ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як росія переносить інформаційну війну проти України у світ відеоігор

Як зазначає у своєму матеріалі видання The New York Times, росія все глибше продирається у світ відеоігор зі своїми брехливими наративами. Такі речі, як Minecraft, World of Tanks і Roblox використовуються як платформи для поширення кремлівської пропаганди про війну росії проти України.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Російська пропаганда продирається у світ відеоігор. Такі забавки, як Minecraft, World of Tanks і Roblox використовуються як платформи для поширення наративів Кремля, пов'язаних із війною росії проти України.



❌Так, у Minecraft російські гравці відтворили битву за українське місто Соледар і поділилися нею у "ВКантактє", найпопулярнішій соцмережі країни-агресора. Як зазначає видання NYT, у російській версії World of Tanks, багатокористувацької військової гри, було відтворено парад танків совіцького союзу в москві в 1945 році. Крім того, в Roblox користувач створив контент до так званого дня росії, в якому показав «могутність» російських силовиків.Про це йдеться у статті «Russia Takes Its Ukraine Information War Into Video Games».

Віртуальний світ цих ігор став простором, де гравці використовують символи, пов'язані з російськими військами, підтримують російські територіальні претензії (читай — бажання окупувати) та повторюють негативне зображення українців як нацистів, звинувачуючи Захід у розвʼязанні війни.

👉Компанія Microsoft, власник гри Minecraft, визнала, що росія намагається проникнути в ігрові спільноти, щоб поширювати там свою пропаганду. Керівник групи аналізу загроз Microsoft зазначив, що російське воєнізоване угруповання «Вагнер» просуває "зловмисні ворожі наративи" на таких платформах, як Discord і Steam.

🚮У цьому віртуальному світі гравці використовують такі символи, як літера "Z", що символізує російські війська, які вторглися в Україну, і підтримують нікчемні російські територіальні претензії до України. Вони також повторюють путінські спроби спаплюжити українців як нацистів, звинувачуючи Захід у війні.

☝У статті наголошується, що світ ігор є ефективною платформою для впливу на громадську думку, особливо серед молодого населення. Президент Microsoft Бред Сміт повідомив, що служба безпеки компанії виявила спроби росії проникнути в ігрові спільноти, але применшив їхнє значення, заявивши, що "публікація інформації десь" є неминучою.

🚫Помічена також причетність російського воєнізованого угруповання "Вагнер", яке просуває "зловмисні наративи" на таких платформах, як Discord і Steam, щоб підтримати погляди кремля і потенційно вербувати нових членів під час значних бойових втрат.

Використання кремлем відеоігор демонструє його рішучість у досягненні політичних цілей за допомогою західних соціальних мереж і споживчих товарів, попри дипломатичну та економічну ізоляцію.

Хоча Microsoft призупинила нові продажі продуктів і послуг до росії через санкції, росіяни й далі використовують ігри та платформи від компанії, як-от Discord і Steam, для поширення своєї пропаганди. Контент в першу чергу націлений на країни, де проживає російськомовне населення, зокрема й на Україну.

Одна з відеоігор створена в Німеччині, інша — у Фінляндії, але обидві мають відверто пропагандистську спрямованість, інші намагаються надати фактичну інформацію авдиторії з обмеженим доступом до надійних джерел інформації  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01