ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Список українськомовних YouTube-каналів для ДІТЕЙ

Ділимось списком з понад двадцяти якісних та цікавих Youtube-канлів для дітей українською мовою, які відшукали на просторах інтернету.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

 

Привіт! Я – та сама Сова з добре знайомого вам «По той бік новин». Якщо там я розвінчую побрехеньки для дорослих, то на цій сторінці спілкуватимуся з вами, діти, та з вашими батьками. Якщо коротко, пояснюватиму, як безпечно поводитися з інформацією в інтернеті та побуті. А ще – боротимуся з російською пропагандою, яка хоче зросійщити українських дітей. За останній тиждень я переглянула понад сотню найрізноманітніших дитячих каналів на YouTube. З них уклала двадцятку найцікавіших. Деякі з них ми вже радили раніше, але війна внесла свої корективи і багато давно не оновлюються. Тож ми додали до списку безліч новинок. Просимо якнайбільшого поширення, навіть якщо ви дорослі й у вас немає дітей. Цей дощ надовго, і на вас чекає попереду багато цікавого. Тільки тссс — подробиці згодом.

А тепер - вйо до каналів!

🔘1. Наука для дітей

Гей! Не лякайтеся — в науці, про яку розповідають на цьому каналі, немає і близького того, що можна почути на іспитах або контрольній роботі. Автори проводять експерименти, які можна повторити вдома. Цілком безпечні — хату не спалять. Хіба ж не цікаво? Але ці дослідження не просто «для фану» — розумахи просто й доступно пояснюють, як і чому відбуваються різні природні явища. Підписники каналу геть по-новому подивляться на науку. Дорослим, обіцяють, теж має бути цікаво.

Останнім часом автор каналу Влад Кас'яненко активно займається волонтерством — допомагає друзям на фронті. Тому нові відео не виходили вже пів року. Але він нас запевнив, що вже зараз готується новий експеримент, який скоро побачать підписники.

🔘2. Dream School 

Dream School — «школа мрії», яка займається альтернативною освітою в Одесі. Особливої популярности канал набув під час пандемії, коли діти були вимушені навчатися дистанційно. Щоб полегшити цей процес, освітні відео почали викладати в мережу. Креативна і цікавезна інформація про все на світі: “Як дружити з роботом?”, «Чому не варто боятися крові?», «Як створювали феодалізм?», «Звідки з'явилися герцоги, графи та королі?». Рекомендація від Сови — цикл випусків про українську літературу, в якому вчителі та учні розігрують сценки за сюжетами книг. Такої витонченої акторської гри ви не бачили навіть у художніх фільмах!

🔘3. Science4kids https://bit.ly/47tfDXQ, https://bit.ly/47kCXae

Науково-популярні вебінари для дітей від українських науковців і науковиць: археолог Євген Синиця, палеонтолог Вадим Яненко, орнітологиня Анна Кузьо, фізикиня Дар’я Заремба, ботанік Олексій Коваленко, астрофізикиня Олена Компанієць, фізик Олег Фея та багато інших. Теми найвсеохопніші: Звідки ми походимо? Як світ навколо нас став саме таким, яким ми його бачимо? Хто жив на нашій планеті до людей? І до чого тут космічний суп? Чи існує життя на інших планетах? З чого складається наш величезний Всесвіт? Що чекає на людство через 100 років? Що варто знати про своє тіло, мозок і психіку? Як на нас впливає природа? Відповіді на ці та багато інших запитань ви знайдете на каналі Science4kids.

🔘4. ХабблТраббл 

Богдану дев’ять, він закінчив п’ятий клас і мріє стати астрофізиком. Але не тільки мріє, а й цілеспрямовано йде до своєї мети. Ось лише короткий перелік питань, які його цікавлять: «як космонавти ходять у туалет і миються?», «скільки вимірів у Всесвіті?», «звідки взялися хімічні елементи?», «як створити космічний стартап?», «як пахнуть планети?», «як виростити рослини у космосі?» Мерщій підписуйтеся на канал і підписуйте своїх дітей. Разом пізнаємо Всесвіт)

Рік тому родина Богдана повернулася зі Львова, куди переїхала після повномасштабного вторгнення, до Києва. Спробували відновити канал, навіть теми шукали близьковійськові. Але через перебої зі світлом, навантаження в школі, дистанційне навчання та багато інших клопотів довелося призупинити роботу. «Нам інколи пишуть підписники. Це дуже підтримує і мотивує, і я вірю, що ми зможемо відновити канал», — розповіла нам Ольга, мама Богдана.

🔘5. Книга-мандрівка. Україна 

Шевченко-гіпстер, козак-чаклун, швачка, яка отримала «Оскар» — кожен епізод — нове відкриття. Події, про які думають: «Як таке взагалі могло статися?» — це їх профіль. Автори каналу хочуть, щоб історія була не заняттям для професорів у запилених бібліотеках, а розвагою та задоволенням!

«Мандрівка» почалася з книги про українців, яка стала бестселером. А однойменний серіал на ютубі, в якому ожили книжні персонажі, триває вже чотири роки і має вже 77 тисяч підписників.

Особливої уваги заслуговує шостий сезон, присвячений Нескореним – людям, подіям, втратам та здобуткам, завдяки яким ми зберегли державність. Чому Україна не здалася такій могутній росії? Чому українці та росіяни не один народ? Чому українці нескорені? Кожен епізод просто та зрозуміло відповість на всі складні запитання.

🔘6. Patron The Dog 

Офіційний канал пса-сапера Патрона, талісмана чернігівських піротехніків. Серія мультфільмів розповідає про пригоди Патрона, який вчить поводженню з вибухонебезпечними предметами. Допомагати Патрону в пригодах буде його друг кіт Том та українські тваринки, що стали відомими завдяки своїй сміливості.

🔘7. Ya Victoria

На своєму каналі Вікторія розказує про своє життя, собачку, уроки, мандри, монтує кліпи та скетчі про школу. Інколи їй в цьому допомагає молодша сестра. А ще вона дуже любить розпаковувати на камеру свої покупки — тому будьте обережні, можлива реклама. Одне слово — цей канал — дитяча версія шоу «за склом». Ваші діти зможуть побачити, чим живе їхня ровесниця.

🔘8. HelloAnn

Як і Віка, Аня любить знімати смішні скетчі а-ля «очікування-реальність», відео в стилі «зроби сам», влаштовує кумедні челенджі. Захоплюється малюванням, спортом, подорожами та вивченням англійської мови, любить читати книжки, подорожувати та ділитись усім цим на своєму каналі. Інколи в кадрі з’являються назви брендів — тож може бути, що це «продакт плейсмент». Загалом канал Ані нагадує сторінку якоїсь «селебрітіз» — у неї навіть є свої фани, з якими вона регулярно влаштовує стріми.

🔘9. Довколаботаніка

Гадали, науковці можуть тільки з кислими фейсами вдивлятися в мікроскопи? Зруйнуйте стереотипи разом із пізнавально-розважальним каналом про ботаніку, але не лише для ботанів. Автор Олексій Коваленко щойно перевзується в кеди і все вам розкаже…

Попри ботанічну спрямованість, на каналі багато відео про найрізноманітніших динозаврів — саме те, що так любить багато дітей. А в плейлисті “лекції” знайдете записи розповідей для наймолодших.

🔘10. Веселі Саморобки 

Назва каналу говорить сама за себе — веселий та добрий канал, який розважить ваших дітей. Вони навчаться власноруч виготовляти собі іграшки, листівки-трансформери та конверти до них, зошити-сумки, неповторні упаковки для подарунків, кімнатні прикраси, оригінальні закладки для книг, календарики, блокноти з секретом, фоторамки та ще багато цікавого. Канал регулярно оновлюється.

🔘11. Тося читає

Як і на попередньому каналі, назва каже сама за себе — авторка Антоніна Малей читає класичні та сучасні казки українською мовою. З останніх начиток: «Мартинка - котяча мама" Ванди Хотомської, «Крута історія України. Від динозаврів до сьогодні» Інни Ковалишеної та Галини Чепурної, «Маргарита створює книгу» Брюса Робертсона та Кетрін Г'юіт, «Тато Олі не вміє програвати» Томаса Брюнстрьома. Що цікаво, деякі з книг ще не мають українськомовного перекладу, тому Тося перекладає їх самостійно.

🔘12. Наукпопіл

Канал не цілеспрямовано дитячий, але деякі відео можна цілком показувати дітям, які цікавляться, як працює людський організм. Тут ви дізнаєтеся: Чому ми відчуваємо запахи? Чому люди чухаються та роздирають подряпини? Чому спати надто довго — не ок і що таке «надто довго»? А ще — що спільного між вашою бабусею, Дженіфер Еністон та покемонами. Хіба не пізнавально? Якщо сумніваєтеся, що ваші діти зрозуміють всі терміни, дивіться разом із ними — поясните. Канал підходить для всіх вікових категорій.

🔘13. Розумний котусь - онлайн школа 

Розумний котУсь — це проєкт із різноплановим українськомовним контентом, який допомагає дітям легко навчатися та пізнавати світ української мови. На каналі можна знайти аудіоказки та відео про тварин для молодших, а також уроки для школярів. Авторка відео - психологиня, а головне мама дівчинки, яка й надихнула її створити цей канал.

🔘14. Stemvar- школа програмування та математики 

Канал для дітей, які хочуть краще розвинути логіку, знання з математики, та навчитися програмувати. І все це в легкому і доступному форматі за авторською методикою. Регулярне оновлення уроків протягом останніх двох років.

🔘15. Тьотя PANDA

Замовили дітям аніматорів, а вони прийшли на ваше сімейне свято з російською гоцалкою? Женіть геть! У такому разі вас врятує Тьотя PANDA. Це сценічне ім’я, яке обрала собі Наталія Мієдінова — авторка ігрових гітів, вечіркоробка та ігромайстриня. Вона навчить ваших дітей запальним танцям і заспіває з ними разом українськомомовних пісень.

🔘16. Хочу знати більше! 

Якщо ви – батьки, які прагнуть зацікавити дитину наукою, якщо ви – вчитель, який хоче зробити свої уроки цікавішими, якщо ви – людина, яка хоче знати більше — вам допоможе канал «Хочу знати більше!» Тамтешні відео познайомлять вас зі світом науки, розкажуть цікаві факти, покажуть експерименти, поведуть у світ мандрів Україною та занурять у безмежний океан досліджень. Канал не оновлюється дев’ять місяців, але там і без того купа роликів, які не втрачають актуальність.

🔘17. Kozak TV 

Властивості та догляд за ґрунтом, форма і розміри Землі, організм і його властивості, освоєння космосу, звукові та світлові фізичні явища, способи зображення Землі. Це короткий перелік питань, яким присвячені випуски на цьому каналі. З автором нам не вдалося зв’язатися, але голос у нього дитячий. При чому цей голос дорослішає разом із темами на каналі. І триває це вже близько п’яти років…

🔘18. Буктьюб

Канал, який веде ціла родина — Іванців. А саме: Петрик, Аліса й найменша Анжеліна. Схоже на те, що зараз вони проживають у Словаччині, але це не заважає їм регулярно замовляти книжки з України. Хоча інтеграція дітей у нове суспільство не минає безслідно і останнім часом вони все частіше оглядають словацькі книжки. До повномасштабного вторгнення книжки для огляду вони брали переважно в Миргородській бібліотеці. «Дитяча безпосередність і море позитивних емоцій. Читати круто, а ще необхідно і цікаво, а буктьюб - наші перші кроки…» — йдеться в описі каналу.

🔘19. Природа ТВ

Усе почалося з простого оголошення на стовпі, де невідома авторка просила підписатися на її канал. Любов до природи, зворушлива історія і маркетинг сотень людей дали дитині тисячі підписників протягом кількох днів.

Котик Пушинка, Гарний цап, хвилястий папуга Кеша, пес Каштан — головні герої коротких відео дванадцятирічної Віталіни. Дівчинка нічого не коментує, рідко з’являється в кадрі — бо вважає, що саме її тваринки є популярними, а не вона.

🔘20. Біо

Відеоблог присвячений вивченню природи у різних її проявах. Тут вашим дітям розкажуть про види, які живуть на планеті (особливо різноманіття птахів для бьордвочерів, які тренуються їх розпізнавати), покажуть біологічні явища, перекладуть іноземні відео природничої тематики. Авторів каналу хвилюють екологічні проблеми, разом з глядачами вони міркують, як їх вирішити.

🔘21. Теоо - Майнкрафт 

Сучасні діти фанатіють від гри в Minecraft. Здалеку вона чимось нагадує конструктор, але віртуальний. Гру можна використовувати у навчанні, зокрема для перших кроків у програмуванні. Оскільки в Майнкрафті можна створювати все, що забажаєш (навіть цілі міста), вона, без сумніву, сприяє розвитку фантазії та уяви. Автор каналу усі ці можливості випробовує просто на ваших очах і коментує на камеру.

🔘22. Kasper Hola

Цей канал також для прихильників гри в Майнкрафт. Його автор спробував викопати в ній цілісіньке Чорне море. Мабуть, на це його надихнули російські фейки про те, що в українських школах дітей на уроках навчають, що це море викопали стародавні укри. У віртуальному світі ця амбітна витівка зайняла три тижні. Що зрештою з цього вийшло? Дивіться самі. На каналі зараз усього 42 випуски і 128 тисяч підписників. До речі, фанати каналу спромоглися побудувати в Майнкрафті ціле місто усього за 24 години small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01