ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Чи допоможе кока-кола зробити волосся красивішим? Перевіряємо тік-ток-тренд

Ми поговорили з трихологом Кузьмою Хобзеєм і він сказав, що… мити кока-колою голову — то дурня!
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Якщо ти любиш тренди в Тік-тоці, то міг помітити, що там… миють голову колою! І кажуть, що від того волосся стає красивішим.  

Будь-які експерименти над собою краще не проводити. А якщо вже ну дуже кортить, то краще запитати в експерта, як це краще зробити. Лікар, який дбає про здоров'я волосся та шкіри голови називається трихолог. 

Ми поговорили з трихологом Кузьмою Хобзеєм і він сказав, що… мити кока-колою голову — то цілковита дурня! 

“У кока-колі немає жодних речовин, які би могли вимити шкірне сало і зробити так, аби волосся виглядало чистим та гарним”, — пояснює лікар. 

Ба більше!  

Цукор, який міститься в цьому напої (за винятком “zero”) може нашкодити шкірі голови, а саме її мікробіому. 

Мікробіом — це сукупність усіх мікроорганізмів, які проживають в певному середовищі. Їхній баланс вкрай важливий. І якщо мити голову цукровим напоєм, то він може стати харчем для тих мікробів, кількість яких не варто збільшувати… 

Але як тут не розгулятись, коли тобі дають солоденьке?! Що може бути в результаті? Лупа або навіть… прищі на шкірі голови, каже лікар. Звучить геть неприємно, погодьтеся. 

Тож не варто сліпо вірити усіляким трендам. Сьогодні достатньо якісних засобів для краси та здоров'я волосся. А якщо це ще обговорити з лікарем, то точно можна підібрати собі щось дуже корисне. 

Роз’їдає метал?

Загалом тік-ток тренди, які стосуються краси, часто бувають вкрай шкідливими. А скільки фейків наплодили про кока-колу! То кажуть, що вона роз'їдає метал (але чомусь не бляшанку, в якій вона продається), то подейкують, що вона страшенно шкідлива.  

Насправді ж, у складі кока-коли немає нічого страшного. Хоча, звісно, пити її потрібно помірно і з розумом! 

Так, у ній міститься ортофосфатна кислота. Хай слово кислота тебе не лякає, адже всі ми вживаємо кислі на смак продукти. Кислота є і в яблуках, і в малині, і в апельсинах. Ортофосфатна кислота є харчовою добавкою, яка дозволена в усіх провідних країнах світу. Її додають у невеликій кількості не лише в колу, а й, наприклад, джеми, щоб надати їм кисленький присмак. 

Ортофосфатна кислота — геть не така потужна, як слина в тварюки з фільму “Чужий”. Казочки про те, що кола за ніч розчинить зуб чи виделку – абсолютна брехня. Та і хто зі здоровим глуздом буде тримати колу в роті цілу ніч? 

Як і будь-яка кислота, наприклад, лимонна, ортофосфатна впливає на органічні речовини і, так, якщо брудну тарілку залити колою на багацько годин, то вона з мікротріщин “вичистить” залишки їжі. Але такий ефект буде і від яблучного, і від лимонного соків. До речі, кислотність лимонного соку сильніша, ніж кислотність кока-коли. 

Хай там як, але пам’ятай, що усе потрібно споживати в міру; від баночки коли нічого страшного не станеться, однак через можливий вплив на зубну емаль, краще не розтягувати споживання на багато годин, а після споживання напою прополоскати зуби звичайною водою. Та й взагалі не варто колу пити щодня! 

Цукор 

Окрім ортофосфатної кислоти, в колі є ще цукор, який ми згадували раніше, та кофеїн. Декілька слів скажемо і про них, адже цими речовинами також лякають читачів на різних сайтах. 

Цукор – не найкраща речовина в світі, але й тут не все так страшно, як інколи малюють. Баночка коли — це 250 мл. У 100 мілілітрах кока-коли орієнтовно 9-10 грамів цукру (2 чайні ложки). Отже в одній баночці приблизно 5 чайних ложок цукру. Чи багато це? Не дуже, але найкраще його уникати. Втім, знову ж таки, якщо медичних протипоказань немає, а батьки не проти – нічого страшного не станеться. 

До речі, знаєш скільки цукру в 100 мілілітрах яблучного соку? Орієнтовно 9-10 грамів. Тобто стільки ж, як і в кока-колі. Але не пригадуємо, аби цукром у соці так само лякали, як колою. 

У кожному разі пам’ятай, що цукор негативно впливає на зуби, тому краще намагайся вживати його якнайменше та полоскати зуби чистою водою!  

Кофеїн

Ця речовина міститься в кавових зернах, з яких варять каву. Що робить кава після того, як її вип’ють? Правильно, вона допомагає людям бути бадьорішими та менш сонливими. І от саме за це відповідальний кофеїн. 

Американська академія педіатрії рекомендує дітям уникати вживання кофеїну, втім, якщо вже це сталося, то варто пам’ятати про допустимі норми* на добу: вік 7 - 9 років: 60 міліграм, вік 10 - 12 років: 85 мг. У 100 мілілітрах кока-коли міститься приблизно 10 мг цієї речовини. Це небагато, однак, якщо протягом дня випити чашку кави, а потім ще кока-коли, то ненароком можна досягти рекомендованої границі або порушити свій режим сну. 

Як бачиш, нічого страшного в кока-колі немає, метал вона не роз’їдає. Волосся нею мити не варто, адже вона для цього не призначена. Це звичайний харчовий продукт зі своїми плюсами та мінусами. Не варто в ньому шукати щось супер корисне, але й лякатися теж не варто. Завжди пам’ятай про розумний підхід та адекватну міру споживання, не забувай про критичне ставлення до усього побаченого в тік-тоці small logo

Підготувала Наталка Бушковська

*Дані Johns Hopkins University
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01