ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Хасид прочанин цілує шеврон з червоно-чорним прапором і зіркою Давида на руці українського військового полку Азов

Одні кажуть, що це азовець, інші заперечують, уже навіть спростування є, проте навіть після цього у людей лишаються сумніви. І не дивно — багато медіа досі не виправили свої публікації про це фото. Отож поставимо крапку у суперечках
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

На фото український військовий з позивним «Ребе» родом із Рівного, служить у 3-й окремій штурмовій бригаді. Це підтверджує зокрема Олександр Третяк, який особисто знайомий із чоловіком.

Цю інформацію нам також підтвердили в медіаслужбі Третьої штурмової.
«Так, це наш боєць. Третю штурмову створили ветерани Азову. Спочатку це був ТрО Азов Київ, потім ССО Азов, тепер Третя штурмова», — заявила речниця Христина Бевз.
 
Як же виникла плутанина?
 
Ці світлини належать українському фотографу Владиславу Мусієнко. Він їх опублікував на своїй сторінці в фейсбуці.
 

 

У підписі до фото зазначив:

«2023-09-16 Умань, Україна, хасид прочанин цілує шеврон у вигляді червоно-чорного прапора з зіркою Давида на руці українського військового полку Азов з позивним Ребе, який приїхав до Умані на свято Рош-га-Шана на один день з передової на східному напрямку».
Його фотографії перепублікували десятки видань — як українських, так й іноземних. Разом із зазначеною Мусієнком інформацією.
Одне з перших видань, яке визнало помилку — Букви. Для уточнення інформації журналісти звернулися до “Азову”, які спростували інформацію.
«Нині невідомо з яких причин чи мотивів чоловік носить нарукавний знак не будучи військовослужбовцем бригади», — пишуть журналісти. 
Коли це спростування показали Мусієнку, він дослівно сказав, що «написав тільки те , що чув від бійця». А його колега Jarek Junko додав, що має диктофонний запис, де боєць стверджує, що він азовець.
 
За нашим припущенням, плутанина могла виникнути через історію бригади. Річ у тім, що вона була сформована 9 березня 2022 року на базі підрозділу територіальної оборони «Азов». 26 січня цього року полк спеціального призначення “Азов” ЗСУ став 3-ю штурмовою бригадою у складі Сухопутних військ Збройних сил України.

Полк/бригаду “Азов” у складі ЗС України слід відрізняти від окремого загону спеціального призначення (полку) “Азов” у складі Національної гвардії. Останній базувався в Маріуполі й там воював.

UPD: У медіаслужбі нам уточнили, що полк Азов вже теж бригада small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01