ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Чи справді 108 українських захисників загинули біля Авдіївки, коли їхали у відпустку на Різдво?

Спростовуємо фейк про загибель 108 захисників, які нібито їхали у різдвяну відпуску з-під Авдіївки.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

 
Віталій Бала, який називає себе політологом, увечері 25 грудня на своїй сторінці у Facebook поширив допис про нібито загибель 108 українських захисників, яку влада приховує. За його словами, трагедія сталася за два дні до цього.
 
 
“В одній бригаді, там біля Авдіївки, було прийнято рішення дати можливість захисникам і захисницям поїхати на 7 днів додому на різдвяні свята.
Вони тягнули жереб, хто зможе поїхати і ті, хто не витягнув, були дуже засмучені і навіть деякі просили з ними помінятись. Але, ніхто не погодився, бо всі хотіли побачити своїх рідних, адже вже близько року на нулі. Всі, хто витягнув жереб сіли в автобуси і поїхали, але не доїхали, сім'ям прийде горе. Мова про 108 захисників”, - йшлось у дописі Бали.
 
Цей допис одразу почали поширювати російські пропагандисти та медіа, а також анонімні телеграм-канали, зокрема, на канал-мільйонник “Труха Україна”. Після чого, почав поширюватися дрібнішими телеграм-каналами.
 
У самому дописі були кілька сумнівних моментів:
  • По-перше, відсутність будь-якої інформації протягом двох днів. Навіть, у російських джерелах в секторі, де обидві сторони майже цілодобово моніторять ситуація за допомогою безпілотників. Для порівняння, під час загибелі військових 128-ї бригади під час шикування інформація розповсюдилася миттєво.
  • По-друге: виїзд із сектора на автобусах. В зоні бойових дій військові на автобусах зазвичай не переміщаються та й стан доріг біля лінії бойового зіткнення не дозволяє це робити.
  • По-третє: інформація, що нібито перелік тих, хто поїде, обирали жеребом. Під час активних бойових дій дуже сумнівно, щоб командування відпустило таку кількість військових, ще й за допомогою жеребу.
Майже відразу український журналіст Юрій Бутусов написав, що інформація про загибель такої кількости військових не підтверджується в бригадах, які воюють у Авдіївці.
У коментарях під дописом спростував допис і заступник керівника Центру протидії дезінформації, лейтенант ЗСУ Андрій Коваленко, який написав, що перевірив інформацію на різних рівнях.
Загалом військові, зокрема, з авдіївського напрямку активно писали, що інформація Бали не відповідає дійсності.
Зранку 26 грудня Генеральний штаб Збройних сил України спростував раніше поширені в мережі повідомлення про загибель понад ста українських військовослужбовців на авдіївському напрямку.
"Інформація в соцмережах про начебто 108 загиблих в одній із бригад на авдіївському напрямку напередодні Різдва - фейк", - зазначено в повідомленні Генштабу ЗСУ у фейсбуці.
Що стосується персони Віталія Бали, то він потрапив до базипсевдосоціологів, який склало видання «Тексти».
Бала - політолог і директор Агентства моделювання ситуацій, який довгий час співпрацював з БЮТ. У 2012 році, разом із Вадимом Карасьовим та Володимиром Фесенком у документальному фільмі «Парламентські вибори в Україні-2012» піарив партію Наталії Королевської  small logo
 
Спростування підготував Павло Новик.  
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01