ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фотофейк: фото з Туреччини видають за наслідки російських ракетних обстрілів

Фото зняв фотограф Ільхам Четін у 2018 році. На ньому зображений 87-річний «дідусь Алі Меше та його кіт». Робота Четіна була відзначена в категорії «Фото року» агентством Anadolu.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

У соцмережах масово поширюють серцебитне фото змореного дідуся, який притискає до себе кошеня. За його спиною — згорілий будинок і пожежники. Хоча авторка допису в підписі лише зазначає, що це “сильний кадр”, більшість її читачів (а це сотні людей) зрозуміли, що цей дідусь — українець, який постраждав внаслідок російських ракетних обстрілів. «Господи! Покарай рашистів-терористів!» — пише одна з коментаторок. 

Ми приєднуємося до її побажання, але мусимо зазначити, що це старе фото. Його зняв фотограф Ільхам Четін у 2018 році. На світлині зображений 87-річний «дідусь Алі Меше та його кіт». Робота Четіна була відзначена в категорії «Фото року» агентством Anadolu.

Алі Меше проживає в селі Ордулар на заході Туреччини. 17 січня 2018 року він спробував розпалити піч у своєму будинку бензином, внаслідок чого спалахнула пожежа. Дідусь врятувався. Він стояв поруч і спостерігав за гасінням, міцно притискаючи до себе кота і проливаючи сльози. Це глибоко вразило тих, хто це бачив. Серед них був і фотограф Четін.

Його фото розлетілося не лише всією країною, а й усім світом. Як наслідок — знайшлися благодійники, які побудували для Алі новий будинок. 

Нагадаємо, у минулому дописі ми розповідали, як в соцмережах поширюють фото нібито українських солдат, які сплять у кучугурах снігу. Насправді ці фото зняті щонайменше десять років тому. На них зображені тренування так званого російського спецназу на виживання small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01