ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Велика тихоокеанська сміттєва пляма

Спростовуємо поширені в медіа міти про так звану «велику тихоокеанську сміттєву пляму».
ПРАВДА
ПРАВДА



Якби ви вирушили на кораблі у північно-східну частину Тихого океану, щоб на власні очі побачити плавучий острів сміття під назвою «Велика тихоокеанська сміттєва пляма» (ВТСП) – ви б розчарувалися. На цій ділянці океану ні плавучого острова, ні великих сміттєвих скупчень з корабля побачити неможливо.

Хоча «пляма» і стала своєрідним символом використання й викидання пластику у Світовий океан, на жаль, розуміння суспільством зони ВТСП є частково спотвореним.

Мало того, що сама назва невдала – слово «пляма» створює хибні уявлення – так ще й провідні медіа свої тексти про ВТСП супроводжують картинками, які до неї не мають жодного стосунку. Декілька прикладів поширених світлин ви можете побачити в лівій частині нашої ілюстрації.


 Нижче ми проллємо трохи світла на природу ВТСП і спростуємо поширені про неї міти.


Так звана «Велика тихоокеанська сміттєва пляма» знаходиться між Каліфорнією і Гавайськими островами в межах Північнотихоокеанської течії. В силу свого природного розташування, циркулярні океанські течії та хвилі підхоплюють морське сміття і транспортують його в центр цього регіону.

Щільність антропогенного сміття на цій ділянці вища, ніж в інших частинах океану, однак, цієї щільності недостатньо для формування островів чи масивних накопичень. З космосу «пляму» не видно поготів, щоб не писали деякі ЗМІ.

 Подорожуючи через ВТСП, можна не зустріти жодної смітинки. І, ймовірно, така ситуація є гіршою, ніж міт про плавучий острів. Річ у тому, що суцільне накопичення можна було б якось вилучити з води, а от низька щільність пластику на велетенських просторах робить процес вилову антропогенних відходів важкою задачею.

 На цьому моменті варто згадати про площу «Великої тихоокеанської сміттєвої плями», яку в медіа полюбляють порівнювати з площею України чи Техасу.

 Подібні порівняння є некоректними – «пляма» не має чітких кордонів і постійно змінює свою форму через течії та вітри [1]. Інколи в наукових статтях можна зустріти цифри умовної площі, однак вони випливають з вибраних науковцями моделей досліджень.

Наприклад, у роботі 2018 року дослідники вивчали кількість сміття на території 1.6 млн км2, вони дійшли висновку, що в цих межах плаває 45-129 тисяч тонн пластику [2]. В інших дослідженнях охоплення «кордонів» може бути менш чи більш широким.

 З вмістом «плями» ситуація не менш складна, хоч і більш зрозуміла. Свіже дослідження 2022 року показало [3], що левова частка – 75-86% – пластикового сміття (>5 см) надходить у ВТСП з рибної промисловости. У воді зустрічаються сітки, поплавки, волосінь, мотузки тощо. За більшість цих відходів відповідальні п'ять промислово розвинених риболовецьких країн: Японія (34%), Китай (32%), Корея (10%), США (7%) і Тайвань (6%).

Важливо зазначити, що 70-80% всього пластику у Світовому океані має наземне походження [4]. Транспортуючись річками, велика частина цього сміття залишається у прибережних зонах, а от саме відходи рибальської промисловости плавають посеред океану. Якщо порушувати питання, як вирішити проблему сміття у ВТСП, то доречніше згадувати саме риболовецькі травлери та знаряддя для лову, а не пластикові пляшки з соломинками.

 Також інколи можна зустріти твердження, що у ВТСП відсутнє життя. Очевидно, що це неправда – там процвітає життя; течії транспортують не лише пластик, а й нейстон. Нейстон – це сукупність організмів (водорості та дрібні безхребетні), що живуть біля поверхневої плівки води.

На жаль, у сучасних реаліях нейстон і пластик почали співіснувати в одних і тих самих місцях. Деякі науковці наголошують, що очищення води від пластику сучасними методами може призвести до знищення нейстону [5]. З іншого боку, не докладати зусиль для вилучення сміття – не вихід.

Жителі океану можуть потрапляти в дрейфуючі сітки (одна з найшкідливіших форм пластикового сміття) чи харчуватися пластиковими частинками, які сприймають за нейстон. Також сміття може слугувати «плотами» і транспортувати морських мешканців туди, куди вони не могли дістатися раніше. Мандрівні види можуть прижитися на нових територіях та порушити чинну екосистему.


 Тепер трохи про вірусні картинки, які супроводжують тексти про ВТСП:


 Ці світлини були зроблені у 2017 році фотографинею Caroline Power неподалік гондураського острова Роатан, розташованому в Карибському морі [7] [8]. Влада Гондураса стверджувала, що сміття походило з Гватемали й було принесене річкою Мотаґуа. Гватемальці свою провину заперечували та наголошували на існуванні багатьох джерел сміття з Центральної Америки  small logo

Підготував Дмитро Філіпчук.

Використані джерела:
1. https://oceanservice.noaa.gov/facts/garbagepatch.html
2. https://www.nature.com/articles/s41598-018-22939-w
3. https://www.nature.com/articles/s41598-022-16529-0
4. https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.aaz5803
5. https://www.theatlantic.com/.../ocean-cleanup.../580693/
6. https://marinedebris.noaa.gov/.../non-native-species...
7. https://www.independent.co.uk/.../sea-creatures-manmade...
https://www.huffingtonpost.co.uk/.../planet-choking-trash...

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Дмитро Філіпчук
Дмитро Філіпчук
автор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01