ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Що не так з останніми заявами "хороших русских"?

З початком російського вторгнення у нашому лексиконі виник термін “хороший русский”. Це люди, які начебто зайняли у війні сторону України та засуджують дії влади держави-агресора. Але іноді вони кажуть таке, що повністю нівелює усі їхні проукраїнські заяви. Ми розібрали три останніх кейси, коли “хорошие русские” продемонстрували, що вони не такі вже й хороші.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

В Україні вже понад дев'ять років триває дискусія на кшталт «чи всі росіяни винні, що відбувається в нашій країні». Чи є все ж таки ті, кого ми можемо виокремити від решти? З початком повномасштабної війни ці розмови лише загострилися.

На тлі цієї дискусії навіть виник спеціальний термін “хороший русский”. Це люди, які начебто зайняли у війні сторону України та засуджують дії влади держави-агресора. Але іноді вони кажуть таке, що повністю нівелює усі їхні проукраїнські заяви та зміцнює українців у думці, що «серед росіян немає в нас друзів».

📌Ми розібрали три останніх кейси, коли “хорошие русские” продемонстрували, що вони не такі вже й хороші.

Почнімо з опозиційного письменника, поета, журналіста, сатирика Дмітрія Бикова.

23 липня цього року на ютуб-каналі “Ходорковский Live”, Биков почав виправдовувати анексію Крима росією в 2014 році тим, що Україна нічого не робила на півострові, запустила його і згадала, що він український, тільки коли його де-факто втратила. Фактично письменник сказав, що Україна сама винна, що втратила Крим, бо раніше півострів був бідною провінцією з убитими дорогами та жебраками, а росія «залила його грошима».

Биков також звинуватив українську владу всіх часів, що та не змогла з Криму зробити «курортну цукерку, вітрину вільної України».

«Прийшли росіяни. Все ремонтують, лагодять, будують нове і це бачать прості люди, вони бачать різницю — як було до росії та після її приходу», - резюмує Биков.

А буквально декілька днів тому той же Биков на тому ж ютуб-каналі просував наратив, що для російських пропагандистів не наступить відповідальність і Гаага їм не світить.

Цей наратив вигідний ворожій пропаганді, яка закріплює в суспільстві відчуття, що російській владі та першим обличчям телеканалів, ЗМІ вдасться вийти на угоду з “колективним Заходом”, після якої будуть усі задоволені й ніхто відповідальності за війну проти України не нестиме.

Наступний кейс вже з головним та найвідомішим російським опозиційним діячем останніх років, політичним в’язнем — Алєксєєм Навальним, який зараз перебуває за ґратами і якого буквально на початку серпня засудили на 19 років колонії за екстремизм.

Але трішки раніше Навальний дуже неприємно здивував, коли після затримання військового злочинця Іґоря Стрєлкова-Ґіркіна, назвав того політичним в’язнем, а його арешт — незаконним.

Нагадаємо, що Гіркін-Стрєлков не тільки брав участь на стороні росії у війні проти України в 2014 році, а й нідерландський суд у листопаді минулого року заочно засудив його до довічного увʼязнення, визнавши винним у справі про катастрофу літака авіакомпанії Malaysia Airlines у Донецькій області 17 липня 2014 року. За версією обвинувачення, Гіркін запросив із Росії постачання ЗРК «Бук», з якого згодом збили літак, у якому було 298 осіб.

👉І нарешті третій кейс — це нещодавня заява опозиційного російського політолога Аббаса Галямова, який проживає в Ізраїлі та якого в 2023 році в росії внесли до списку іноземних агентів. Галямова називають колишнім спічрайтером президента росії володимира путіна, в 2008 - 2010 роках.

Декілька днів тому Галямов в ефірі того ж ютуб-каналу “Ходорковский live” формував наратив про те, що путін більше не хоче захоплювати Україну і нові цілі — відстоювати ту окуповану територію, яку зараз займає.

Цей наратив є шкідливим, бо формує думку, що росія більше не є агресором у цій війні та хоче просто зберегти те, що вдалося захопити. Начебто тепер немає амбіцій воювати, а є бажання домовитися, щоб зберегти те, що вже захопили  small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01