ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: на відео не військові, а ліцеїсти, які вшановують пам’ять жертв Голодомору

У соцмережах та на сайтах-сміттярках поширюють відео, на якому підлітки в однострої зі свічками нібито відправляються на війну. Наводимо докази, чому ця історія є абсолютним фейком та водночас розповідаємо, що насправді відбувалось в момент запису відеоролика.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Ні, на відео НЕ підлітки-військовослужбовці. Ні, їх НЕ відправляють на війну. На відео вихованці Державного ліцею-інтернату «Кадетський корпус» вшановують пам’ять жертв Голодоморів.



 

Про що йдеться


У соцмережах і на сайтах-сміттярках поширюють видиво, на якому підлітки в зимовому однострої, схиливши голови, стоять на плацу. В руках у них свічки-таблетки, на тлі всього цього грає пісня «Плине кача». Поверх накладено підпис:

«Українські військові вирушають на фронт. це діти!! поховальна музика, а ти сидиш удома і чекаєш на перемогу такою ціною» — такі вкиди бачимо в тік-тоці та фейсбуці (переклад з російської ПТБН).

Аналогічні наративи також зустрічаємо й на російських пропагандистських сайтах:

«Київський режим готує чергову партію підлітків на фарш» (рос.),

а також в англомовному сегменті соцмережі «X»:

«Поки військовий злочинець Зеленський випрошує гроші в Конгресі США на новий контрнаступ, підлітки готуються до смерті, щоб виправдати нові кредити» (англ.)

та надерландському:

«Шістнадцяти-сімнадцятирічних (!) зараз відправляють на фронт як гарматне м’ясо» (нідер.)


 Зрада


Сумарно це відео переглянули сотні тисяч людей. Воно також проникло й в українське інформаційне поле. При чому, судячи з рівня накалу емоцій у коментарях, українці сприйняли його за щире золото:

«Це діти йоп вашу. Горіти вам у пеклі всім. Це діти яким би ще жити і дити і горя незнати. Божечку сохрани життя кожного в нашій країні.»


«Які військові. Це діти, а ви їх на смерть відправляєте. Діточки нехай Бог вас береже. А ви сволоти будите в пеклі горіти, за те, що дітей відправив»

Але це зухвалий фейк.

 На відео ліцеїсти Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені Івана Харитоненка (м. Хмельницький) вшановують пам’ять жертв Голодоморів.


 Спростування


До правди ми докопалися доволі просто. Найперше — зробили кілька скринів із фейкового відео. Далі через гугл-пошук зображень одразу натрапили на минулорічну публікацію на хмельницькому сайті vsim.ua про те, що «переведення «Кадетського корпусу» зі Сум до Хмельницького суд визнав незаконним».

Текст проілюстровано ліцеїстами цього закладу на плацу. Порівнявши світлину з кадрами з сумнівного відео, ми пересвідчилися, що це те саме місце. Про це свідчить фасад будівлі, вікна, дах, а також біла прибудова з українським прапором. Цю саму споруду ми бачимо також на фейсбук-сторінці ліцею.
Таким чином ми з’ясували місце, на якому зняте відео, використане фейкоробами.

Далі ми вже не стали грали в детективів, а напряму запитали в Національній академії Державної прикордонної служби, в підпорядкуванні якої перебуває ліцей, коли і за яких обставин було зняте відео.

 Там нам підтвердили, що підпис під поширюваним відео - фейковий. Насправді на ньому не військовослужбовці, а вихованців Державного ліцею-інтернату «Кадетський корпус», які вшановують пам'ять жертв Голодоморів у рамках всеукраїнської акції «Запали свічку пам'яті».

 Це також доводить публікація від 25 листопада 2023 року на інстаграм-сторінці самого ліцею. Там ті самі ліцеїсти, що й на відео, схиливши голови, тримають у руках ті самі свічки-таблетки.

 «Вихованці Ліцею Державної прикордонної служби долучилися до акції "Запали свічку пам'яті". Запалюючи свічку в День пам’яті жертв Голодомору, ми підтримуємо ідею, що пам’ять про трагічні історичні події має залишатися живою в наших серцях. Вічна пам'ять усім, хто загинув під час страшного геноциду українського народу!» — йдеться в дописі  small logo

Підготував Сергій Одаренко.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01