ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Укрінформ розмістив мапу України без Криму

Інфографіку з Україною без Криму на жаль перепостили ще й інші видання, витягнули в Укрінформ. Розбираємось у цій ситуації та наводимо приклади коли журналісти допускались таких грубих помилок, але потім публікували виправлення та писали публічні вибачення для своєї аудиторії.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

До агенції Укрінформ ми ставимося привітно, якщо не рахувати посилання на сайті на російськомовний канал Freeдом. А тому особливо прикро, що вони допустилися такої грубої помилки — зобразили мапу України без Криму.

Це сталося ще другого жовтня. Станом на зараз інфографіку відредагували, хибну версію тепер можна знайти хіба що тільки в гугл-кеші  та передруках.

Повністю уникнути помилок неможливо. Це трапляється з усіма — нещодавно ми розповідали, як працюють над помилками в провідних західних медія.


🤷‍♀️ Проте ми не знайшли в публікації Укрінформу ані слова про виправлення.

❗️Журналіст має не лише визнавати свої помилки, а й робити їх виправлення в такий спосіб, щоб читачі це помітили. Якщо текст замінено, окрім причини цього варто вказати, що було сказано в попередній редакції. А за потреби ще й вибачитися.

✅ Ось, наприклад, як це зробили в Українській правді. Окрім того, що на початку тексту великим жирним кепслоком вказали «ОНОВЛЕНО», «ВИПРАВЛЕНО», в самому тексті так само жирно зазначили:

👉«ВИПРАВЛЕНО: у попередній версії матеріалу ми вказали помилкову дозу для йодопрофілактики. Нижче наводимо правильну. Перепрошуємо за помилку».

Як бачите, це не боляче і не складно.

Хтось здивується, навіщо все це потрібно? Уявіть, як хтось поширив або переповів інформацію з публікації. А тоді його звинуватили в брехні. В такому разі цій особі буде складно пояснити, що це не її помилка, а вона лише поширила неперевірену інформацію (читач об’єктивно не може перевіряти всі новини, які він читає, для цього й існує довіра до медія).

Хибну інфографіку Укрінформу поширили Чеські новини. Вона й досі на сайті. Але в цьому разі видання саме винувате — навіть не дало посилання на першоджерело.

☝️ Ми звернулися до автора інфографіки Олександра Шингура з проханням пояснити, як він допустив цю помилку і звідки брав шаблон мапи. Фейсбук сповістив, що він прочитав наше повідомлення, проте досі так і не відповів. Щойно/якщо ми отримаємо його відповідь — оновимо допис.

🦉 Раніше ми розповідали про географічні маніпуляції від міжнародного науково-популярного часопису National Geographic  small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01