ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Мільйони на пінгвінів: як маніпуляції Шарія обурили українців

Пропагандист Анатолій Шарій поширив маніпуляцію про виділення 450 мільйонів гривень з українського бюджету на дослідження пінгвінів в Антарктиці, стверджуючи, що ці кошти витратять на вино, шоколад, фісташки та терки для ніг. Розбираємось, в чому ж полягає правда.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

(Про)російський пропагандист Анатолій Шарій поширив інформацію, що для вивчення пінгвінів в Антарктиці “другу Офіса Президента Євгенія Дикому виділили 450 мільйонів бюджетних грошей”. Він наголошує, що їх витратять на вино, шоколад, фісташки та терки для ніг.

Згодом він повідомив, що, починаючи з 2022 року на вивчення Антарктики з українського бюджету виділили близько 25 мільйонів доларів. І, як-то кажуть, понеслося. Спочатку цю інформацію підхопили сумнівні Telegram-канали, де “вивчення Антарктики” перетворилося на “вивчення пінгвінів”, а потім ця маячня просочилася в облікові записи цілком притомних українців.

 

Не погребували опублікувати її й і деякі новинні медіа, як-то Фокус та Главком. Щоправда, посилалися вони на Prozorro, а не на першоджерело вкиду. Але при цьому з цих новин виходить, що гроші виділяють на “вивчення пінгвінів”, тоді як на Prozorro замовляють матеріально-технічне забезпечення українських антарктичних експедицій із використанням науково-дослідницького океанографічного судна “Ноосфера”.

Коментарі під такими дописами відповідні: “Навіщо нам ракети? У нас скоро будуть бойові пінгвіни”, “Щось дорого нам пінгвіни обходяться”, “Думали фортифікації будуються, а гроші спустили на пінгвінів” тощо. Дійшло до того, що українським полярникам довелося писати виправдання.

Насправді інформація, яку поширив проросійський блогер, маніпулятивна. Казати напівправду – це один із найулюбленіших прийомів російської пропаганди.

Як це працює?

Беруть реальну інформацію, але при цьому хибно трактують окремі факти та зміщують акценти. І хоча під час перевірки виявляється, що такі трактування неправдиві та інколи навіть безглузді, завзятих поширювачів “зради” вже не зупинити — маніпуляція вже глибоко вкоренилася у свідомість громадян.

У ситуації із тендером “на пінгвінів” бачимо те саме. Закупівля, про яку говорить Шарій, — справжня. Але чи справді 11 мільйонів доларів виділили на пінгвінів і чи можна було їх витратити на дрони?

Що замовляли?

Закупівлю оголосили ще в лютому 2024 року. Програма розрахована на рік. Вона включає 463 мільйонів витрат. Ці кошти підуть на продукти для учасників антарктичних експедицій, закупівлю матеріально-технічних засобів та паливо-мастильних матеріалів, а також управління науково-дослідницьким судном “Ноосфера”. Крім того, програма включає доставку учасників експедицій на антарктичну станцію “Академік Вернадський” (спочатку треба долетіти до Пунта-Аренаса в Чилі, а потім вже використовують “Ноосферу”).

Чи замовляли вино?

Схоже, українців чи не найбільше обурив факт закупівлі вина. Чи він правдивий? Так, вино серед переліку продуктів є. Загалом перелік складається із 1128 пунктів, серед яких борошно, крупи та фрукти, але маніпулятори свідомо обрали з нього філе лосося, шоколад та вино. У переліку, до речі, були ще картопля фрі та чипси, але чомусь ці продукти Шарій і ко проігнорували.

Закупівлю на станцію роблять один раз на рік на 14 людей. Серед іншого замовили полярникам і 168 пляшок червоного вина, 112 пляшок білого та 18 – ігристого. Євген Дикий, директор Національного антарктичного центру, пояснив, що це закупівля річна на всю зимівлю, вино замовляли з розрахунку 45 грамів на людину, приблизно два келихи на тиждень. Шоколаду та цукерок вийде 200 грамів на тиждень на одного полярника. Чи є алкоголь доцільною витратою? Судити не нам, ми ніколи не проводили рік на антарктичній станції в умовах ізоляції серед полярної ночі.

Чи можна було гроші витратити на дрони?

Науковці пояснюють, що свідомі того, що оборонні потреби держави – першочергові, але кошти антарктичної програми неможливо витратити на військові закупівлі. Антарктичну програму фінансують із гуманітарної частини держбюджету. За умовами, на яких міжнародні партнери надають нам ці кошти, їх теоретично можна перерозподілити лише на гуманітарні видатки.

Чи зріс бюджет антарктичної станції?

За словами пропагандистів, бюджет програми з 2022 року нібито зріс у 10 разів. У науковому центрі пояснили, що вони показали лише один тендер за 2022 р. на міжрейсове обслуговування "Ноосфери", тобто без витрат на рейси судна, на станцію, а бюджет антарктичної програми є сталим. У 2023 році комплексна послуга з матеріально-технічного забезпечення українських антарктичних експедицій із використанням науково-дослідницького океанографічного судна “Ноосфера” також коштувала приблизно 11,6 млн доларів.

Так, а що пінгвіни?

На станції “Академік Вернадський” дійсно вивчають пінгвінів, але кількість цих досліджень – 2 з 93 (науковці спостерігають, як пінгвіни реагують на зміну клімату). Інші ж проєкти включають геофізичні та метеорологічні досліди.

Чому саме зараз?

Бюджет антарктичної програми був оприлюднений ще в листопаді 2023 року. Контракт підписали 23 лютого 2024 року. Ймовірно, маніпулятор та проросійський пропагандист свідомо звернув увагу на цей тендер саме зараз, щоб схвилювати суспільство. Час для цього відповідний – комунікація влади на тему мобілізації провалена, постійні скандали з ТЦК, наступ на Харківщині. Нова “зрада” мала стати останньою краплею, яка запалить громадське обурення. Особливо, коли маніпулюють військовими й протиставляють українців одне одному, мовляв, одні воюють, а інші п’ють вино з пінгвінами.

Про аналогії

Схожу ситуацію ми бачили, коли йшлося про виділення коштів на ремонт доріг у прифронтових областях. Людей обурив цей факт і більшість казали, що це недоцільні витрати. Хоча журналісти-розслідувачі розповідають про те, коли такі закупівлі проводять за завищеним цінами або доручають компаніям, наближеним до посадовців чи їхніх родичів.

Натомість маніпулятори висмикують ці факти, зміщують акценти на тотальну корупцію, мовляв, подивіться “крадуть, ніяк не наїдяться”. І вже мова йде про недоцільність витрат на ремонт доріг у прифронтових регіонах, хоча логістика та евакуація поранених під час воєнного стану не менш важливі.

Мета таких маніпуляцій одна – розхитати наше суспільство зсередини, посилити розчарування та зменшити підтримку армії. Тобто зробити все, щоб українці зневірилися і перестали захищатися small logo

Підготувала Альона Маліченко.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01