ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Комікс "Еліксир правди", 3-й випуск

Краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Тож не розповідатимемо вам про новий випуск нашого коміксу “Еліксир правди”. Ходіть до картинок і дивіться самі. Але не забудьте потім повернутися, щоб написати свій відгук. Для нас це важливо, щоб наступні серії були ще цікавішими. Ми врахуємо ваші побажання! Можливо ви вигадаєте нових героїв або запропонуєте альтернативний сюжет? Здивуйте нас ;-)
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Попередній випуск шукайте за посиланням. 

Традиційно до кожного коміксу додаємо "Читанку з медіаграмотности". Цього разу розкажемо, що таке місінформація і з чим її їдять. 

Уявіть, що ви граєте в "зіпсований телефон". Один гравець шепоче фразу на вухо наступному, і так далі, поки вона не дійде до останнього. Зазвичай, остання фраза дуже відрізняється від першої! Це тому, що інформація може змінюватися, коли її усно переказують від однієї людини до іншої. 

Так от, місінформація чимось схожа на “зіпсований телефон”, зазвичай це буває, коли хтось випадково помилився. І хоча злого наміру в цьому немає, негативні наслідки можуть бути, адже людей все одно ввели в оману.

Ось кілька прикладів місінформації:

Учениця розповідає своїм друзям, що в школі з'явиться новий басейн. Насправді, директорка школи просто згадала про можливість будівництва басейну в майбутньому. Жодних планів зробити це поки що немає.  

Школяр читає статтю в інтернеті, в якій стверджується, що ті, хто регулярно їсть банани — сильніші за інших. Насправді, в цій статті немає жодних наукових доказів. Журналіст просто порівняв людей в одній компанії і помітив, що ті, хто з-поміж них сильніші — регулярно їдять банани. З цього спостереження він дійшов хибного висновку, що свою силу вони отримали саме завдяки бананам. 

Ваш однокласник пустив чутку, що володіє карате. Але коли ви просите його показати кілька прийомів, він відмовляється, мовляв, йому заборонив це робити тренер. Це може бути правдою, але також це може бути прикриттям для брехні. Хто наважиться перевірити його навички на собі? Якщо  однокласник таки збрехав — це дезінформація. Проте коли йому хтось повірив і потім переказує про його силу всім іншим, тоді це зветься місінформацією. Людина ненавмисно поширює неправду.

А тепер обіцяний комікс: 

1

2

3

4

5

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
Ольга Вірста
Ольга Вірста
дизайнерка По той бік гендеру
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01