ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

"Узимку українці сидітимуть без світла?" - маніпуляція, вигідна російській пропаганді

Чи буде світло в українців восени та взимку 2023-2024 років? Це питання постійно обговорюється в суспільстві після того, як російська армія в жовтні 2022 року почала бити по українських об’єктах енергетичної інфраструктури.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ



🚫Недоброчесні телеграм-канали та сайти-сміттярки заради переглядів постійно паразитують на цій темі. Більшість дописів і публікацій — як гадання на кавовій гущі, не підкріплені жодними фактами. Але клікбейт свою справу робить і чимало людей вірять чуткам.

Ця, так би мовити “дискусія”, вигідна ворожій пропаганді. Українці втомилися після того, як по 3-9-15 годин щодня сиділи без світла. І так протягом 3-5 місяців. На це й розрахований наратив окупантів, мовляв, «досить воювати, треба домовлятися на тому що є зараз, і жити спокійно, зі світлом та іншими благами цивілізації».



Наприклад, найбільший за кількістю підписників телеграм-канал в країні “Труха Украина” нещодавно поцікавився у народних депутатів, чи порине Україна взимку в суцільну пітьму. Серед опитаних були й далекі від енергетичної сфери обранці. Вони радо взялися фантазувати, чи встигнуть до кінця року відремонтувати обладнання на 100%, 60% чи 1,5%.

У тій же “Труха Украина” виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук заявив, що з початку весни вже полагодили 9 енергоблоків своїх ТЕС – ще сім ремонтують просто зараз. Всього до кінця року планується відремонтувати 27 енергоблоків. Також із початку року ввели в роботу 15 нових вугільних лав, а до кінця року введуть ще 12.

А ось співзасновник Фонду енергетичних стратегій, Юрій Корольчук не такий оптимістичний і каже, що подекуди відключення триватимуть по 10 годин.

⛔️У регіональних телеграм-каналах уже зараз з’являються повідомлення про можливі тимчасові вимкнення світла, бо через велике навантаження пошкоджені кабельні лінії.

Подекуди «експертні» заяви подаються взагалі анонімно. Таким чином адміністратори цих каналів розраховують спровокувати паніку та зневіру серед населення.

🚫Іноді анонімні телеграм-канали взагалі публікують відверті фейки про те, що вже з 15 серпня Укренерго повертає графік відключень по кожному місту.

✔️Станом на 19 серпня, бачимо, це передбачення не збулося. Ба більше — голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький заявив, що в серпні не плануються аварійні відключення світла.

Хоча, звісно, трапляються вимкнення світла в населених пунктах через негоду або бойові дії. Але це не системне явище.

Згідно з результатами опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з Центром політичної соціології, українці найбільше побоюються в найближчі місяці масових обстрілів та проблем з енерго- чи теплопостачанням. 45% населення країни очікує відключень електро-, тепло- чи водопостачання  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01