ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Маніпуляції навколо статті The Wall Street Journal про українського військового

Видання "The Wall Street Journal" розповідає історію українського військового Максима Полюховича, що самостійно знаходить боєприпаси для українських підрозділів. Розповідаємо, чому матеріал призвів до великої кількості маніпуляцій та викривлених фактів в різних медіа.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Газета “The Wall Street Journal” опублікувала великий матеріял про українського “шаленого Макса” — військового Максима Полюховича, який знаходить боєприпаси для українських підрозділів. У статті в основному йдеться про снаряди, які російські окупанти залишили, коли відступали з Харківщини (доступно після реєстрації).


У статті вони розповідають, як українським військовим не вистачає боєприпасів, що нині “снарядний голод” навіть більший, ніж улітку 2023 року. Й саме тому, мовляв, важлива допомога Полюховича.

ЗМІНЕНО: абзац про те, що в статті WSJ не згадується одна з причин нестачі боєприпасів, а саме — затримка допомоги від США — видалено. Насправді в статті йдеться про те, що "поставки зброї зі США затримуються в Конгресі, і нестача змусила Київ вдатися до простих рішень, таких як вибухові безпілотники та залишки російських снарядів".

Далі — гірше. Деякі медія, як наші, так і тим паче російські, переповідаючи статтю WSJ, узагальнили її настільки, що складається враження, нібито українські військові тільки тим і займаються, що масово бігають по болотах у пошуках снарядів.

Дійсно, в українській армії зараз є суттєвий дефіцит боєприпасів, але історія Максима Полюховича унікальна. Це не означає, що командувачі відправляють військових шукати снаряди в болотах, як це стверджують у деяких публікаціях.


Фактично Полюхович всю роботу виконує сам і за власною ініціативою. При цьому у нього є кілька помічників, які в імпровізованій лабораторії доводять до ладу знайдені ним боєприпаси.

Не дивно, що цю тему взялися активно розкручувати (про)російські пропагандисти. Наприклад, український блогер-утікач Мирослав Олешко, тези якого перегукуються з російською пропагандою, пов’язує нестачу боєприпасів зі зміною головнокомандувача ЗСУ — Залужного на Сирського. При цьому посилається на ту ж WSJ, щоправда, у самій статті про це ані слова.

Натомість там вказано, що Полюхович отримав поранення ще влітку 2023 року й відтоді займається пошуком снарядів, яких вже знайшов понад десять тисяч. Тобто навіть хронологічно це ніяк не може бути пов’язано зі зміною головнокомандувача.

Також Олешко стверджує, що українських військових посилають шукати снаряди командири.

Але в матеріалі WSJ не згадують про накази. Сам Полюхович розповідає, що робить це за власним бажанням small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01