ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

У ДТП в Києві гине більше людей, ніж від ракетних атак” - маніпуляції російської пропаганди

Такі заголовки активно поширюють у себе різні медіа, посилаючись на громадського активіста Євгена Пустохода, який, порівнюючи дані поліції за 2022 та 2023 роки, дійшов висновку, що кількість ДТП цьогоріч у Києві з травмованими та загиблими зросла на 70% порівняно з минулим роком.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

“У ДТП в Києві гине більше людей, ніж від ракетних атак” - продовження серій маніпуляцій, вигідних російській пропаганді.

🖊Такі заголовки з’явилися сьогодні в багатьох українських виданнях. Усі вони посилаються на допис громадського активіста Євгена Пустохода, який, порівнюючи дані поліції за 2022 та 2023 роки, дійшов висновку, що кількість ДТП цьогоріч у Києві з травмованими та загиблими зросла на 70% порівняно з минулим роком.


 

Пустоход наводить статистику, що за перші пів року 2023 загинуло 56 людей, а ракетними обстрілами вбито 50 людей.

🚫Блогер, а слідом за ним і журналісти, робить ще один висновок, що ризик загинути в ДТП в Києві вищий за ризик загинути від ракети.

📌Що з цим порівнянням не так?

Таку подачу новин можна назвати маніпуляцією або місінформацією (несвідомі помилки та подання неточних або перекручених фактів). Одна справа, коли смерть настала внаслідок нещасного випадку, і геть інша — коли внаслідок злого умислу.

✅Кількість дорожньо-транспортних пригод можна намагатися знизити через розвиток інфраструктури, але повністю їм запобігти неможливо. Натомість війна росії проти України — це цілеспрямовані вбивства. І очевидно, що якщо агресор буде знешкоджений, усіх цих смертей можна буде уникнути.

Грубо кажучи, навіть якби від ДТП гинуло в сто разів більше — все одно навіть одна смерть від ворожої кулі буде «зайвою». Війна — це велика кількість навмисних убивств❗️

📌Чим це вигідно росії?

Фактично це продовження наративу “від онкології в Україні вмирає більше людей, ніж від війни”, або “від серцево-судинних захворювань вмирає більше людей, ніж від бойових дій».

☝Росіяни свідомо нав’язують українцям думку про те, що війна та бойові дії — це не так вже й страшно, бо цивільних від цього гине навіть менше ніж в ДТП, не говорячи вже про онкологічні чи серцево-судинні захворювання❗️

Наприклад, лише за 2021 рік в Україні від раку померло 73715 людей, а у 2020 році цей показник досягав 77175.

📌Маніпуляція цифрами

Йдемо далі. Якщо взяти статистику патрульної поліції щодо загиблих в ДТП у 2022 році і порівняти з 2021 роком, коли не було повномасштабної війни, то майже в усіх областях та містах, крім Заходу України, кількість загиблих зменшилася. Причина — після 24 лютого 22-го зменшилася кількість населення та автівок. Наприклад, якщо у 2021 році кількість загиблих у ДТП у Києві — 114 осіб, то за весь 2022 — 83 людини.

Згодом, коли люди почали повертатися, автівок побільшало, і майже всюди статистика з загиблими в ДТП погіршилася, що логічно. Та навіть за перші пів року 2022 року в Києві загинуло на дорогах — 33 людини, а за друге півріччя 2022 — вже 50.

Статистика по загиблим у ДТП за перші пів року 2023 року, як бачимо, за динамікою ідентична статистиці 2021 року. Не набагато гірша ситуація в динаміці за 2023 рік у порівнянні з 2021 роком і за кількістю ДТП загалом у Києві та травмованим у них.

Про загиблих від ракетних обстрілів в пості теж вдаються до певних маніпуляцій. Наприклад, як повідомляла київська адміністрація, лише за перші 40 днів повномасштабної війни в Києві загинуло 89 мирних людей.

Зараз, коли в Києві набагато краще з системами ППО, набагато вищий відсоток збитих ракет, які окупанти направляють на столицю Україну, звісно, що і загиблих від ракетних обстрілів менше  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01