ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

В ООН не засуджували удар по заводу із "Шахедами"

На брифінгу речника генерального секретаря ООН насправді не було засуджено удар по заводу із «Шахедами» та нафтопереробному заводу. Речник не згадав про це у відповіді на запит журналіста і не приймав жодних рішень щодо цих подій. Однак, деякі медіа, зокрема й проросійські, спробували використати ситуацію для своїх цілей.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Ні, в ООН не засуджували удар по заводу з «Шахедами» та нафтопереробному заводу. Принаймні речник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік не згадував про це у своїй відповіді журналісту, який про це запитав, а в ООН не приймали жодних рішень.

 

 


Що сталося?


У вівторок, 2 квітня, відбувся брифінг речника генерального секретаря ООН Стефана Дюжарріка. Його присвятили подіям у Газі, Судані, Лівані, Україні та інших країнах.

Дюжаррік приділив Україні не дуже багато часу, згадав про ракетні атаки окупантів на критичну інфраструктуру, фінансову допомогу, доставлення чистої води й санітарно-гігієнічних наборів в місто Курахове. Водночас він НЕ закликав росію припинити удари по критичній інфраструктурі.

Після промови присутні журналісти почали ставити запитання. Журналіст на ім’я Деніс запитав:

“Сьогодні БПЛА з обладнанням НАТО атакували об'єкти в Татарстані. За повідомленнями, деякі люди були поранені, в тому числі двоє … (нерозбірливо). Чи є у вас якісь коментарі з цього приводу?”

Нам не вдалося ідентифікувати Деніса. Проте, оскільки про обладнання НАТО в БПЛА в перші ж години після атаки почали говорити саме в російському медіапросторі, припускаємо, що він є саме російським журналістом. Або ж найманець, що працює на неї.

Речник відповів:

“Ми виступаємо проти та закликаємо припинити атаки на цивільну інфраструктуру”.

 Як бачите, Стефан Дюжаррік просто повторив слова, які ми вже багато місяців чуємо від лідерів деяких країн та ООН. Навряд чи речник на той момент знав по яким саме об’єктам було нанесено удар, адже пройшло мало часу після атаки. А журналіст не наголосив про завод по виробництву «Шахедів» та НПЗ.

 Цю ситуацію швиденько використали на свій лад російські пропагандисти, які написали, що “ООН засуджує атаки на цивільну інфраструктуру Татарстану”.

З ними все зрозуміло, але, на жаль, повелися на це й деякі українські журналісти. Заголовки на кшталт «В ООН засудили удар по заводу з виробництва шахедів» аж рясніли в медіях.

У коментарі Радіо Свобода представник ГУР Андрій Юсов не підтвердив та не спростував причетність ГУР чи СБУ до подій в Татарстані. Однак, він наголосив, що “зброя і засоби іноземного виробництва наших партнерів не використовуються в цих подіях” small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01