ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Чутки, що військовослужбовців на попутках вивозять у полон - не підкріплені доказами

У соцмережах закликають українських військовослужбовців не користуватися послугами BlaBlaCar, оскільки є ризик викрадення
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

"Увага! Шириться інформація про безкоштовні перевезення військовослужбовців блаблакар із зони бойових дій в глиб країни. Після посадки в авто водій змінює маршрут під приводом, що треба кудись заїхати. Таким чином завозять військових до рашки в полон. Попередьте всіх!!!" - написав Антон Петров.

Ми спробували знайти такі оголошення, але за ключовими словами натрапили лише на дещо пізніші публікації з дослівним текстом із допису Петрова, але без посилання на нього. Наприклад, аналогічний допис є в священника Максима Федоренка за 11 січня. Його поширили 8,4 тисячі людей.
Тоді ми зв'язалися з самим автором. Він повідомив, що таких оголошень немає, а це його внутрішня інформація. Інсайд так би мовити. Хоча це суперечить його ж допису, де він посилається на інформацію з соцмереж, що "шириться".
 
 

Після спілкування з нами він або видалив допис про "BlaBlaCar" (дивіться скрін), або обмежив до нього доступ. Також він видалив усю переписку з нами. Лишилися тільки наші запитання. Навіщо - загадка.

Сумнівною також видається сама схема викрадення: прямого автомобільного сполучення між Україною та агресором немає. Щоб виїхати до росії або на окуповану територію потрібно перетнути український блок-пост. Військовослужбовець це обов'язково помітив би, та його б і не випустили. Є, звісно, якісь об'їзні шляхи, але яким це треба бути наївним, щоб попастися на такий гачок.

 А якщо хтось боїться, що його завезуть не туди, весь маршрут можна відслідковувати через GPS на телефоні. Крім того при реєстрації на поїздку можна ознайомитися з рейтингом водія, відгуками про нього від попередніх пасажирів.

Дискутувати про все це пан Петров відмовився: "Така інформація є, а це означає, що такий випадок був!" - категорично запевнив він. Жодні додаткові деталі надати не зміг small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01