ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Зеленський - найвпливовіша людина Європи у 2023 році, або як українські медіа публікують торішній рейтинг від Politico

Українські медіа повторно публікують застарілу новину про те, що Володимир Зеленський був визнаний найвпливовішою людиною Європи у 2023 році за версією видання Politico. Оригінальну публікацію Politico розмістило ще в грудні 2022 року, а наші медіа чомусь поширюють це зараз, майже через рік після того, як світ побачив цей рейтинг.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Десятки українських видань повідомили, що «Зеленський став найвпливовішою людиною Європи у 2023 році за версією видання Politico, Путін - невдахою року».

При цьому журналісти зазначають, що про це повідомляє видання Politico, яке «щороку створює відповідний рейтинг, аналізуючи європейських діячів».

В особливо прискіпливих читачів, як от ми, ця новина може викликати сум’яття. Оскільки в оригінальній публікації Politico є припис, який з’явився пізніше — «Originally published on: December 7, 2022» («Опубліковано 7 грудня 2022 року», — ПТБН)».

Що це означає?

Зеленського дійсно визнано найвпливовішою людиною року в Європі у 2023 році за версією видання Politico.

Але новина ця несвіжа, їй вже майже рік. Ось оригінальний вигляд матеріалу (7 грудня 2022), потім було багато редагувань. Порівняйте самі.


А ось про цей рейтинг повідомляли на офіційному сайті президента України ще восьмого грудня 2022 року. Там дослівно наводять цитату з публікації, яку українські медія цитують сьогодні:

«Те, що зробив Зеленський, – це переконав решту Європи, що її майбутнє пов’язане з Україною. У цю думку мало хто вірив до вторгнення Росії в лютому. Його навички спілкування виявилися ключовими. Його риторика різко висвітлює зловмисність російського режиму, проти якого він бореться, розвіюючи віру значної частини Європи – особливо Берліна та Парижа – в те, що Москва може бути партнером».

 Не питайте чому рейтинг за 2023й рік вони опублікували ще до початку року. Можливо у них прогностичний підхід. Ми це ще з’ясовуємо і повідомимо про це в оновленні до цього тексту.

 Водночас уже завтра, 28 листопада 2023, вони обіцяють опублікувати рейтинг за 2024 рік (“Our ranking of the most powerful people for 2024 will be announced on November 28”). Про це йдеться в тому приписі, про який ми згадуємо вище  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01