ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Наративи та маніпуляції російської пропаганди навколо атак на Одесу

Ворог тероризує ракетними ударами Одесу. Найбільш масовий та наймасштабніший за наслідками ракетний удар відбувся вночі з суботи на неділю, коли був пошкоджений найбільший православний храм УПЦ московського патріархату Одеси — Спасо-Преображенський катедральний собор. Навколо удару по собору циркулює найбільший наратив та маніпуляція російської пропаганди останніх днів, які потрапили і в українське інформаційне поле. Сьогодні хочемо розвінчати ці маніпуляції довкола собору.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Після удару по Кримському мосту та завершення “зернової угоди”, держава-агресор вже тиждень тероризує ракетними ударами Одесу.

Найбільш масовий та наймасштабніший за наслідками ракетний удар відбувся вночі з суботи на неділю, коли був пошкоджений найбільший православний храм УПЦ московського патріархату Одеси — Спасо-Преображенський катедральний собор.

У ту ніч росія атакувала Одещину щонайменше п'ятьма видами ракет усіх видів базування, застосувавши "Калібри", "Онікси", Х-22 та Іскандер-К, а також балістичні "Іскандер-М". Як повідомляє ОК "Південь", силами ППО значну частину ракет було знищено, але окрім влучання по собору, є також руйнування портової інфраструктури та, щонайменше, 6 житлових будинків.

Собор розташований у самому центрі Одеси на Соборній площі. На цьому місці храм уперше з'явився 1808 року. Проте 1936 року його знищила радянська влада. Перед руйнуванням собор було розграбовано. Храм відбудували вже за часів незалежности України. Будівля була введена в експлуатацію 2005 року.

Навколо удару по цьому собору і циркулює найбільший наратив та маніпуляція російської пропаганди останніх днів, які потрапили і в українське інформаційне поле.



Одразу після удару російські пропагандисти першого ешелону, проросійські телеграм-канали та ЗМІ почали масово нав’язувати своїй аудиторії, що центр Одеси, в тому числі й собор, розбили українські сили ППО. Начебто характер пошкоджень не такий суттєвий, щоб допустити те, що було пряме влучання російської ракети.

Навіть прессекретар президента росії дмітрій пєсков назвав «абсолютною неправдою» звинувачення на адресу росії щодо руйнування собору в Одесі, оскільки російські війська буцімто не завдають ударів по храмах:

🚫«Там ідеться про антиракети, власне, які були випущені та які самі зруйнували цей храм».

Подібні маніпуляції російська пропаганда використовує, починаючи з першого дня повномасштабного російського вторгнення в Україну. Начебто, українській владі потрібні масштабні трагедії для підвищення градуса ненависті, що збільшить кількість бажаючих йти воювати.

Цей наратив та маніпуляція найголовніше, що не враховує - це те що першочергова причина роботи української ППО, можливих падінь уламків ракет - це агресія росії та запуск з її сторони ракет, які Україна має збивати, щоб захиститися. Не було б російських ракет в українському повітряному просторі — не було би й вилетів ракет української ППО.

Увечері, 23 липня, президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні повідомив, що 19 ракет різних типів атакували Одесу вночі з суботи на неділю, а протикорабельна ракета Х-22 влучила саме у Спасо-Преображенський собор.

За словами очільника Одеської районної військової адміністрації Юрія Крука, вночі 23 липня саме російські окупанти завдали наймасштабнішого удару по історичному центру міста. Також він додав, що «нелюди поцілили по цивільній інфраструктурі, житловим будинкам та практично зруйнували найбільший собор півдня України».

росія намагається зняти з себе відповідальність за скоєння чергового злочину проти цивільного населення України та перекласти відповідальність на постраждалих від її дій українців. Таким чином ворог продовжує поширювати наратив про некомпетентність ЗСУ.

🚫Навколо російського ракетного удару по Спасо-Преображенському собору розгортається ще одна маніпуляція та фейк, який активно підбурює російська пропаганда. Начебто священники, які засудили ракетний російський удар — це ті, кого завезли з інших міст України, переважно Західного регіону.

Але ще вчора, після влучання російської ракети по собору, саме Архієпископ Арцизький та вікарій Одеської єпархії УПЦ МП Віктор звернувся до голови РПЦ Кіріла з закликом відчепитися від церкви в Україні.

Вікарій Одеської єпархії нагадав Кірілу, що УПЦ повністю вийшла з підпорядкування РПЦ. Також він викрив цього патріарха та інших російських попів у лицемірстві.

"Не раз ви, у своїх проповідях, говорите про єдність "Святої Русі", яку ви своїм благословенням та справами повністю знищуєте. Прошу також вас звернути увагу на те, що саме особистим вашим благословенням, воїнство росії сьогодні чинить безчинство та відверту війну на суверенній території Української Держави", – написав вікарій Одеської єпархії.

Також він заявив, що відвідав Спасо-Преображенський собор після того, як "благословенна" Кірілом російська ракета прилетіла прямо до вівтаря.

"У нас на свій шлях, обраний Собором Української Православної Церкви.
Щиро прошу Вас – зупиніться", – написав Архієпископ Арцизький.

☝Цікаво, що 40-річний вікарій Одеської єпархії Архієпископ Арцизький народився в російському Тамбові. У 1998—2000 роках ніс послух на кліросі та просфорні у Спасо-Преображенському соборі м. Тамбова.

Так що, ніякі “не завезені священники з інших міст” відповіли на російську ракету в соборі, а саме вікарій Одеської єпархії. І ця відповідь дуже зачепила РПЦ.

Хоч цей лист був адресований очільнику РПЦ, на нього відповів російський митрополит Клинський Леонід. Він, як підкреслили в Центрі стратегічних комунікацій, є одним з ідеологів війни проти України, вихваляння якої легко можна знайти й у його групі в телеграмі.

Тож у своїй відповіді на лист архієпископа Віктора він не відступив від задумів Кремля та пообіцяв й надалі захоплювати українські єпархії. Також він припустив, що архієпископа Віктора могли змусити написати подібного листа. А одразу після цього почав йому погрожувати та вказувати на нібито місце у ніг московських попів. Мовляв, такі слова, що ганьблять і проклинають патріарха "ніхто не спустить"  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01