ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

У росії обмеження зброї негромадянам Естонії порівняли з дискримінаційними законами Третього Райху

У телеграм-каналі представниці російського мзс марії захарової з’явився допис, у якому вона порівняла рішення щодо заборони на зброю окремим жителям Естонії із нацистськими обмеженнями 1938-го року. Вона, звісно, маніпулює
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

«Естонський режим спішно хвалив черговий дискримінаційний закон проти власних НЕгромадян – власників “сірих паспортів” – або “людей другого сорту”, як їх називають в Естонії, – росіян за етнічним походженням, жителів цієї прибалтійської республіки. На цей раз їх позбавили права носити зброю. Чого боїться естонська влада? Нехай відповідають на це питання самі. Я лише скажу, що востаннє заборону носити зброю етнічним групам вводив... Адольф Гітлер», – це цитата із допису захарової.

Що ж трапилося?

На сайті Міністерства внутрішніх справ Естонії пояснюють: внесли поправки до Закону про зброю, згідно з якими з 15 березня 2023 року недійсними будуть дозволи, видані громадянам країн, які не входять до ЄС та НАТО. Тобто, зміни торкнуться не лише етнічних росіян, які живуть на території Естонії. Наведеним категоріям також припинять видавати нові дозволи. Нововведення зачепить близько 1 300 жителів країни, наголошують в МВС.

У міністерстві одразу ж і відповіли на питання, якщо цитувати захарову, «чого вони бояться?»

«Сьогоднішня ситуація з безпекою в Європі потребує обачних дій, і тому до Закону про зброю внесено кілька поправок. Найобговорюваніша зміна стосується того, що надалі дозволи на зброю видаватимуть лише громадянам країн-членів ЄС та НАТО. Також ми доповнили список злочинів, після скоєння яких отримати дозвіл на зброю буде неможливо. І це незалежно від громадянства чи інших показників», – роз’яснення від віце-канцлера МВС з питань внутрішньої безпеки Вейко Коммусаара.

Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс не приховує: обмеження – прямий наслідок російської агресії в Україні та загалом політики, яку росія проводить проти країн, що не підтримують її казку про «спецоперацію». 

«У нинішній ситуації з безпекою цей захід необхідний, щоб проактивно зменшити різні ризики для нашої внутрішньої безпеки та громадського порядку. У громадян ворожих Естонії держав у сьогоднішній ситуації не може залишатися права мати тут дозвіл на зброю та володіти зброєю», – пояснив міністр. 

Хоча в заяві міністерства не приховують: серед вказаних вище 1 300 людей – справді чимало громадян росії та білорусі (мати подвійне громадянство в Естонії заборонено, тож громадяни цих країн мають відмовитися від попереднього, аби отримати естонське). 

Однак, як вже зрозуміло, обмеження стосуватимуться цих людей не тому, що вони росіяни чи білоруси, а тому що керівництво країн, громадянами яких вони є, проводять агресивну політику щодо іншої держави. І сама захарова, між іншим, до цього докладається напряму. 

Між тим нагадаємо, в Естонії сірі паспорти мають «особи з невизначеним громадянством», їхнє проживання в країні регулює Закон про іноземців. Однак будь-хто з них може претендувати на отримання громадянство Естонії, якщо виконає ряд умов. Серед них – знати Конституцію республіки та Закон про громадянство, володіти естонською мовою на достатньому рівні (умовно, це В1) та бути лояльним до країни  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Ірина Небесна
Ірина Небесна
фактчекерка По той бік гендеру
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01