ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Чи справді вулкани причетні до глобального потепління?

Вулканічні виверження часто звинувачують у глобальному потеплінні, хоча насправді їхній вплив на кліматичні зміни значно менший, ніж діяльність людини.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Хто звинувачує вулкани в глобальному потеплінні? Правильно, ті, хто не надто на них знається.

Сьогодні поговоримо саме про них, пояснимо, як стаються виверження, і спростуємо поширені міти. Бо, як ви вже, мабуть, зрозуміли, вони роками “потерпають” від мізінформації.




Що таке вулкани та скільки їх у світі?

Вулкан – це гора, схожа на конус, із кратером на вершині. Через цей отвір із надр землі вивергаються розплавлена лава, гарячі гази, уламки гірських порід, попіл тощо.

Звідки назва? Від імені давньоримського бога вогню та ковальства Вулкана. Стародавні римляни вірили, що саме на острові Вулькано, розташованому поблизу Сицилії, він і звів свою кузню.

За даними Британської геологічної служби, у світі налічують понад 1500 активних вулканів і щорічно фіксують від 50 до 70 вивержень.

Як працюють вулкани?

Глибоко в надрах Землі настільки спекотно, що деякі породи повільно плавляться та перетворюються на густу текучу субстанцію, яку називають маґмою. Оскільки вона легша за тверду породу навколо, то підіймається й накопичується в маґматичних камерах. Зрештою, частина виштовхується через жерла та тріщини на поверхню, а після виверження з вулкана її називають лавою. Її температура коливається від 700 до 1200 °C. Лава світиться червоним, коли витікає з отвору вулкана, а після охолодження твердіє.

Чому вулканам приписують аномальну кількість вивержень і звинувачують у змінах клімату?

Одні користувачі соцмереж створюють дописи про нібито надмірну чисельність вивержень, інші пишуть, що вулкани сильно забруднюють навколишнє середовище, а треті активно поширюють і коментують. Пояснення цим діям дуже просте – це легше, ніж повірити в те, що саме людина найбільше впливає на катастрофічні зміни клімату.

Наприклад, вулкани звинувачують у рекордних хвилях тепла, інтенсивних лісових пожежах і рекордному потеплінню поверхні океану.

Проте головною причиною екстремальної спеки все ще залишається діяльність людини, зокрема спалювання викопного палива.

Насправді у світі не збільшилася вулканічна активність, ми просто стали обізнанішими щодо неї.

У наш час, коли супутники відстежують роботу вулканів навіть у найвіддаленіших куточках, а новини поширюються миттєво, виверження, яке століття тому залишалося непоміченим, у 2024 році обов'язково потрапить у заголовки.

Окрім того, дані Смітсонівського інституту показують, що на 11 жовтня 2023 року відбулося 67 вивержень, зокрема 17 нових і 21, що закінчилося.

За той же період у 2013-му цифри були вищими: 80 вивержень загалом, 37 нових і 42 завершених.

Дорожні транспортні засоби у всьому світі утворюють понад три гігатонни парникових газів на рік. І це понад удесятеро більше за річний викид вулкана. Усі види людської діяльності генерують 42 гігатонни викидів (від виробництва енергії, сільського господарства, промисловості тощо), внесок вулканів виглядає відносно незначним. І якщо порівнювати з вулканами, то їхній вуглецевий слід є приблизно у 150 разів меншим.

Помилкові твердження щодо вулканів і викидів вуглекислого газу мають довгу історію, що триває десятиліттями.

Так, у 2009 році сумнозвісний геолог Ян Резерфорд Плімер написав книжку під назвою "Небо і земля", у якій намагався стверджувати, що люди незначно вплинули на глобальний клімат. Він повторював, що це вулкани виробляють більше вуглекислого газу, ніж діяльність людини, навіть після того, як хибність цієї тези довели.

З огляду на те, що рівень вулканічної активності не зростає, нині немає причин вірити, що вулканічні виверження додають в атмосферу більше вуглекислого газу, ніж у минулому.

Ще один міт

Ідея про те, що вулкани вивергаються за розкладом, існує давно, особливо розташовані поруч із великими містами, як-от Токіо. Одне з найбільших у Японії за останнє тисячоліття відбулося у 1708 на горі Фудзі. Тамтешній вулканолог у 2006 році висловлював занепокоєння, що нове виверження трапиться незабаром. У новинах можна знайти й подібні заяви щодо супервулканів.

Однак періоди спокою тривають від кількох років до тисячоліть – залежно від процесів під землею. Спроби робити прогнози на основі часу, що минув від останнього виверження, не є ефективними.

Чим шкідлива мізінформація про зміни в кліматі?

Фахівці стверджують, що "кліматична тривожність" – це почуття приреченості та безнадії, коли думаєш про майбутнє людства. Навʼязливі думки не дають спокою, страждаєш щоразу, коли мова заходить про те, що чекає нас і нашу планету Тож коли розмовляєте з дітьми на ці складні теми, не наголошуйте на труднощах, натомість зосереджуйтеся на рішеннях і діях, які можуть розв'язати проблеми. Наприклад, замість автомобілів, які забруднюють довкілля, вся родина може пересуватися на велосипедах.

Як зробити вулкан вдома (тільки під наглядом дорослих)

Аби побудувати вулкан, знадобиться звичайна банка чи пляшка. Зафіксуйте її на картоні чи невеличкій дошці й обліпіть глиною або солоним тістом. Далі конструкцію можна розфарбувати в чорний колір, а червоний використати для лави. Щоби відбулося виверження вулкана, в отвір банки (чи пляшки) додайте соди та обережно налийте оцет (його можна підфарбувати харчовим барвником для реалістичності). Результат експерименту демонструє, як утворюється вуглекислий газ після реакції оцтової кислоти та соди (бікарбонат натрію).

Використані джерела:

https://bit.ly/3WtQIi7

https://bit.ly/3M5F3Br

https://bit.ly/3A6bWes

https://bit.ly/4cZMmpP

https://bit.ly/3SpSBv6

https://bit.ly/4c1lEvH

https://bit.ly/3WJS3m0

https://bit.ly/3yvdGx8

https://bit.ly/3Sv0fnI

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01