ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Бездоказово: в харківському воєнторзі торгують окопними свічками від волонтерів

Справжній блокбастер. Відео з закадровим голосом про те, що в одному з харківських воєнторгів продають окопні свічки, виготовлені дітьми-волонтерами, зібрало стільки переглядів, що не кожен український фільм може такими показниками похвалитися
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

"Ось так ми зможемо перемогти. Окопні свічки по 250 гривень, які робили, я так розумію, діти, люди - продаються в воєнторзі міста Харків", - каже закадровий голос.

Також є підпис до відео: "це жах,,,,ніяк не нажеруться кому війна а кому біснес".

У кадрі дійсно можна побачити бляшанки з-під кукурудзи торгової марки "верес" на які наклеєні цінники зі штрихкодами. Саме їх і наводять як доказ продажу волонтерської продукції.

Це відео опублікувала в фейсбуці користувачка Татьяна Татьяна. Її допис зібрав понад мільйон переглядів і тисячі обурених коментарів, у яких українці закликають розібратися з власниками крамниці за законами воєнного часу. Поміркованіші пропонують віддати їх під суд і тегають правоохоронні органи.

Татьяна не є авторкою відео, вона його "позичила" з тік-ток сторінки Ґєннадія Нємого. Попри те, що у пана Ґєннадія на той час це було одне-єдине відео на каналі, воно зібрало близько мільйона переглядів і ще 1910 коментарів. Рівень обурення глядачів просто захмарний: тисячі проклять і погроз.

І все це при тому, що звинувачення, озвучені в відео - бездоказові. Усе це радше нагадує інформаційний вкид.

Ось кілька ключових питань, відповідь на які мав би озвучити автор, перш ніж публікувати таке відео:

▪️ У якому саме воєнторзі він побачив ці окопні свічки нібито волонтерів? За якою адресою знаходиться воєнторг?

▪️ Чи поцікавився у адміністрації воєнторгу на якій підставі вони продають ці свічки? Чи мають на них документи?

▪️ Чи повідомив він про це у поліцію?

Ми та поодинокі користувачі поставили ці та інші питання пану Ґєннадію у коментарях (оскільки писати в приват йому можуть тільки друзі). У відповідь він сказав, що воює і не має часу займатися ще й громадською діяльністю. А через деякий час взагалі...видалив відео. Щоправда потім відновив

Крім того у відео він каже фразу "які робили, я так розумію, діти". Тобто він не впевнений, що це саме так, а його звинувачення - лише припущення.

Примітно, що багатьох обурює не лише те, що свічки нібито волонтерські, а сам факт, що такі свічки продають. Мовляв, усі такі речі мають безкоштовно передаватися на фронт. Насправді немає нічого поганого в тому, щоб продавати так звані "окопні свічки", якщо вони були виготовлені зумисно на продаж.

Вердикт: ми не можемо напевно стверджувати, що звинувачення пана Геннадія на адресу харківського воєнторгу надумані. Але він не наводить жодних доказів, що це дійсно так, його відео не містить конкретики. На наші питання він відповідає обтічними фразами і не по суті.

Усе це в сукупності наводить на думку, що його звинувачення фейкові. А відео - це інформаційний вкид, аби підірвати довіру суспільства до волонтерів.

У відео на долю секунди з'являється чоловік. Ми заскрінили його обличчя. Можливо хтось із вас його впізнає і допоможе встановити деталі цієї історії small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01