ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: Територіальні центри комплектування — це приватні організації, а тому мобілізація незаконна

У соцмережах поширюють фейк, мовляв, «Територіальні центри комплектування — це приватні організації, а тому мобілізація незаконна». Пояснюємо на пальцях, чому це не так
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Від творців «Україна — це корпорація» (ніт), зустрічайте новий фейк: «Територіальні центри комплектування (ТЦК) — це приватні організації, а тому мобілізація незаконна!»

«ЦКП утворені Кабінетом Міністром, а не законом Верховної Ради. Якщо немає закону про створення ТЦК, в якому просторі він знаходиться? Це просто бандформування. Повістки могли видавати лише воєнкомати, ТЦК — це є нікчемна структура, яка не підтверджена жодним законом», — стверджує пан Мар’ян, якого ви бачите на скріні (прізвище не називаємо, щоб не створити ще одного Гулу).

Спочатку ми навіть не хотіли займатися цією темою — настільки вона нікчемна. Але коли побачили, що відео набрало 155 тисяч переглядів і кілька тисяч вдячних коментарів, вирішили все ж спростувати. Щоб ви мали що відповісти послідовникам Мар’яна. 

 

Роз’яснення

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки є правонаступниками військових комісаріатів, на базі яких вони створені. Про це йдеться в частині другій Прикінцевих положень Закону України №1357-IX від 30.03.2021 року. 

Цим законом також внесли зміни в Закон України «Про військовий обов'язок і військову службу». Зокрема частини 7 та 8 ст. 1 виклали в такій редакції: 

«7. Виконання військового обов’язку громадянами України забезпечують державні органи, органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до законів України військові формування, підприємства, установи та організації незалежно від підпорядкування і форм власності в межах їх повноважень, передбачених законом, та районні (об’єднані районні), міські (районні у містах, об’єднані міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя.

та

8. Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки затверджується Кабінетом Міністрів України».

✔️ На виконання вказаних норм Кабмін постановою від 23.02.2022 року затвердив Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. 

Згідно з ним, ТЦК - це "органи військового управління, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов’язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації" small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01