ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: терористи Хамас знищили ізраїльський танк Merkava зі зброї, яку нібито їм продали українці

СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

🚫 Російські пропагандисти поширили фото на якому, як вони стверджують, зображений ізраїльський танк Merkava, знищений терористами Хамас зі зброї, яку нібито їм продали українці.

✅ Насправді, це зображення – фейк. Ба більше – для його створення росіяни використали… свій власний танк.

На світлині – gif-ка з відео, де рота ПТРК з 66-ї ОМБр знищує російський Т-90М "Прорив". Оригінальне відео поширив офіційний акаунт Міноборони України в соцмережі Х (Твіттер). 

Тоді командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський повідомив, що наші військові знищили за чотири дні 25 танків окупантів, зокрема і розхвалюваний росіянами Т-90. 

Схоже, пропагандисти зрозуміли свій «прокол», бо в деяких телеграм-каналах допис уже видалено. Втім відео активно поширюється іноземними дописувачами, зокрема арабською мовою.

Причому розповсюджують відео як акаунти на понад сто тисяч фоловерів, так і анонімні, які швидше за все є ботами.

Припускаємо, що це цілеспрямована інформаційна атака. Вона небезпечна для нас тим, що останні два дні після того, як палестинське ісламістське угруповання ХАМАС напало на Ізраїль, російська пропаганда активно просуває на західну авдиторію наратив, що терористи використовують зброю західного зразка, яку їм передала (продала) Україна.

❗️За допомогою таких фейків росія переслідує дві мети.

👉 Перша – дискредитувати Україну перед західними партнерами, які надають нам зброю. Фейк про те, що українці продають зброю на «чорному ринку», росія поширює не один місяць. До його розповсюдження підключені як анонімні прокремлівські телеграм-канали, так і державне пропагандистське медіа.

У такий спосіб росія намагається представити Україну як ненадійного партнера, якому захід повинен припинити надавати зброю.

✅ Насправді доказів розкрадання зброї українцями немає. Зокрема, після перевірки в лютому цього року заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль під час слухань у Комітеті Палати представників США зі Збройних сил повідомляв, що США не виявили порушень у використанні зброї, переданої Україні

👉 Про другу мету, яку переслідує росія, розповідаючи про постачання українцями зброї ХАМАСу, повідомили в Military Media Center (це медійний майданчик Сил оборони, що координується Міноборони України). За їх словами, створюючи такого роду фейки, росіяни намагаються виправдати себе і створити ілюзію, що вони непричетні до терористів з ХАМАС.

Принагідно у Military Media Center нагадали про зустрічі високопосадовців росії з лідерами та членами терористичної організації, бо «терористи давно співпрацюють з терористами». Мова йде про зустріч у травні 2022 року, коли делегація ХАМАСу відвідала маскву, де, за даними арабських медіа, відбулася зустріч із міністром закордонних справ сєргєєм лавровим і президентом Чечні рамзаном кадировим small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01