ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як шахраї видаляють компромат на політиків із гугл-пошуку

Головний редактор «Новинарні» Дмитро Лиховій поскаржився, що Google видалив їхню новину з пошуковика через порушення авторських прав. Тепер вона просто не гуглиться.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

У серпні 2019 року в них на сайті вийшла публікація з посиланням на розслідування "Схем": Мажоритарник “Слуги народу” Одарченко фінансував партію Мураєва, – “Схеми”.

У ній — про переказ Одарченком на партію Мураєва майже 200 тисяч гривень, про те що цей "слуга народу” пов’язаний з високопоставленим прикордонником часів Віктора Януковича Вадимом Слюсарєвим, який був помічником сина Пшонки. 

Тепер якщо написати в гугл-пошуку "одарченко мураєв", видає ще чимало активних новин про те саме, що й на Новинарні. Але самої Новинарні там немає.

Офіційно причина, через яку публікацію Новинарні видалили з пошуковика звучить так: «У відповідь на скаргу, яку ми отримали згідно з законом США "Про захист авторських прав у цифрову епоху", ми вилучили з цієї сторінки стільки результатів: 2. Ви можете ознайомитися зі скаргою на сайті LumenDatabase.org».

Механізм, як це робиться

Сайт-"позивач", чиї авторські права нібито порушено, - plannerjournalplr.com Це російська сміттярка, яку абияк наповнюють контентом, аби створити ілюзію, що це справжній інформаційний ресурс.

Щоб зрозуміти її фейковість, достатньо просто поглянути — дві новини, що чергуються одна за одною: перша про путіна, інша — про пожежу на крейсері “Адмірал Кузнєцов».

Нібито «оригінальний» URL, матеріал якого виявився підставою для блокування матеріалу «Новинарні» в гуглі — https://bit.ly/3MGplfA На ньому косо-криво, без гіперлінку на "Схеми", скопійовано текст "Новинарні", що був виданий 07.08.2019. Але на сміттярці дата поставлена раніше - 29.07.2019.

Якщо глянути код цієї сторінки, маніпуляції з датою одразу вилазить: <ul><li>Пятница, 26 мая, 2023</li></ul>view-source:https://plannerjournalplr.com/mazhoritarnik-slugi-narodu.../

Утім це не завадило подати проти Новинарні скаргу і задовольнити її "згідно із законом США "Про захист авторських прав у цифрову епоху".

«Печально, що наші привладні рішали (у даному випадку - з Харківщини) не просто залишаються у змичці з русскою п'ятою колоною, а ще й навчилися дурити Гугл», — пише Дмитро Лиховій small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01