ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Польща розпочала екстрадувати українських чоловіків - маніпуляції ЗМІ та телеграм-каналів

Після заяв владних представників про можливу екстрадицію українських чоловіків із країн Європи, Великобританії та США, які нелегально перетнули кордон та подали підроблені документи про інвалідність, реакція медіа не забарилася. Вранці в понеділок майже всі телеграм-канали та ЗМІ в Україні поширили інформацію з посиланням на польське видання "Rzeczpospolita", що Польща розпочала процедуру екстрадиції українських чоловіків, які незаконно покинули країну.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

 
Після заяв представників влади про те, що розглядається можливість екстрадиції українських чоловіків із країн Європи, Великобританії, США, які виїхали туди нелегально, за підробленими довідками про інвалідність, не змусили себе довго чекати і маніпуляції на цю тему.
 

У понеділок вранці майже всі телеграм-канали та ЗМІ в Україні з посиланням на польське видання “Rzeczpospolita” повідомили, що Польща почала екстрадувати в Україну чоловіків, які незаконно виїхали з країни.

Звісно підхопили ці маніпулятивні заголовки й проросійські канали та блогери.

 Однак це виявилось маніпуляцією. Якщо почитати першоджерело, на яке і почали посилатися, виявиться, що текст статті банально перекрутили.

Почасти винні в цьому самі журналісти польського видання, які дали статті такий заголовок. Річ у тім, що він сам вводить в оману.

Такий висновок можуть зробити ті, хто читає матеріал повністю. Він розпочинається з того, що Польщу та інші країни ЄС можуть завалити українськими запитами щодо екстрадиції чоловіків, які покинули країну завдяки хабарам, а частину українців начебто вже передано в Україну.

“Rzeczpospolita” посилається на останні заяви щодо екстрадиції нардепа Давіда Арахамії та представника президента у Верховній Раді Федіра Веніславського.

 Насправді ключове в матеріалі — це пояснення речника польської поліції Маріуша Чарки щодо екстрадиції:

«Щоб доставити таких людей до країни, Україна має видати міжнародний ордер на арешт кожного з них. – Якщо ми такого іноземця затримаємо, наприклад, для простої придорожньої перевірки, наша система КСІП (Національна поліцейська інформаційна система) покаже, що він є особою, яку переслідує прокуратура України, бо дані Інтерполу є. Ми затримуємо таку людину і повідомляємо в прокуратуру. Чи екстрадуватиме її, вирішить польський суд».

Щодо вже тих, кого вдалось екстрадувати з Польщи в Україні то вся інформація в матеріалі обмежується лише чим абзацем:

«За інформацією, яку “Rzeczpospolita” отримала від Прикордонної служби Польщі, згідно з угодою з Україною, вже видворили громадян цієї країни, які переправляють нелегалів до Європи”.

Тобто екстрадували з Польщі НЕ тих українських чоловіків, які нелегально виїхали з України за підробленими довідками про інвалідність, а тих, хто причетний до нелегальної переправки таких чоловіків  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01