ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейки про теракт проти українських військовополонених в Оленівці

Останні два дні були важкими для українців – спочатку приголомшили фото та відео із нашим військовим, якого закатували до смерті росіяни, а наступного дня в колонії в окупованій Оленівці влаштували теракт, внаслідок якого загинули українські військовополонені. За цей час росіяни встигли оприлюднили не одну версію із власним трактуванням того, що відбулося. Ми зібрали їхні фейки і спростовуємо в одному дописі
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

1. Колонію в Оленівці обстріляли ЗСУ. Відповідальними за удар по СІЗО є Зеленський та США, які намагалися приховати від світу злочини, скоєні азовцями. 

Першим про обстріл СІЗО в Оленівці заявило російське «міністерство війни» – вранці 29 липня. Повідомлялося про понад 40 загиблих та більш як 100 поранених. Жодну міжнародну чи українську інституцію не допустили на місце події. Єдині наявні фото та відео оприлюднили російські державні пропагандистські медіа. 
 
Генеральний штаб України повідомив, що СІЗО обстріляли самі ж росіяни, аби звинуватити Україну у «воєнних злочинах», а також приховати катування і вбивства полонених. Служба безпеки України перехопила телефонні розмови, де окупанти підтверджують, що барак із полоненими обстріляли саме вони. Пізніше Головне управління розвідки повідомило, що вбивство українських полонених в Оленівці організували найманці приватної військової компанії «Вагнера» за особистою вказівкою Євґенія Пріґожіна. 

2. Колонію в Оленівці обстріляли ЗСУ американськими ракетами HIMARS. Як доказ росіяни продемонстрували уламки ракет.

Походження фрагментів ракет невідоме. Немає доказів, що ці уламки виявлено саме в Оленівці. Вже кілька військових експертів повідомили – на відео з колонії видно пошкодження від пожежі. Такі пошкодження не притаманні принципу роботи HIMARS. 
 
У Генштабі ЗСУ також повідомили, що в ніч на 29 липня ні українська артилерія, ні ракетні війська відпрацювань по Оленівці не вели
 
За джерелами «Медійна ініціатива за права людини» під час так званого обстрілу колонії звуку прильоту, характерного для обстрілу, не було чутно. 
 
Відомо, що вибухи сталися на території промзони в приміщенні, яке спеціально побудували під утримання полонених і в яке за два дні до вибухів перевели частину захисників «Азовсталі». При цьому жоден із росіян-охоронців СІЗО не постраждав. 

3. Пентагон виправдав Київ за удар по колонії із «азовцями». 

Низка російських змі повідомили, що представники Пентагону вважають, що ЗСУ могли «ненавмисно» завдати удару по будівлі СІЗО в населеному пункті Оленівка. Про це нібито заявив високопосадовець із Пентагону. «Якщо це був удар з українського боку, я вас запевняю, вони не хотіли цього робити», - такі слова наводять російські пропагандисти.
 
Ми знайшли транскрипт виступу представника Пентагону: 
Відповідаючи на питання журналістів, він зокрема сказав, що українцям дійсно надіслали HIMARSи, тому його «не здивувало б, якби росіяни... збили б нас з інформаційного шляху і сказали б, що це [удар по Оленівці] зробили українці… Але останнє на що я б подумав, що це був удар з українського боку». 

4. Відомі імена та прізвища загиблих та поранених військовополонених. 

30 липня російське «міністерство війни» оприлюднило два списки з іменами, прізвищами та датою народження 48 загиблих та 73 поранених військовополонених в Оленівці. Імена ще двох поранених, які померли в лікарні, не називають. Жодна міжнародна організація не може підтвердити інформацію в цих списках. Патронатна служба «Азову» заявила, що також не може ані підтвердити, ані спростувати опубліковані росіянами дані. 
 
На відео, яке продемонстрували окупанти, видно обгорілі тіла полонених, тому щоб підтвердити їх ідентичність потрібно провести аналіз ДНК. За одну ніч такий аналіз не робиться. Тим більше, представників України до Оленівки не допускають, зараз наша країна вимагає надати омбудсману доступ до колонії, а також щоб ООН та «Червоний хрест», які гарантували вихід українських військових із «Азовсталі», тепер гарантували безпеку полонених і повернення їх додому шляхом обміну. 

5. Російське посольство в Великобританії закликало до страти азовців. 

30 липня у «твіттері» на офіційній сторінці російського посольства в Великобританії з’явився допис із закликом повісити полонених бійців «Азову», бо вони «заслуговують на принизливу смерть». Сторінка російського посольства містить синю галочку, тобто її верифіковано як офіційну. Твіт і досі присутній, хоча соцмережа приховала його як той, що «порушує Правила Twitter щодо ненависті», але не видалила, бо «доступ до твіту може бути в інтересах суспільства»… 
 
Зараз посольство виправдовує себе тим, що вказаний допис лише цитата з опублікованого у дописі інтерв’ю подружжя з Маріуполя. Нібито це не офіційна позиція, а лише процитовані слова маріупольців. Єдине що, просто «забули» взяти цитовані слова у лапки…
 
Авторка: Альона Маліченко
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01