ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

“Домалюємо вам одну-дві дитини”: як телеграм-канали дурять чоловіків, що хочуть утекти з України

На час дії воєнного стану чоловікам у віці від 18 до 60 років заборонено покидати межі України. У відповідь на це в телеграм-каналах діляги пропонують за кілька тисяч доларів підробити документи, які начебто дозволять ухилянту виїхати за кордон. У Служба безпеки України знають про цих шахраїв і закликають українців не ризикувати грошима
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

 

У законі є винятки – кому з чоловіків все ж таки можна перетинати кордон. Це, наприклад, батьки-одинаки та батьки трьох дітей, чоловіки, які супроводжують людину з інвалідністю першої або другої групи, водії та волонтери. На підставі цих норм прикордонники й випускають українців. Ухилянти найчастіше намагаються втекти з країни, використовуючи підроблені документи саме за цими винятками.

“Хтось підробляє свідоцтво про смерть дружини, адже батькам-одинакам дозволено виїжджати. Хтось – свідоцтво про народження дітей, адже чоловікам, у кого на вихованні їх троє чи більше (до 18 років) теж можна перетинати кордон. Фальсифікують також документи про непридатність до військової служби і зняття з обліку – військово-облікові документи”, – розповідає речник Державна прикордонна служба України Андрій Демченко.

Допомогу тим, хто дуже хоче виїхати з України, але не входить у жодну з перелічених постановою категорій, пропонують засновники телеграм-каналів.

Що обіцяють шахраї

“Домалюємо одну-дві дитини”, “зробимо вас батьком-одинаком”, “списуємо як непридатного до військової служби”, “виїзд за кордон як волонтера” – це неповний перелік послуг діляг-шахраїв. За них вони просять від півтори до шести тисяч доларів. При цьому до половини вартості «послуги» ухилянт має заплатити одразу, після чого «благодійники» зникають. Людина, що скинула гроші на картку, зі зрозумілих причин скаржитися в поліцію не піде.

Усі телеграм-канали працюють анонімно, їх організатори не погоджуються на телефонну розмову, тим паче на зустріч. Окрім переліку «послуг», є пости з коментарями «юристів», які залякують, що війни не уникне жоден чоловік, а повістки можуть вручити через родичів тощо. Також публікують анонімні «відгуки» щасливих клієнтів, яким вдалося успішно перетнути кордон та облаштуватися в одній з країн Європи.

Перевірка

Авторка цієї статті Ірина Гамалій звернулася до трьох каналів із проханням надати консультацію щодо можливого виїзду чоловіка за кордон. Відповіли два. Адміністратор одного з них (kordon_ua) назвався Ігорем Володимировичем і запропонував виготовити “офіційний висновок ВЛК про непридатність до військової служби” за 1300 доларів. За його словами, такий документ видають пожиттєво зі зняттям із військового обліку.

“Видача через Львівський військкомат, облік змінюють (у час війни прописка не має значення). Присутність не потрібна”, – розповідає він.

Документи начебто доставить перевізник або їх надішлють поштою. Адміністратор каже, що коли вони будуть готові, ви отримаєте відео висновку та фото з бази, після цього клієнт має здійснити оплату карткою. Кордон ухилянту пропонують перейти у Львівській області.

“На кордоні – свої люди, ніхто не ставитиме запитань”, – пише Ігор Володимирович.

Є цікавий нюанс: адміністратор іще одного телеграм-каналу (zakordon_me) запропонував спілкуватися винятково російською мовою, бо українськомовний колега наразі недоступний, а “команда складається переважно з молдаван”.

За словами речниці управління СБУ у Львівській області Роксолани Яворської, на Львівщині не зафіксовано фактів, коли організатори схожих телеграм-каналів були пов’язані з росіянами. Але вона не має інформації щодо інших регіонів України.

Шахраї та підбурювач

Організатори телеграм-каналів свою діяльність приховують – вона завжди анонімна, інформації щодо того, хто реєструє і веде спільноту, немає. На це є хороша причина.

“Ця діяльність є незаконною, її можна кваліфікувати за статтею Кримінального кодексу України – шахрайство. Це 190 стаття. СБУ спільно з органами поліції та прокуратури притягають до кримінальної відповідальності осіб, у разі їх виявлення та встановлення”, – розповідає Яворська.

Організаторам телеграм-каналів також інкримінують статтю 27 Кримінального кодексу України. Це – види співучасті. За цією статтею, засновники телеграм-каналів можуть бути або організаторами злочину, або підбурювачами, які надають способи для кримінального правопорушення іншим співучасникам – потенційним особам, які сконтактувалися з такою спільнотою для незаконного перетину державного кордону.

“СБУ виявляє зловмисників за допомогою моніторингу, далі їх оперативно розробляють і встановлюють належність – чи це дійсно телеграм-канал, який тим чи іншим способом може посприяти незаконному перетину кордону”, – розповідає речниця СБУ.

Вона наголошує, що 99% таких телеграм-каналів – шахраї, які хочуть збагатитися на бажанні потенційних втікачів покинути країну, що воює.

За її інформацією, на Львівщині не було випадків, коли б утікач через анонімні телеграм-канали виготовив фальшиві документи, що дозволяють перетнути кордон. Проте такі спроби були. У 2022–2023 Управління СБУ у Львівській області зафіксувало близько 30 схем незаконного перетину кордону. Вони були різні: зловмисники видавали себе за водіїв організацій, що мають вантажні перевезення, чоловіки також називалися студентами, що навчаються за кордоном, або волонтерами, що їдуть за гуманітарною допомогою та обіцяють повернутися.

“Ці всі люди підробляли документи в якийсь інший спосіб, за допомогою “сарафанного радіо”. Хтось комусь надав інформацію, що та чи інша людина має можливість незаконно забезпечити ухилянтів фальшивими документами. Ціна таких документів варіювала від тисячі до 18 тисяч доларів в залежності від обставин, швидкості та якості фальсифікації”, – каже речниця СБУ.

За даними Андрія Демченка, з початку повномасштабного вторгнення в пунктах пропуску затримали 5700 осіб при спробі незаконно перетнути кордон саме за підробленими документами. На кінець березня прикордонники разом із іншими правоохоронними органами викрили понад 160 організованих груп, які хотіли втекти з країни. Серед них і потенційні втікачі, й організатори. Немає інформації щодо того, чи були серед них ті, хто намагався покинути країну саме за допомогою телеграм-каналів.

Роксолана Яворська підкреслює: протиправна діяльність таких ресурсів надзвичайно шкодить громадянам України, яких обдурюють і виманюють гроші. СБУ блокує такі канали, а їхніх організаторів притягують до відповідальності. Проте на їхньому місці надзвичайно швидко з’являються нові small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01