ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Скандальна філологиня Ірина Фаріон дописом у соцмережі "здала" російським окупантам проукраїнського студента в Криму

Студент написав пані Фаріон на пошту, де в емоційній формі поділився своїми проукраїнськими міркуваннями. Дані юнака були розміщені публічно жінкою на її телеграм каналі, станом на сьогодні його вже затримали росіяни. Ми зібрали та вирішили поділитись найпоширенішою критикою щодо цієї резонансної події, яка лунає з вуст відомих українських журналістів, письменників, науковців.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Колишня депутатка, скандальна філологиня Ірина Фаріон своїм дописом у соцмережі по-суті "здала" російським окупантам проукраїнського студента в Криму. Він написав їй електронного листа, в якому, не стримуючи емоцій, поділився своїми проукраїнськими міркуваннями. Фаріон заскрінила цей лист, при чому — разом із ім’ям та прізвищем хлопця. У коментарях її попросили приховати ці дані, щоб не наражати його на небезпеку. Але мовознавиця відмовилася це зробити і пригрозила заблокувати таких коментаторів.

 


Росіяни вже затримали хлопця та виклали з ним відео (принаймні про це свідчать дописи в рос.тг-каналах). Уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо мовознавиці Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації студента.

Ось уже котру годину соцмережі гудуть дописами про це. Думки різні, але майже всі засуджують Фаріон. Ми зібрали найпоказовіші з них, що з'явилися в нашій «бульбашці».
А що кажуть про це у вашій “бульбашці”?

UPD: звісно, Максим Глебов може бути вигаданим персонажем, а лист, який отримала Фаріон - це провокація. Ми це поки що перевірити не можемо. Але ця історія радше про інше - про вчинок мовознавиці.

 Лариса Денисенко, письменниця, адвокатка
«За будь-яких умов, за будь-якого сценарію заради того, щоб продовжувати мережеві бої і захист своєї правоти, через марнославство, зверхність, тяжіння до правди тощо в жодному разі не можна у якості доказу оприлюднювати документи, де є персональні, приватні дані людини, котра знаходиться на тимчасово окупованій території.
Постанова, підстава це чи реальність: не можна так чинити, це щонайменше безвідповідальний вчинок.
Треба зрозуміти просте правило: якщо людина, що звертається до вас, перебуває у вразливому стані, перебуває на території, де панує насилля, а це і є тимчасова окупація, навіть коли вона просить оприлюднити її приватні дані, ви повинні зробити все, щоб захистити її чи його».

Данило Мокрик, журналіст 


«Самозакохана дурепа (в кращому випадку) підставила студента-патріота в Криму. Дурепу попереджали в коментарях, але вона у притаманному їй стилі просто відхамилася у відповідь.
Тепер дурепа не знаходить в собі можливості визнати, що накоїла біди. Натомість вона у притаманному їй стилі пише про "провокацію" проти неї.
З цього можна виснувати, що вона - або вже геть божевільна, або вже закінчена негідниця».

Ярина Чорногуз, військовослужбовиця, письменниця https://bit.ly/3MFjU1s 

«…Мета цієї емоційно-інформаційної операції з фаріон і її підставою кримського українця - виставити тих хто підтримує перехід на українську мову як зрадників. Дискредитувати їх в очах українців в окупації, в очах українців вільної України, які вагаються переходити на українську в щоденному спілкуванні чи ні»

Таміла Ташева, редставниця президента в АР Крим

«Щодо інциденту з громадянкою України Фаріон.
це ницість, і злочин, викладати назагал повідомлення, від людини, яка пише тобі з тимчасово окупованої території.
я щодня спілкуюсь з такими громадянами з Криму, ми в Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим здійснюємо системний моніторинг так званих "судів" над нашими громадянами, які своїми діями "дискредитують" збройні сили країни агресора.
Зараз ми знаємо про щонайменше 535 таких "дискредитацій".
Дякую всім нашим громадянам за таку сильну українську позицію, впевнена ви зустрічатимете наші сили безпеки та оборони у Криму першими.
Але мені ніколи б і в голову не прийшло виставити в публічний простір особисту переписку, наражаючи людину на небезпеку.
Як Представник Президента України в АР Крим буду вчиняти дії, щоб притягнути до відповідальності за означені дії дану громадянку».

Остап Українець, письменник 

«Це найбільш мерзотний вчинок, зроблений в ім'я України чи проукраїнських ідей.
Також це злочин.
Ірина Фаріон буквально видала ФСБ проукраїнських громадян. Сука.
П.С. формально українська філологія в Акмесджиті дійсно є. Ставити лист під сумнів на цій підставі, якщо ви там не були і не перевіряли особисто — тупо.
А ви не були і не перевіряли».

Севгіль Мусаєва, головна редакторка Української правди 
«Менше за все в цьому житті мені хотілося писати про Ірину Фаріон та її шкідливі заяви та витівки.
Але здача проукраінського студента в Криму - це злочин. Через Фаріон він ризикує отримати конкретний тюремний термін та знущання.
Я дуже сподіваюся, що ця провокаторка нарешті понесе відповідальність. Бажано кримінальну.
Жах. Немає цензурних слів мого обурення та шоку як кримчанки ».

 Ірина Цілик, кінорежисерка 

«Якщо це правда, що Фаріон виставила публічно емейл хлопця з Криму, не сховавши його імені, і підставила таким чином його та його родину (хоча ні, «підставила» - це недоречне слово. Можливо, зламала їм життя), то ця історія мала би поставити остаточну крапку в питанні, як ставитися до цієї особи. Мені і попередніх жестів було цілком достатньо для висновків, але це щось за межею. Ну і це зайве нагадування всім нам, як важливо не вимикати мізки, коли нам дуже хочеться щось опублікувати.
Дуже страшно думати про подальшу долю цього хлопця»

Ірина Андрейців, журналістка 

«Сподіваюсь, Фаріон сяде.
І що Україні вдасться витягнути хлопця з тимчасово окупованого Криму, поки його не покалічили чи ще гірше.
І що будуть вмикатися нарешті мізки в кожного перед тим, як хоч щось говорити про проукраінських громадян на тимчасово окупованих територіях».

Софія Челяк, культурна менеджерка
«Я пропускала Фаріон постійно повз вуха, бо якось дивна була мені концепція вчити чого-небудь через приниження: якщо ти Маша - ти кончена, якщо кажеш зажигалка - ти кончена, якось так, інакшого не дано.
Але людям роками подобалося дивитися як вона принижує інших, хотілося бути частиною кола людей, яких вона визнає і любить, бути в центрі її уваги.
І на жаль, щоб люди побачили, що вона робить щось не те - довелося зламати життя одній людині.
І ми не знаємо скільки ще життів зламала пані Орлиця».

Леонід Горобець, науковець
«В ситуації з Фаріон, яка здала ФСБ юнака в Криму найгірше є те, що людина зараз в ФСБ і найбільші проблеми ще попереду.
Чому він написав цій дурепі Фаріонисі - не важливо. Патріотам України в Криму бракує спілкування, написав куди захотів. Не розібрався, з ким не буває...
Зверну увагу на ще один нюанс - реакція університету. Чимало українських державних університетів є "заповідником совка". Якщо ти наближений до керівництва - тебе захищатимуть, щоб не написав. Якщо не наближений - дадуть прочуханки за будь який пост»  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01