ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як журналісти маніпулюють результатами голосування у "Дії" щодо вихідного 8 березня

«Понад 60% українців виступили за збереження 8 березня вихідним днем — опитування у додатку Дія», — такі та схожі заголовки з’явилися сьогодні у багатьох ЗМІ. Але це маніпуляція. Журналісти узагальнили респондентів «Дії» до всіх українців. Крім того будь-яке голосування онлайн не дотримується стандартів проведення соцопитування та не може репрезентувати справжні настрої населення
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

 

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив, що «понад 2,1 мільйона українців взяли участь в опитуванні про 8 березня в Дії». Більшість проголосувала за те, щоб залишити 8 березня вихідним — 1,3 млн+ голосів». 

Попри те, що це рекордна для цього застосунку кількість учасників, ці результати далекі від заявлених журналістами «60% українців». Якщо рахувати від загальної кількости населення України в 40 мільйонів, то 1,3 мільйони голосів — це лише 3,31%. Навіть якщо рахувати від орієнтовної кількости електорату в 28 мільйонів, це все одно менше 5%.

Ба більше — суто технічно проголосувати можуть навіть іноземці — застосунок Дія це допускає. Принаймні нам відомо щонайменше про один такий випадок — японський журналіст Хірано Такаші, який давно мешкає в Києві, зміг віддати свій голос. Хоча це напевно в межах похибки, і не впливає на результати.

Опитування на порталі Дія, результатами яких посадовці оперують як «думкою українців», — небезпечна ілюзія «прямого діалогу» з громадянами. Як цим зловживає українська влада, раніше аналізували журналісти Текстів. Серед іншого вони з’ясували, що немає гарантії, що одна людина не зможе проголосувати двічі, або що в голосуванні не візьме участь «бот».

Саме Мінцифри тоді пояснювало, що «оскільки опитування в Дії не є соціологічним дослідженням, а лише опитуванням серед користувачів, то, вочевидь, ніхто не масштабує результати на все суспільство». Сьогодні вони заявляють, що «ці результати врахують у Парламенті, коли ухвалюватимуть законопроєкт. Саме так працює електронна демократія в Дії»small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01