ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Хто такий "Привид Києва"?

У соцмережах масово поширюють світлину загиблого в бою українського літуна Степана Тарабалки. У підписі до неї стверджують, буцімто «за сімнадцять днів страшної війни він особисто встиг знищити сорок ворожих літаків, з них тільки шість у першу страшну добу 24 лютого»
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Герой України — безсумнівно. Але ні — Степан Тарабалка НЕ «Привид Києва» і він НЕ збив 40 літаків.

У соцмережах масово поширюють світлину загиблого в бою українського літуна Степана Тарабалки. У підписі до неї стверджують, буцімто «за сімнадцять днів страшної війни він особисто встиг знищити сорок ворожих літаків, з них тільки шість у першу страшну добу 24 лютого».

Але це неправда.

Повітряні сили Збройних сил спростували цю інформацію ще 30 квітня минулого року: «Привид Києва – це супергерой-легенда, чию постать створили українці! Це швидше збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації Повітряних Сил, які захищають небо столиці. Які раптово з’являються там, де їх не чекають!».

Повітряники просять українську спільноту НЕ нехтувати елементарними правилами інформаційної гігієни, не видавати бажане за дійсне, перевіряти джерела інформації, перед тим, як її поширювати.

Майор Степан Тарабалка героїчно загинув у повітряному бою з переважаючими силами російських окупантів. Це сталося 13 березня 2022 року. Президент України присвоїв літуну звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» посмертно.

Фейковий допис зібрав десятки лайків і сотні поширень. Але він з’явився не щойно — буквально дослівно такий самий текст поширювала 10 квітня користувачка Наталія Яремчук. Тоді її пост зібрав понад 4000 вподобайок і 8,4 тисячі репостів. Серед тих, хто поширив, було кілька відомих людей, що додало фейку ще більшої популярности. Можна з упевненістю сказати, що він став циклічним.

Цей фейк підняв стару як світ дискусію про те, чи може неправдива інформація бути корисною. Мовляв, легенди допомагають вижити у складні моменти. З нашого досвіду — якими б шляхетними не були наміри тих, хто поширює фейки, зрештою вони ставлять під сумнів і дійсно правдиву інформацію small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01