ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Дезертирство в Україні: що відомо насправді?

Користувачі соцмереж активно поширюють дописи з тезою, що в Україні більш як сто тисяч військових самовільно залишили військову частину. Однак ця інформація не є правдивою. Розгляньмо ж сьогодні факти та дізнаємось, якою є правда.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Користувачі соцмереж активно поширюють дописи з тезою, що в Україні понад сто тисяч військових самовільно залишили військову частину або дезертирували.


 Це неправда.


Такі новини дійсно були, але в них цитували адвоката Ростислава Кравця, якого ще до повномасштабного вторгнення Інститут масової інформації ловив на поширенні російських наративів.

 


 Про що йдеться


У коментарі для видання Новини.Live Кравець заявив:


"Кількість осіб, які самовільно залишили військову частину перевищує 100 тисяч. Це фактично 100 тисяч злочинів і цим, наскільки я розумію, ніхто не займається".


Звідки він узяв такі цифри Кравець не уточнює.

З видань на слуху цей текст перепостив журнал “Фокус”. На захист слів адвоката стали адміністратори канал “НачШтабу”. Мовляв, статистика ведеться, просто її не оприлюднюють, а от згаданий Кравець нібито має до неї доступ.

При цьому на каналі додають, що ще минулого року вони публікували аналогічну статистику і вже тоді було понад 18 тисяч “уголовок”.


Спростування


1) По-перше, ще до повномасштабного вторгнення в Управлінні стратегічних комунікацій апарату Головнокомандувача Збройних Сил України попереджали, що цей канал — проєкт російських спецслужб.

2) По-друге, статистика, яку так завзято поширюють, не відповідає дійсності. Загальна кількість проваджень станом на серпень 2023 року “проти встановленого порядку несення військової служби” була 16,6 тисяч, а не 18. Крім того, самовільне залишення військової частини (СЗЧ) та дезертирство входили в цю кількість, та не були відзначені окремо.

Тож жодного підтвердження цифри у сто тисяч СЗЧ наразі немає.

Проблема СЗЧ та дезертирства у Збройних силах дійсно існує. Видання “Громадське” аналізували причини цього й наводили відповідну статистику з посиланням на звіти Офісу генпрокурора: у 2022 році зареєстрували шість тисяч таких проваджень, а у 2023-му — 16 тисяч.

“По той бік новин” проаналізував статистику за січень-березень 2024 року. Загальна кількість зареєстрованих проваджень за фактом СЗЧ та дезертирства за три місяці - 12776, при цьому кількість підозр лише 125.

Тож за понад два роки Великої війни випадків СЗЧ та дезертирства було лише близько 35 тисяч (6000+16000+12776).

Навіть якщо припустити, що не всіх військових-СЗЧ офіційно подають у розшук та відкривають провадження, таких випадків все одно набагато менше, ніж заявив адвокат small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01