кордоні, можливо, сталися не лише з вантажними потягами. Ці припущення ми робимо з поширених світлин. На жаль, їх автор Ойдан Хуберт не дає жодних пояснень.

Нагадуємо, раніше ми повідомляли, що у соцмережах і на сайтах-сміттярках масово публікують відео, на якому нібито “поляки виступають проти НАТО”. Насправді це відео з мітингу, який провели понад рік тому, він не має відношення до протестів фермерів small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01