ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Таємниця міста Ерзінь: чому воно єдине вціліло?

Мер турецького міста Ерзінь став чи не народним героєм. У той час, коли поселення, що розташовані навіть далі від епіцентру землетрусу, були вщент зруйновані, його місто вистояло. Ніхто не загинув і навіть не травмувався. Міський голова Оккеш Ельмасоглу приписує всі заслуги собі, мовляв, це все тому, що він просто не дозволяв незаконну забудову в місті, яка не враховує сейсмологічні загрози. Чи справді це так?
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Не зовсім. Міський голова Оккеш Ельмасоглу маніпулює, коли наводить серед причин, чому його місто вистояло — лише якісне будівництво. Це частина правди, при чому не визначальна. Науковці кажуть, що це сталося найперше завдяки геології.

Саме стан ґрунту є основною причиною, чому в місті немає серйозних пошкоджень. І це при тому, що Ерзінь розташований менше ніж за 50 миль від епіцентру землетрусу — це ближче, ніж зруйновані міста на півдні, такі як Іскендерун та Антак’я.

За словами Омера Емре, геоморфолога (наука про рельєф Землі), який вивчає лінії розломів в регіоні, багато тутешніх міст і сіл були побудовані на шарах піску, мулу та глини стародавнього русла річки. Цей ґрунт, як і м’який прибережний ґрунт, був сприйнятливіший до землетрусу.

«Ці м'які, вологі відкладення роблять міста і села дуже вразливими до землетрусів».
Під час землетрусу, каже він в коментарі TNYT, «цей ґрунт рухається, як хвилі».
 
Ерзінь же стоїть вище над рівнем моря, ніж Іскендерун, і побудований на твердому ґрунті, що складається з "корінних порід і більш грубих зерен, ніж пісок", це зменшує коливання будівель, оскільки твердий ґрунт діє як амортизатор.

Хоча, звісно, не варто відкидати і якіснішу забудову. Деякі інженери хоч і кажуть, що Ельмасоглу перебільшує свої заслуги, але таки визнають, що недбалість контролюючих органів таки відіграла певну роль у руйнуванні будівель за межами Ерзіна. Зокрема нарікають на уряд президента Ердогана за ухвалений кілька років тому закон, який дозволяв забудовникам обходити певні будівельні норми.

Хай там як, ми не знаємо напевно, чи встояли б будинки з Ерзіня, аби вони стояли в іншому місці small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01