ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Обстріли в Кременчуці. Три фейки від росіян і їх спростування.

Десь о 15:50 наша авторка з Кременчука Альона Маліченко сіла писати спростування для По той бік новин на геть іншу тему. У цю мить пролунав перший вибух. Тим часом у проросійських телеграм-сміттярках з’являються і «версії» обстрілу від росіян.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Обстріли в Кременчуці. Три фейки від росіян і їх спростування.
Десь о 15:50 наша авторка з Кременчука Альона Маліченко сіла писати спростування для По той бік новин на геть іншу тему. У цю мить пролунав перший вибух. Гуркіт був настільки потужний, що навіть у помешканні в іншому районі міста відчуття було, ніби «прилетіло» під будинок. Секунд за тридцять пролунав другий вибух.
Хвилин 15-20 після вибуху не було зв’язку, в районі авторки люди повибігали з будинків на вулицю. Чекаючи на зв'язок, сусіди будували версії в який зі стратегічних об’єктів росіяни поцілили цього разу (Кременчук до того обстрілювали 4 рази). А коли з’явився мобільний інтернет – з’явилися і перші фото та відео в місцевих телеграм-каналах, на них стовпи чорного диму над містом, які й без того видно майже з усіх куточків Кременчука.
 
Потім почалися дзвінки від очевидців, містяни дізнаються про потрапляння ракет у торгово-розважальний центр «Амстор» і велику кількість поранених. Мер Кременчука повідомляє, що ціллю ракет було «дуже людне місце, яке на 100% не має відношення до військових дій».
У телеграм-каналі голови Полтавської ОВА наводять інформацію про постраждалих і ракети, що влучили в цивільний об'єкт. Першим офіційну інформацію викладе Володимир Зеленський, запостивши відео з палаючим торговим центром.
 
На місце ракетного удару залучають 130 рятувальників з усіх прилеглих районів, 23 одиниць техніки і навіть пожежний потяг від «Укрзалізниці». За даними ДСНС, площа загоряння – 10 тисяч квадратних метрів. У місцевих пабліках у соцмережах починається пошук близьких і друзів, які працювали або могли перебувати у ТРЦ. У готелі поблизу створюють мобільний пункт поліції для тих, хто не має зв’язку із рідними після ракетного удару.
 
🚫Тим часом у проросійських телеграм-сміттярках з’являються і «версії» обстрілу від росіян. Перша з них – фальсифікація українців. Жахаючі відео поблизу ТРЦ «Амстор» називають «вкидами у стилі Бучі та Краматорська». Ба більше, окупанти визнають, що бомбили Кременчук, але за їхнім твердженням, цілили по «стратегічному об’єкту»:
👉«Ми справді вели вогонь у цьому районі, але по заводу, який постачав ЗСУ паливо, саме цим і могли скористатися українські бойовики з метою влаштувати черговий інфопривід».
✔️«Амстор» - це торгово-розважальний центр, який не відноситься до військових чи стратегічних об’єктів, хіба що ціллю росіян, пише Маліченко, було вбити якомога більше цивільних мешканців. Як у Бучі та Краматорську. Заводу, який би постачав паливо для ЗСУ, поблизу або навіть у тому районі немає. Якщо мова йде про Кременчуцький НПЗ, який окупанти обстрілювали ракетами вже чотири рази, то це взагалі різні райони міста.
🚫Друга версія терористів – цілили у завод, а ТРЦ спалахнув від ударної хвилі: «ТРЦ розташований одразу за Кременчуцьким заводом дорожніх машин. Тому вибух швидше за все стався на заводі, але вибухова хвиля зруйнувала ТРЦ, а потім він спалахнув».
✔️(цей пункт доповнено) Станом на 27 червня інформації про пошкодження на заводі «Кредмаш» від ракетного удару не було. Секретар РНБО Данілов повідомив, що ракет було дві, одна влучила в ТРЦ «Амстор», інша в стадіон місцевого футбольного клубу. 28 червня надійшла оновлена інформація: одна ракета потрапила не на стадіон (там лише вибило скло ударною хвилею), а на територію заводу. Про часткове руйнування інфраструктури повідомив голова наглядової ради Микола Данилейко. Він же запросив медійників на «Дормаш», щоб вони побачили зруйнований цех. Пан Данилейко повідомив, що військову техніку та запчастин завод не випускає з 1989-го року.
 
А от друга ракета таки потрапила в «Амстор». Найбільше тіл нині знайдено у правій частині будівлі, де був магазин побутової техніки. Ударна хвиля від вибухів і уламки зачепили прилеглі будинки, будинки навпроти і навіть будинки, які розташовані за кілька кілометрів від місця події: там повилітали вікна, у квартирах падала техніка, посунуло меблі. Командування Повітряних сил України підтвердило, що ракет було дві і навіть пояснили чим саме били рашисти – ракетами Х-22 із дальніх бомбардувальників Ту-22 М3. Літаки злетіли з аеродрому Шайковка, а пуски здійснювались з Курської області.
 
 
🚫Третя версія – «в ТРЦ не було тисячі цивільних».
✔️Версію про таку кількість ймовірних постраждалих озвучив Володимир Зеленський. ТЦ «Амстор» – один із найбільших по кількості відвідувачів у місті. Він знаходиться у багатолюдній частині міста. Тамтешній супермаркет – популярне місце серед мешканців центру Кременчука. Крім супермаркету в ТРЦ знаходилось багато магазинів – одягу, техніки, косметики тощо. Тому у будь-якому випадку рашисти цілили у людний цивільний об’єкт і мова йде про велику кількість постраждалих. На момент публікації відомо про 13 загиблих, 21 людину поранено та госпіталізовано, 6 із них – у важкому стані. Окрім того, 29 людям допомогли без госпіталізації, зокрема двом дітям.
Після обстрілу цивільного об’єкту і загибелі мирних мешканців СБУ розпочала розслідування чергового воєнного злочину окупантів. Провадження відкрито за ч.2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).
"Дах будівлі обвалився. Розбір завалів триває. На фото, які викладають родичі зниклих після ракетного удару – бачу знайомі обличчя… Рашисти, горіть у пеклі!" - емоційно пише Альона.
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01