ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

У мережі поширюють маніпуляцію, нібито санкції не діють і що велика кількість алюмінію з а росії постачається до Польщі

У коментарях до маніпулятивного відео кажуть, нібито санкції скасували, в інших дописах стверджують, нібито для Польщі головне гроші. Розбираємось у ситуації.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

У соцмережах і медіа поширюють маніпуляцію, нібито санкції не діють і що велика кількість алюмінію з держави-агресора росії постачається до Польщі.
Допис у Твіттері супроводжується відео, на якому демонструють піддони з алюмінієвими зливками, що зберігаються просто неба серед контейнерів. Закадровий голос припускає, що метал потрапив до Польщі з росії в обхід санкцій. У коментарях кажуть, нібито санкції скасували, в інших дописах стверджують, нібито для Польщі головне гроші.


📌Про що йдеться

❌«Ото санкції працюють! З телевізора кричать, що таких санкцій росія ніколи в історії не бачила! І цей алюміній весь з росії», - пишуть у дописі, який потім перекочував до Youtube, а також став інформприводом для публікацій в багатьох українських виданнях.

✅Насправді

Такі дописи — типова маніпуляція, адже ні імпорт алюмінію, ні діяльність російських судновласників чи торгового флоту не підпадають під обмеження, запроваджені Євросоюзом.

❗️Тож, якими б несправедливими нам не здавалися такі реалії, казати про обхід санкцій в цьому випадку недоречно.

Польський портал Biznesalert.pl, який спеціалізується на новинах у сфері енергетики та інфраструктури, звернувся за роз'ясненнями до порту Щецин. Журналістам повідомили, що на алюміній нині не поширюється заборона на ввезення до ЄС і Польщі.

👉“Однак ви повинні знати, що Польща подала заявку на заборону імпорту алюмінію в ЄС та Польщу”, - пояснює представник порту Моніка Возняк-Левандовська.

Що стосується цього алюмінію, то його придбали не для потреб Польщі, а для потреб німецької приватної компанії.

▫️Раніше ЄС обмежив імпорт лише незначної кількості конкретних виробів з алюмінію з Росії: алюмінієвих плит, листів або смуг товщиною понад 0,2 міліметра.

▫️У березні 2023 року президент США Джозеф Байден розпорядився ввести 200% мита на російський алюміній та товари з цього металу, який імпортують до його країни. Причиною такого рішення він назвав війну, яку росія веде проти України.

▫️Також в травні російський алюміній та супутні товари заборонили у Великій Британії.

▫️14 липня Європейська група алюмінієвої промисловості European Aluminum повідомила, що розглядає можливість лобіювання санкцій Європейського Союзу щодо російського алюмінію.

🦉Цікаво, що у березні кілька десятків українців відмовились розвантажувати російський корабль “Яшма”, який привіз російський алюміній для німецької компанії в порт Щецин.

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01