ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Здорове медіаспоживання: як уникнути стресу та зберегти психічне здоров'я в сучасних реліях життя

У сучасних умовах постійного стресу інформаційне поле, яким себе оточуємо, може суттєво впливати на ментальне здоров'я. Текст надає практичні поради від Міністерства охорони здоров'я, спрямовані на уникнення інформаційного перевантаження та збереження емоційного стану. Від підбору достовірних джерел до контролю за екранним часом та уникнення "срачів" у соцмережах, ми наводимо конкретні кроки для догляду за своїм медіаспоживанням в період великої невизначеності та невідомості.
ПРАВДА
ПРАВДА

Усі ми зараз живемо в умовах перманентного стресу, тому піклування про своє ментальне здоровʼя має бути серед пріоритетів. Звичайно, ми не можемо залишатися осторонь подій в країні і новин з фронту; нам доводиться стежити за сповіщеннями про повітряну небезпеку, дізнаватися про ситуацію в тих куточках країни, де перебувають наші близькі та рідні. Але важливо уникати інформаційного перевантаження і дотримуватися здорового медіаспоживання.

 

Що це означає і як це реалізувати? Наводимо поради від Міністерства охорони здоров'я. До їх розробки долучилося багато організацій, переглянути всі можете за посиланням.

Використовуйте лише офіційні та перевірені джерела інформації

Для таких важливих сповіщень як повітряна тривога чи евакуація використовуйте тільки офіційні джерела. Усі інші інформаційні канали також мають бути визнані достовірними.

Аналізуйте джерела інформації, на які ви підписані: навіть відомі телеграм-канали дуже легко змінюють власників і перетворюються на рупор поширення ворожих наративів.

Бережіть себе від медіатравми

Стежте, як медіа впливають на ваш емоційний стан. Не дозволяйте новинам помножувати ваші стреси. Відмовтеся від контенту, який приносить вам неприємні відчуття чи виснажує. Замість перегляду відео слухайте або читайте текст – так легше уникнути надмірних емоцій.

Фільтруйте інформацію та уникайте медіатригерів, ігноруйте повідомлення про трагедії, якщо ви чи ваші рідні пережили подібні ситуації. І пам’ятайте: саме ви встановлюєте персональну межу медіаприйнятності та вирішуєте, що дивитися, а що – ні.

Обмежте «екранний час» та ігноруйте негативні коментарі

Не вмикайте телевізор як фон – це шум, який виснажує нервову систему. Не користуйтеся гаджетами під час їжі чи спілкування. Дозуйте час, проведений в інтернеті, адже блукання мережею у спробі відволіктися призводить до «залипання» в екрані та залежності. Між інформаційним споживанням і реальним життям має бути баланс, а користування медіа – позитивно впливати на ваше здоров’я і ментальний добробут.

Регламентування кількості часу перед екранами гаджетів не лише звільнить кілька годин дня для більш корисних речей, а й дозволить покращити сон та підвищити мотивацію до виконання інших завдань. Спробуйте підрахувати, скільки хвилин чи навіть годин ви витрачаєте на читання соцмереж, а потім заплануйте на цей час корисну активність: пройдіться парком, зробіть руханку або зателефонуйте близьким.

Відмовтеся від "срачів"

Будьте обережними з активним залученням до коментування у соцмережах. Тривале «захоплення» такими баталіями може неабияк впливати на наше самопочуття: підсилювати тривожність, знижувати самооцінку, здатність до концентрації і навіть демотивувати  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01