ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Інформаційний хаос навколо Курської операції: як телеграм-канали маніпулюють читачами

Сьогодні розповідаємо про те, як анонімні телеграм-канали активно поширюють неперевірену інформацію та російську пропаганду під час бойових дій у Курській області, що створює інформаційний хаос і засмічує медіапростір. Подібний контент дискредитує українських військових, маніпулює громадською думкою та лише сприяє поширенню паніки та дезінформації.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Не встигла Курська операція розпочатися, як відразу різні телеграм-канали почали "інформувати" українців про перебіг тамтешніх подій. Сумнівні новини, недолугі жарти, меми, світлини, відео — контент подається на тарілочці зі швидкістю світла. А читачі, і це не дивно, завзято все споживають у пошуку хоча б чогось свіженького з місць бойових дій.

Мало того, що зазвичай усілякі анонімні телеграм канали публікують неперевірену інформацію на рівні “сусідка подруги сказала”. Так ще й деякі з них відверто перегинають палицю — в створеному інформаційному потоці публікують обурливо невдалі жарти, російські вкиди та звичайнісінькі фейки.

Розгляньмо кілька свіжих прикладів та поговорімо про можливі наслідки.

 
 

9 серпня в анонімному телеграм каналі "✙ Вертикаль" з’явилися публікації про "жінок з Рильська (місто на так званій росії - ПТБН), які зачекалися чоловіків" і "зіграні два весілля в Суджі". Зрозуміло, що це дурнуваті ‘‘жарти’’ й сподіваємося, що більшість читачів так це й сприймає.

У чому проблема таких “жартів”?

  •  по-перше, такі повідомлення безпідставно очорнюють українських військових;

  • по-друге, допомагають російським пропагандистам, які залюбки використають такі повідомлення у своїх цілях;

  • по-третє, засмічують інформаційний простір навколо певної теми.

"Повідомляю тг-каналу, що будь-які сексуальні дії військових стосовно людей, що живуть на окупованих територіях, не можуть містити згоди та розглядатись як стосунки — це позиція Міжнародного кримінального суду. Пишучи цей "гумор", що робить з авторитетом і репутацією українських Збройних сил цей тг-канал? До кого він їх прирівнює? І у чому звинувачує?", — справедливо зауважує журналістка Тетяна Трощинська на своїй сторінці в фейсбуці.

Після розголосу анонімна адміністрація почала виправдовувати свої публікації та частину з них видалила. Однак, спожита інформація так і залишиться в головах людей, які її прочитали, адже у своїх "вибаченнях" адміни не дали розгорнутих пояснень, які саме дописи були видалені.

Маніпуляція заради реклами. "Масштабний обстріл"

Також ми помітили, як нинішню ситуацію в Курській області адміністратори анонімних телеграм-каналів (ми нарахували 6 штук) використовують з рекламною метою. В цьому випадку йдеться про "масштабний обстріл", який нібито готує росія у відповідь.

‘‘РФ планує бомбардування та ракетну атаку. Очікуємо велику кількість шахедів, Ту-95мс, Ту-22МЗ, Міг-31К, "Калібрів" та ОТРК Іскандер. Точну дату атаки та подробиці вже опублікував…’’ — пишуть в рекламних повідомленнях.

Після слова ‘‘опублікував’’ адміністратори вказують посилання на певний телеграм-канал, у якому читачі нібито можуть дізнатися подробиці. Звичайно канал закритий і потрібно подати заявку, щоб приєднатися. Таким ганебним та оманливим способом адміністратори набивають кількість підписників, спекулюючи темою можливих обстрілів.

Адміністратори НЕ мають достовірної інформації про можливі обстріли. Вони можуть відбутися в будь-який день і з будь-якою траєкторією ракет. А от що точно знають ці адміністратори — так це те, що повідомленнями про "обстріли" охоче діляться читачі. Бо хто ж не бажає повідомити друзів та рідних про "масштабне бомбардування"?

До речі, такі ж методи використовувалися, коли діяли графіки знеструмлень — у рекламних публікаціях адміністратори вказували посилання на закриті канали, які нібито публікують СПРАВЖНІ графіки відключень. Про це ми писали тут.

Російські вкиди

На щастя Курська операція відбувається в тумані війни. Адміністратори українських телеграм-каналів, не маючи інформації про актуальні бойові дії, активно тягнуть її з російських джерел.

Мабуть, не варто нагадувати, що ця інформація не перевірена, а то й зумисно створена росіянами для дезінформації українців. Наприклад, в одних повідомленнях так звані “воєнкори” повідомляють, що між українськими та російськими військовими точаться бої за, умовно кажучи, населений пункт Х, а через деякий час вони вже пишуть, як героїчно армія так званої росії його взяла під контроль.

Але чи дійсно відбувалися бої за місто Х? Достовірно невідомо. У підсумку така інформація транслюється в український інформаційний простір і, щонайменше, деморалізує та дезінформує читачів; українські військові нібито розбиті, а російські досягли вражаючих результатів.

Недоречні жарти про зґвалтування, що дискредитують українських військових, емоційна дезінформація про ракетні обстріли заради реклами та недостовірна інформація про бойові дії на Курщині — це лише частина сміття з телеграму, яке продукують телеграм канали заради нових підписників та охоплення. Нині ми наочно спостерігаємо темну сторону анонімности та як жага до популярности сприяє поширенню найаморальнішої інформації small logo

Підготував Дмитро Філіпчук. 
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Дмитро Філіпчук
Дмитро Філіпчук
автор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01