ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: пенсіонера засудили до страти за зраду України

Російські державні ЗМІ, а за ними і (про)російські телеграм-канали повідомили, що Служба безпеки України погрожує смертною карою співробітникам поліції та ветеранам органів внутрішніх справ із Запорізької області за співпрацю з росією. Це фейк
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

За доказ пропагандистам слугує лист, який нібито надійшов колишньому співробітнику силових структур. Цей лист їм нібито продемонстрував росіянин, якого на окупованій частині Запорізької області призначили головою «Управлєнія Внутрєнніх Дєл».

🚫У тексті листа йдеться, що пенсіонера засуджено до страти за зраду присязі України та співробітництво з владою росії і вирок буде виконано «найближчим часом». Пенсіонеру дають 15 діб, щоб вивезти родину на підконтрольну територію, а у разі втечі натякають, що син, який знаходиться у Запоріжжі, може постраждати. Наприкінці листа зазначено, що найкращий варіант для колаборанта – це вбити себе

✔Якою б заманливою для багатьох українців не була остання фраза, насправді ця новина і лист – черговий фейк росіян.

Видається сумнівним, що СБУ буде писати «листи щастя» до колаборантів із проханням самоліквідуватися і підписом «ми всьо про вас знаєм і всьо контроліруєм». Якщо припустити, що це справді був офіційний лист від СБУ, то на бланку були б зазначені реквізити, вихідний номер і підпис. Одне слово — дані, за якими можна було б перевірити, чи дійсно такий документ зареєстровано.

Але колаборанти демонструють лише текст, надрукований на папері і написаний російською мовою. На те, що документ є підробкою, також вказує безліч граматичних і пунктуаційних помилок.

Інші помилки у листі – фактологічні.

Там неодноразово зазначається, що зрадника приговорили до страти згідно з Кримінальним кодексом України. Схоже, окупантом невідомо, що в Україні смертна кара заборонена вже 22 роки. Її відсутність була обов'язковою умовою для перебування нашої країни в Раді Європи, тому спочатку у 1999 році Конституційний суд визнав, що смертна кара суперечить Конституції, а потім було ратифіковано протокол Європейської конвенції про захист прав людини. Вже у 2000-му смертну кару ліквідували як вид покарання, а на наступний рік внесли зміни до Кримінального кодексу, вилучивши звідти саме поняття про страту.

Російська пропаганда не вперше використовує фейкові документи для поширення дезінформації про СБУ. Подібні заяви окупантів – це спроба заплямувати українські спецслужби. Крім того, росіяни і їхні прибічники хочуть перекласти відповідальність за власні воєнні злочини, адже відомо, що "узаконити" страту намагаються самі окупанти.

✔Ще влітку окупаційна адміністрація росії на частині тимчасово окупованої Донецької області скасувала мораторій на виконання смертних вироків. Тоді ж колаборанти Мелітополя заявили про необхідність запровадження страти на тимчасово окупованих територіях. В ефірі пропагандистського російського телебачення вони розповідали, що це буцімто була ініціатива місцевих мешканців. Страту окупанти мріють застосовувати до "військових злочинців". А такими, на їхню думку, є всі українські військові і ті, хто виступає на підтримку України small logo 

Авторка: Альона Маліченко

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01