ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Що приховується за новою псевдомедійною компанією "Зелений блок"? Аналіз дезінформації та соціального впливу сторінки

Розповідаємо про існування псевдомедійної компанії "Зелений блок", що, хоча й виглядає як громадсько-політичний проєкт, проте фактично веде інформаційно-психологічну операцію з негативним впливом на громадську думку в Україні. Сторінка розміщує провокативний контент та поширює ворожі наративи, викликаючи невдоволення та агресію щодо української влади.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Сьогодні розкажемо про дещо незвичний спосіб впливу на настрої в суспільстві. Це може бути як російська пропаганда, так і чорні політичні ігрища. В кожному разі методи роботи дуже нагадують інформаційно-психологічну операцію ворога. Сідайте зручненько, ми починаємо.


Отож, читачі прислали нам не перевірку сторінку «Зелений блок», яка, на перший погляд, схожа на якийсь громадсько-політичний проєкт. Себе вони називають медійною компанією, яка «працює на благо країни».

Обліковий запис створено геть нещодавно — 8 грудня 2023 року. Навіть адресу вказали — місто Львів, площа Євгена Маланюка, 7. З примітного в цьому будинку ми знайшли лише готель «Шопен» і «Музей мініатюр замків». І ніякого тобі «блоку».

Станом на зараз на цій сторінці є два активні рекламні оголошення, запущені 24 січня. Стосуються вони ідеї радника Офісу президента Сергія Лещенка про те, що “європейські країни повинні терміново вжити заходів щодо витіснення українських біженців назад до України, щоб вони допомагали нам у перемозі”.

Це оголошення показувалося без необхідного застереження про фінансування та охопило до 30 тисяч людей. Витрачені кошти — 100-200 гривень на кожне (сума конвертована, фейсбук чомусь вказує в шрі-ланкийскійських рупіях).

Загалом за весь час на сторінці було опубліковано шість рекламних дописів. Перший — 10 грудня, тобто через день після створення облікового запису.

Інші теми, які просували власники цієї обліковки, були про те, що:

1. російські боти поширюють у соціальних мережах фейк про те, що “на борту літака української авіакомпанії, який вилетів уранці 19 грудня з аеропорту "Бориспіль", нібито вирушили на відпочинок до Європи нардепи, а крім того, вивозили якісь цінності”.

 2. Глава НАЗК Олександр Новіков в ефірі телемарафону розповів, що Україна наближається до країн з низьким рівнем корупційних практик — з 2010-го року їх рівень знизився в 3 рази!

3. Про відео з одним колишнім прокурором, який навмисно поширює проросійські наративи. У своїй промові він нібито стверджує, що “ЗСУ щомісяця безповоротно втрачають по 30 тисяч осіб”.

Усі ці теми, за визначенням фейсбуку, пов’язані із “соціальними питаннями, виборами або політикою”.

А тепер перейдімо до найцікавішого в цій історії — до подачі контенту. Вона доволі провокативна. І це не випадково. Власне на це й розрахована ця сторінка — викликати суспільний протест, невдоволення і категоричне несприйняття української влади. Аж до того, що вона гірша за путіна.

На перший погляд, у текстах беззаперечно підтримують чинну владу, зокрема президента України Володимира Зеленського. Але роблять це так, щоб викликати в читачів абсолютне несприйняття, обурити їх і вивести з емоційної рівноваги.

Мало того, що саме тема скандальна, так вони ще й підливають масла у вогонь, підкреслено називаючи ідею Лещенка «здоровою», а самого Зеленського «нашим лідером».

Або ось така “самовбивча” репліка: «Як не соромно було цим людям кидати свою країну, яка зробила все для їх захисту? [...] «Вони зрадили країну заради власного комфорту, позбавивши Батьківщину податків і мобілізаційного ресурсу…»

Наскільки це ефективно, можна судити за вподобайками та коментарями. Наприклад, в одному з останніх дописів про ідею Лещенка — 104 поширення й понад 2 тисячі лайків. З них 811 — злих і майже 400 таких, що глузливо регочуть. Коментарів — близько 800, більшість із них із прокляттями на адресу самого Лещенка й влади. І все це при тому, що на сторінці лише 87 читачів.

Більшості з них вистачило клепки, щоб зрозуміти, що насправді ідея Лещенка хвора. Але, на жаль, не вистачило критичного мислення, щоб зрозуміти, що сторінка «Зелений блок» анітрохи не провладна.

Не треба бути генієм, аби здогадатися, що такий стиль подачі інформації тільки відштовхує і наживає ворогів. В української влади, напевно, є проблеми з комунікацією, але не настільки запущені.

Щоб ви не подумали, що ми вирвали один допис із контексту, наведемо інші приклади, які покажуть, що провладність сторінки — лише ілюзія:

1. Пропозицію “підвищити військовий збір з 1,5% від нарахованої заробітної плати до 3% і навіть 5%” називають дуже своєчасною «на тлі того, як через боягузтво низки західних лідерів поступово знижується фінансова підтримка України». Водночас наголошують, що «абсолютно очевидно, що водночас можновладців і військовослужбовців має бути звільнено від сплати військового збору».

2. Вжите слово «боягузтво» має емоційне забарвлення (власне не лише в цьому, але й в усіх інших дописах українських партнерів називають не інакше як боягузами); акцент на тому, що “можновладці мають бути звільнені від сплати військового збору” очевидно спрямоване на абсолютне несприйняття цієї пропозиції українцями (мету досягнуто, з огляду на коментарі).

3. "Якщо Захід перестане давати нам зброю, всі українці битимуться лопатами". І це дійсно так. Це — думка всього нашого народу, тому що для українців наша велика держава важливіша за власне життя, важливіша за синів, чоловіків і батьків. Ми не маємо права відмовлятися від завдання, поставленого нашим Лідером, — вийти на кордони 1991-го року.

4. Спекулятивне твердження про те, що держава важливіша за "життя синів, чоловіків і батьків". І все це під соусом «завдання, поставленого нашим Лідером».

5. “Наша армія знаходиться на піку своєї могутності, так що зупинятися зараз ми не маємо права. В України ще великий мобілізаційний потенціал, в тому числі шляхом наших громадян, які тимчасово перебувають на території країн-союзників”.

6. Ця теза дуже перегукується з кремлівськими наративами про «війну до останнього українця». Хоча насправді Україна намагається переважати над ворогом шляхом техніки, нестандартних підходів у виконанні задач, але аж ніяк не коштом людських життів.

7. «12 мільйонів пенсіонерів, які не приносять користі для економіки — це непомірні бюджетні витрати. Зараз перед країною стоять інші завдання, і це насамперед виживання нашої країни та нації. А пенсії — це вже похідне» [...] «Пенсії можна знизити ненабагато — на 15-20%. Гірше від цього нікому не буде, проте вивільнені кошти можна буде спрямувати на ЗСУ»

No comment

Усього на сторінці за весь час було опубліковано 21 допис. Усі вони написані в схожому стилі. Ми на цьому пропонуємо зупинитися, адже суть ви зрозуміли. Хто б не стояв за цією сторінкою — вороги або політичні конкуренти — це лише шкодить країні й працює на суспільний розкол. Методи роботи в адмініструванні сторінки дуже нагадують інформаційно-психологічну операцію ворога.

Найкраще в такій ситуації взагалі ніяк не взаємодіяти з такою сторінкою — адже щоб ви не зробили (окрім хіба що скарг), це буде на користь її власникам small logo

Підготував Сергій Одаренко.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01