ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк про тотальне вручення повісток

Розвінчуємо чергове російське ІПСО, покликане зірвати мобілізацію та посіяти ворожнечу всередині нашої країни
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Реєстр військовозобов'язаних дійсно створили і вже запустили, проте він закритий і не передбачає тотальне вручення повісток.

У фейсбуці розганяють чергове російське ІПСО, покликане зірвати мобілізацію та посіяти внутрішню ворожнечу.

 Через сторінку «Офіційно», на аватарці якої для солідности використали український герб, пишуть, буцімто «найближчими днями всі чоловіки від 18 до 60 років, які є в реєстрі військовозобов'язаних отримають повістки!» Щоб перевірити, чи є ви або ваші рідні в цій базі, пропонують перейти за посиланням.


Допис вподобало близько тисячі людей, 115 поширили, ще кількасот лишили коментарі, більшість із яких приблизно такі: «перші ідуть депутати та їх діти !!!», «надіюсь верховна рада теж отримає повістки», «матері, вставаймо у каждому містечку в селі .захистимос воіх дітей».

Більшість коментаторів — типові боти, люди з закритими або порожніми обліковими записами, трапляються також росіяни. Але знаходяться також довірливі українці, які на це повелися.

 Усе це фейк і шахрайство. Мета вкиду — затягнути якнайбільше людей на сумнівні телеграм-канали. Реєстрі військовозобов'язаних дійсно створили і вже запустили, проте він закритий і не передбачає поголовного вручення повісток.

Якщо перейти за посиланням, нічого страшного не станеться — відкриється телеграм-канал «Офіційно Україна». В ньому лише один допис із запрошенням від самого Зеленського доєднатися до «закритого офіційного каналу України». Щоб ви це якнайшвидше зробили, уточнюють, що «запрошення дійсне тільки обмежений час».

Як не дивно, і цього разу нічого надзвичайного не станеться, якщо ви натиснете на посилання (окрім як ви викажете інформацію про себе, вказану у вашому телеграмі). Вас просто перенаправить на ще один телеграм-канал «Infofakt Україна — офіційний канал України». Доступ до нього ви отримаєте тільки після схвалення адміністратором.

 Гадаємо, не треба пояснювати, що ніякого офіційного телеграм-каналу в України немає. Всі українські органи влади мають свої сайти на домені «gov.ua».

Існують верифіковані сторінки президента, Верховної ради та інших відомств у соцмережах, проте ми не радимо їх сприймати як надійне джерело інформації. Згадайте хоча би випадки, як на фейсбук-сторінці парламента неодноразово поширювали фейки: https://bit.ly/3QtlDsQhttps://bit.ly/3QsEggP

Хай там як, навіть ці обліковки не мають жодного відношення до згаданих вище приватних телеграм-каналів.

 Фейсбук-сторінку «Офіційно» створено 13 вересня 2022 року, наразі вона має 12 тисяч читачів і лише один допис — той самий, що поширює фейк про мобілізацію.

Підтвердження адміністратора на вступ до телеграм-канал «Infofakt Україна — офіційний канал України» ми так і не дочекалися. Натомість, ми з’ясували, що є мертвий сайт-сміттярка з аналогічною назвою і логотипом. Останнє оновлення на ньому датоване 2021 роком. З цікавого — на ньому є окремий розділ з рекламою онлайн-казино і вже там інформація розміщена буквально місяць тому.

 Закон України Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів, який називають «Оберіг», був ухвалений в 2017 році. Реєстр формально запустили 28 березня 2022 року, але система досі не працює на повну потужність.

Більшість військовозобов'язаних вже є в цьому реєстрі. Незабаром планується зробити останні кроки для його роботи. При цьому досі лишається відкритим питання, чи будуть роздавати повістки в електронному вигляді, адже через систему "Дія" цього робити не планують.

Призовники, військовозобов'язані та резервісти можуть перевіряти інформації про своє включення (не включення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру, через особисте звернення та письмовий запит через Єдиний державний веб-портал електронних послуг  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01