ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Відео, в якому українських сурогатних матерів утримують у бомбосховищах, і змушують перетворювати свої матки на машину для виготовлення немовлят

Розвінчуємо маніпулятивне відео із Заходу: автори американського YouTube-каналу Redacted (2,06 млн підписників) на початку серпня в етері розповіли про те, що начебто "українських жінок, зокрема сурогатних матерів, утримують у бомбосховищах, і змушують перетворювати свої матки на машину для виготовлення немовлят". Це класична маніпуляція ворожої пропаганди. YouTube-канал “Redacted” обраний для просування цього наративу невипадково, адже його вже протягом майже пів року використовують росіяни для ведення інформаційної війни проти України.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Далеко не завжди російська пропаганда впливає на українців та громадян країн Євросоюзу, США, Великобританії, через спікерів, які мають російський паспорт. У ворога вже протягом багатьох років на Заході розвинена ціла мережа пропагандистів, які просувають вигідні наративи пропаганди держави-агресора та підхоплюють її ІПСО.

🚫Ось і цього разу автори американського YouTube-каналу Redacted (2,06 млн підписників) на початку серпня в етері розповіли про те, що начебто "українських жінок, зокрема сурогатних матерів, утримують у бомбосховищах, і змушують перетворювати свої матки на машину для виготовлення немовлят".


✅Насправді, це класична маніпуляція ворожої пропаганди.

YouTube-канал “Redacted” обраний для просування цього наративу невипадково. Цей канал вже протягом майже пів року використовують росіяни для ведення інформаційної війни проти України.

🚫Як повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО України, на початку лютого цього року, колишній радник міністра оборони США Дуґлас Макгреґор (постійне обличчя роспропаганди на Заході) заявив на YouTube-каналі Redacted, що НАТО може розпастися, якщо не вдасться досягти угоди про припинення війни в Україні.

✔️Звичайно його слова — чергова маніпуляція, спрямована на дискредитацію західної підтримки та підбурювання до переговорів з країною-агресором.

У квітні на каналі вже інша “зірка” роспропаганди на Заході, американський ексвійськовий Скотт Ріттер, заявив: «Найімовірніше, Зеленського чекає смерть – смерть від рук українців, які проти нього повстануть. Адже він став втіленням того тотального колапсу українського суспільства, який наразі спостерігається».

Маніпуляція та дезінформація направлена на те, щоб у українців та в країнах, які підтримують Україну, склалося враження, що наша держава перебуває на межі того, щоб розпастися.

🚫У травні на каналі американські журналісти Клейтон та Наталі Морріси прокоментували інформацію зі «злитих» секретних документів США: «Ми знаємо, що Україна – найкорумпованіша держава в Європі, вона краде мільйони доларів у вас, американських платників податків, що зараз заперечується. Документи свідчать, що Україна не зможе перемогти цю війну, надалі американські війська будуть в Україні».

✔️Маніпуляція без будь-яких фактів про “розкрадання фінансової допомоги США”, а також наратив про те, що збройні сили США ось-ось приїдуть воювати в Україну.

Якраз Клейтон та Наталі Морріси і є авторами та ведучими YouTube-каналу “Redacted”, який був створений ще в червні 2015 року. Фразу про "українських жінок, зокрема сурогатних матерів, утримують у бомбосховищах”, яку розтягнула російська пропаганда, сказав саме Клейтон Морріс.

📌Центр протидії дезінформації при РНБО України зазначає, що Клейтон Морріс не приховує своєї проросійської позиції. Він систематично обговорює події в Україні з антиукраїнського погляду та просуває наративи роспропаганди. Зокрема, Морріс постійно підкреслює, як було вказано вище, що Україна є «найкорумпованішою країною в Європі», а також різко критикує уряди Зеленського та Байдена, не згадуючи хто саме агресор у війні в Україні.

Зокрема Морріс просував тези про те, що Україна використовує американську зброю для обстрілів власних міст та народу, щоб звинуватити в цьому росію. Також Морріс вказував, що Україна сама вбиває своїх військовополонених, як було в Оленівці. Азов Морріс називає виключно “нацистами” та тими, хто використовує жінок та дітей як живий щит. Є тези, що Україна випускає з тюрем найгірших, щоб вони воювали, бо втрати в неї колосальні. А навчання українських військових у Великобританії називаються “уроками вбивств”.

Клейтон Морріс є ексжурналістом  Fox News. Наталі Морріс — його дружина, яка також просуває наративи російської пропаганди.

🚫Зокрема, вона систематично виправдовує російську агресію і заявляє, що саме Україна та уряд США ескалують війну. Наталі Морріс також підкреслює, що США єдина країна, яка колись застосовувала ядерну зброю і зараз начебто роздумує про це, щоб допомогти Україні.

Також Наталі намагається запевнити, що жителі Донецької та Луганської областей проголосували в 2014 та 2022 роках за те, щоб бути у складі росії. Тобто легалізує в суспільній думці, що те що на тих територіях відбувалося можна назвати референдумами. Також Морріс закликала Україну “перестати намагатися захопити Донбас”.

Подружжя Морріс також відзначилося тим, що активно висміює український контрнаступ, який зараз триває та намагається сформувати в суспільстві думку, що він буде невдалим.

🚫Центр протидії дезінформації також звернув увагу на ще одного американського журналіста з цього ютуб-каналу, який ретранслює російську пропаганду на Заході, а саме на Дена Коена.

У своїх репортажах і заявах у мережі X (колишній твіттер) він просуває кремлівські дезінформаційні наративи, зокрема про те, що звірства в Бучі скоїли бійці «Азову», а додаток «Дія» – це нібито програма передачі суверенітету Кремнієвій долині.

❗️Той же Центр протидії дезінформації при РНБО України називає фейком інформацію Морріса про "сурогатних матерів в Україні, яких утримують у бомбосховищах та змушують перетворювати свої матки на машину для виготовлення немовлят".

Маніпуляція з сурогатними матерями побудована на основі відео компанії BioTexCom. Клініка називає себе найбільшою в Україні, яка надає послуги з сурогатного материнства.

Дійсно на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, в березні 2022 року, навіть представники компанії визнавали, що ті, хто бере участь в програмі сурогатного материнства, із-за постійних російських обстрілів, вимушені ховатися в бомбосховищах.

“Евакуація.City”, перевівши матеріал The New York Times "Parents Relying on Ukraine Surrogates Desperately Seek Their Newborns", наводить цитату того часу від юрисконсульта BioTexCom Дениса Германа: "Малюкам краще залишатися якийсь час у клініках, аніж поспішно переїжджати кудись під обстрілами".

На початку повномасштабної війни, деякі агенції сурогатного материнства евакуювали вагітних у безпечніші регіони країни або централізовано вивезли за кордон.

Як зазначають “Економічні новини”, в інтерв’ю десятки сурогатних матерів розповіли, що додаткова фінансова підтримка, яку вони отримали, допомогла забезпечити виживання їхніх власних сімей, дозволивши їм виїхати з районів, що перебувають в облозі або регулярно обстрілюються артилерією.

👉“Ми не втратили жодної дитини. Нам вдалося вивезти всіх наших сурогатних матерів з-під окупації та обстрілів”, – сказав Ігор Печенога, медичний директор BioTexCom.

Війна не зменшила привабливість сурогатного материнства для пар, які відчайдушно хочуть мати дітей, вважає Альберт Точиловський, директор BioTexCom. “Вони квапляться, – говорить він. Пояснення: “У нас йде війна” – не працює”.

До того, як росія розпочала повномасштабне вторгнення, BioTexCom забезпечувала запліднення близько 50 жінок на місяць.
За словами пана Точиловського, завдяки грошам, які приносить бізнес, сурогатні матері були перевезені з прифронтових міст та окупованих росією регіонів до більш безпечних місць, таких як Київ.

Маніпуляція російської пропаганди була створена на основі новини, яка вийшла на початку серпня цього року, коли правоохоронці повідомили, що в Україні викрили масштабну схему торгівлі немовлятами за кордон під виглядом сурогатного материнства.

За даними слідства, схему організували двоє керівників медичних клінік, які надають послуги у сфері репродуктивної медицини в Києві та Харкові. Інші 10 учасників – працівники цих клінік, менеджери, адміністратори та адвокат.

Вони продавали немовлят іноземцям з країн, де сурогатне материнство заборонене. Це коштувало від 50 до 70 тисяч євро за новонароджену дитину. Сурогатним матерям обіцяли з цих грошей близько 12 тисяч євро, проте згодом "за послугу" платили значно менше.

Підозрювані підшуковували на території Харківщини донорів яйцеклітин, а також жінок, які погоджувалися стати сурогатними матерями через свій уразливий стан чи матеріальну скруту.

👉"Після пологів жінок змушували реєструвати немовлят, повідомляючи неправдиві відомості щодо біологічного походження дитини, визнаючи батьківство іноземців", — йдеться в повідомленні.

Далі сурогатні матері, які в документах значилися матерями, оформлювали заяви про відмову від дитини на користь іноземців. Також вони надавали дозвіл на вивезення дітей за кордон. Якщо жінки не погоджувалися, учасники схеми вдавалися до погроз та залякування.

🦉Підсумовуючи, можна впевнено сказати, що цитата Клейтона Морріса є маніпулятивною. Бо нічого не говориться взагалі про те, що ховаються сурогатні матері в бомбосховищах через постійні російські обстріли. Не сказано також, що із-за важкої соціальної ситуації, пов‘язаною з війною, яку розв’язала росія проти України, жінки стали більше погоджуватися на програму сурогатного материнства, і не завжди за покликом серця, а щоб поліпшити своє фінансове становище.

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01