ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як пов'язані та що поширюють маніпулятивні сайти-сміттярки?

Наші читачі попросили перевірити сумнівні спільноти в Facebook. Їх об’єднує схожа назва у різних інтерпретаціях: «Військовий говорить», «Говорить військовий», «Військовий правдиво» та «Автомеханік говорить». Ці групи нібито створено для розповсюдження інформації від військових, яку не поширюють офіційні джерела
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Ми ретельно проаналізували їхній контент і далі розповідаємо, чому ці сторінки є маніпулятивними сміттярками.

Коли з’явилися?

Усі чотири групи з’явилися нещодавно – дві створили 14 березня, дві – 21 березня 2023 року. В описі спільнот офіційною сторінкою зазначено канал у Telegram зі схожою назвою. Цей канал створили 17 березня.
Ми знайшли ще дві сторінки, пов’язані з «Військовий говорить». Перша називається «Військовий говорить (CrazyNews)», друга – «Голос простого народу України». Їх поєднує однакове головне фото спільноти й те, що їх було створено кілька років тому, але з іншою метою. Спочатку ці групи постили інформацію про вакансії в Польщі, як отримати запрошення на роботу, які документи потрібні для працевлаштування за кордоном тощо. Але приблизно у середині лютого 2023 року обидві групи переключилися на емоційні відео з тік-току та Telegram.

Що поширюють?

Контент, який поширюють у всіх цих групах можна охарактеризувати двома словами «тотальна зрада». Ось лише невеликий обсяг прикладів: «Вимкніть єдиний марафон та увімкніть реальність», «Подивіться це відео та скажіть, хто розхитує ситуацію», «Прийдуть хлопці з фронту і все вирішать», «Так дурять наших захисників».
Здебільшого до зазначених груп заливають відео з тік-току. Зазвичай це відповідь на останні події, які жваво обговорює українське суспільство, – побиття військового у церкві, хамство стосовно військового в Буковелі, продаж гуманітарки тощо. Деякі відео справді записано реальними військовими, але до них додано емоційні заголовки і відеокоментарі невідомих (ймовірно адмінів груп). Тож той посил, який вкладали автори першоджерела, спотворено. Багато відео стосуються роздачі повісток. Не гребують у цих групах і поширенням відео відомих фейкоробів Гули та Стахіва.

У групах не багато читачів, натомість деякі псевдопатріотичні відео мають десятки тисяч переглядів.

Хто поширює контент?

Маніпуляція міститься вже у назвах груп. Хоча їх назвали «Військовий говорить», щонайменше адміністратор каналу у Telegram до Збройних сил не має жодного стосунку. Дописи там поширює адмін підписаний як Serhii Pekh (Сергій Пех). Коли групи «Військовий говорить (CrazyNews)» та «Голос простого народу України» поширювали інформацію про роботу у Польщі, ми також знайшли відеозвернення від імені Сергія Пеха.

Ми відшукали людину з таким іменем у соцмережах – він має канал на Youtube і сторінки у Facebook та Instаgram. Сам він позиціонує себе як експерт з легалізації українців у Польщі та блогер-інфлюенсер із півмільйонною авдиторією. Крім того, є інтерв’ю, де чоловік розповідає, що вже 4 роки живе в Польщі і основна його діяльність – «висвітлення правдивої та корисної інформації щодо легального перебування українців у Польщі на різних платформах, зокрема, YouTube, Facebook та TikTok». Це інтерв’ю було розміщено в рубриці «спецпроєкт», тобто на комерційній основі. В матеріалі рекламувався сервіс із переказу коштів. 
 

Для чого створили групу?

У Telegram адмін пише, що «військові мають право чути голос народу» і «військові хочуть бачити реальні новини». Насправді автори використовують військових, знаючи про високий рівень довіри і підтримки воїнів ЗСУ. Дані опитування Київського міжнародного інституту соціології свідчать, що у 2022 році він сягав 96%.

Акаунти військових і відео з ними швидко стають популярними, на них підписуються тисячі людей. Тому невипадково спільноти назвали «Військовий говорить». Це створює ілюзію, що сторінку веде людина, яка нині перебуває на фронті. І відеозвернення нібито від їхнього імені – це гарантія, що в групах зросте кількість підписників.
На нашу думку, групи створили заради подальшої їх монетизації. Ще одним способом заробітку може стати перепродаж групи. Адже нерідко смм-ники максимально розкручують сторінку чи групу, залучають туди якогомога більшу кількість підписників, а потім продають. Ймовірно, планують також збільшити кількість клієнтів, які надивившись зрадницьких відео, захочуть виїхати до Польщі за посередництва адмінів.

Висновок

Групи «військовий говорить» – це групи-сміттярки, які працюють за методами російської пропаганди. Вони використовують маніпуляцію та апелюють до емоцій заради збільшення авдиторії. Але навіть якщо передумова створення таких спільнот була суто комерційна, вони все одно допомагають ворогу, бо дискредитують українських військових і маніпулюють громадською думкою. Погодьтеся, коли кожен день дивитися відеозвернення військових, де розповідають про суцільний негатив, – це призводить до зневіри. У такий спосіб маніпулятори розхитують українське суспільство. Крім того, їхні заклики «лише тут ви дізнаєтесь правду» та «про це мовчить влада» спричинюють недовіру до офіційних джерел інформації.

Щоб не потрапити в оману таких груп, завжди перевіряйте інформацію. Особливо, якщо вона викликає у вас сильні емоції. Не діліться в мережі дописами, правдивість яких не можете перевірити. І не вступайте в неверифіковані групи small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01