ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Мобілізація з 18 років? Маніпуляція від Разумкова

Мережею поширюється маніпуляція від колишнього голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, який заявив, що в новому законопроєкті є норма про мобілізацію людей з 18 років.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ


25 березня, у коментарі “Новини.LIVE” Дмитро Разумков заявив, що у новому законопроєкті передбачена мобілізація з 18 років. Сьогодні на власному ресурсі Разумков це підтвердив.


“Там прописано, якщо людина пройде базову військову підготовку в 18 років, то вона отримає військово-облікову спеціальність, стане на облік і це призведе до того, що ТЦК зможуть її мобілізувати у 19 років», - каже Разумков. Цю “сенсацію” одразу підхопили телеграм-канали та численні медія.


Насправді це маніпуляція. Пояснюємо чому.

Зараз в Україні дійсно можуть мобілізувати чоловіків з 18 до 60 років. Але з урахуванням того, що з 18 до 27 років мобілізації підлягають лише ті, хто закінчили воєнну кафедру або відслужили строкову службу. Тому в більшості випадків мобілізація починається лише з 27 до 60 років.

У травні минулого року Верховна рада України проголосувала про зниження граничного віку призовників з 27 до 25 років. Але президент України цей законопроєкт не підписав.

У новому законопроєкті про мобілізацію, за який проголосували в першому читанні, знову з’явилася норма про зниження віку з 27 до 25 років. Про неї досі завзято дискутують у профільному комітеті парламенту.



Звідки ж пан Разумков взяв оцю тезу про “мобілізацію з 18 років”?

У законопроєкті про мобілізацію, до якого подали понад 4 тисяч правок, є норма про введення базової військової підготовки для чоловіків з 18 до 25 років (рік проходження вони можуть обирати самостійно, але лише до досягнення 24).

Тобто навіть у цій нормі не йдеться про те, що обов’язково цю підготовку людина має пройти у 18 років. Разумков мав на увазі, що якщо людина проходить ці курси, які будуть обов’язковими, то її можуть мобілізувати.

 "Базова загальна військова підготовка буде проводитись у вищих навчальних закладах, тобто для студентів, які мають відстрочку на час навчання. Але норма в законопроєкті не містить чіткої визначеності, тому буде редагуватись комітетською правкою, для того, щоб унеможливити подвійне тлумачення", — пояснила членкиня парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз.

Член комітету з питань нацбезпеки й оборони Юрій Здебський назвав припущення Разумкова перекручуванням.

"По-перше, на облік людина стає з 18 років. За нею дивляться, вона проходить медкомісію. Далі людина має отримати загальний базовий військовий вишкіл. Студентів ми не беремо, не призиваємо. Людина називає термін – і вона вчиться", – пояснив Здебський.

За його словами, якщо людина ніде не навчається, то її "можуть взяти десь у військову частину чи ще кудись" для підготовки. У мирний час вишкіл складатиметься з трьох місяців загальної підготовки й двох – за спеціальністю. Під час війни він становитиме три місяці загалом.

Депутат наголосив, що тих, хто пройшов підготовку, будуть брати на облік, проте не призиватимуть до 25 років.

Омбудсмен Дмитро Лубинець виступив проти мобілізації з 18 років.

Ба більше, коли вже писався цей текст, стало відомо, за словами нардепа Олексія Гончаренка, що комітет з нацбезпеки відхилив правку, яка нібито могла призвести до примусової мобілізації з 18 років small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01