ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк про мішки з рештками загиблих військовослужбовців

Соцмережами шириться фейкова новина про випадкове виявлення мішків з рештками українських військових поблизу Дніпра. Розповідаємо, чому це фейк, що повністю базується на перекручених фактах. Пояснюємо, що фотографія, яку використовують для цього фейку, насправді належить до зовсім іншого місця та часу.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

На сайтах-сміттярках з російським душком і на ура-патріотичних сторінках у соцмережах розганяють брехливу новину про те, що в місті Дніпрі нібито «випадково знайшли понад десяток мішків із рештками українських загиблих військовослужбовців». Усе це ілюструють світлинами тіл у целофанових пакетах.

Це брехня.

Насправді йдеться НЕ про рештки, а про РЕЧІ військовослужбовців.


Але не поспішайте списувати це на «складнощі перекладу». Помилку зробили зумисно. Це стає зрозуміло, коли читаєш весь текст, де вже уточнюють, що на околицях Дніпра знайшли речі загиблих в АТО бійців: «скривавлена форма, берці, натільні хрести й навіть медаль».

Ніби цього мало, далі з’ясовуємо, що ці речі знайшли ще в далекому 2018 році. Стверджували, що вони належать загиблим в Іловайському котлі. Тобто ця фейкова новина ґрунтується на перекрученій інформації з «бородою».

«Гуманітарна місія "Чорний тюльпан" виявила усе це на території рибгоспу. Всього 38 мішків з бирками моргу. До волонтерів звернувся фермер, що орендує цю територію. Він повідомив, що 2014 року поліціянти попросили посушити речові докази на території. Але потім ніхто по них не повернувся. Речі загиблих бійців прикопали, але собаки періодично розривали мішки й розносили», — 16 травня 2018 року повідомляла Телевізійна служба новин.

У Нацполіції повідомили, що знайдені у 2014 році речові докази передали на зберігання до фермерського господарства, бо в поліції банально не було відповідного для цього приміщення.

Крім того, фотографія, якою ілюструють подібні фальшиві новини, зроблена не в Дніпрі, а під Києвом у Бучі під час ексгумації тіл, похованих у братській могилі. Це закатовані у 2022 році російськими окупантами люди small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01