ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Погані біженці чи хороші вкиди?

Війна — це не тільки військовий наступ росії, це ще й вкиди ворожої пропаганди як частина інформаційно-психологічних спецоперацій.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Війна змушує українців залишати свої домівки в пошуках безпеки та захисту. Рятуючись від авіаційних нальотів та обстрілів, наші громадяни вирушають до безпечніших регіонів України, а також за кордон. За останніми даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців військова агресія росії вже змусила понад три мільйона людей виїхати до сусідніх країн і далі 

Але не варто забувати, що наразі відбувається ще й інформаційна війна із вкидами ворожої пропаганди. При чому деякі дуже схожі на правду, в яку можуть повірити навіть фахові люди. Зокрема дискредитація українських переселенців і біженців та зображення їх як невдячних за допомогу.

Соціальні мережі активно заполонили повідомлення із сотнею репостів про «наглих переселенців», які перебирають харчами, невдоволені умовами житла, залишають після себе тони сміття, вимагають безкоштовних послуг тощо. Дописи про «поганих» біженців, можна умовно розділити на наступні:

1. Українці, які залишили країну — зрадники

«Навіщо їхати за кордон, якщо можна просто тимчасово переїхати туди, де тихіше всередині країни?», «Чому ви їдете з міст, де не дуже «гаряче?», «Чому ви поїхали замість того, аби допомогти країні в цей нелегкий час?», «Я — залишився, тому що я не халявщик!»…

Схожі дописи розраховані на розкол українців. Зазвичай така інформація розповсюджується серед учасників груп у соцмережах, користувачі цитують знайомих або поширюють пости незнайомих людей, які не несуть жодної відповідальности за правдивість своїх повідомлень, або й навмисно створюють фейки. При цьому людина, яка постить інформацію, рідко надає конкретні дані, що дозволяють ідентифікувати обставини, час, місце подій.

👉  Приклади можете побачити тут і тут.

✔️ З 24 лютого психологи говорять про синдром вцілілого, які відчувають майже всі українці. Ті, хто перебуває у безпеці порівнюють себе з тими, кому зараз гірше, або з тими, хто вже загинув. Тож такі вкиди (свідомі чи ні) про біженців-зрадників розраховані, щоб посилити біль, горе, злість і сором за те, що комусь краще, ніж іншим. Але психологи нагадують, насамперед варто зрозуміти, що люди стали біженцями не з власної волі, не їх вина, що в різних куточках України відбуваються запеклі бойові дії. Основний пріоритет для батьків — захистити дітей та сім’ю.

✔️ Центр громадського здоров’я МОЗ оприлюднив зібрані контакти та вебсайти організацій, ініціатив або спільнот, які допомагають українцям, які тікають від російської агресії. Якщо ви ще не виїхали, або якраз у дорозі, і вам потрібна допомога, скористайтеся цим списком. Тут є контакти допомоги з житлом, юридична допомога, екстрені контакти, центри та ресурси підтримки біженців, пожертвування тощо.

✔️ Ось поради психологині Світлани Ройз тим, хто покинув свою домівку.

✔️ Дорослі, які подбали про безпеку дітей, також можуть допомагати Україні з-за кордону — розповсюджувати інформацію, координувати волонтерів, перевозити людей, перераховувати кошти на фонди, плести сітки тощо. Ось тут поради як можна допомогти нашим Збройним силам.

2. Переселенці, які переїхали зі східних областей на захід поводяться як на курорті

Цей фейк поширюють, аби розколоти українців на «схід» і «захід». Подібне ми спостерігали ще у 2014 році, коли мешканці Луганської та Донецької областей змушені були шукати прихисток в інших регіонах країни. Фейк про переселенців-туристів вже спростував Центр протидії дезінформації при РНБО. За їх повідомленням, працівники Центру особисто обдзвонили всі великі курорти і санаторії Західної України, щоб дізнатися правду. Власники готелів повідомили, що переселенці ведуть себе скромно, записуються в тероборону і допомагають зі збором гуманітарної допомоги.
 
3. Біженців з України в країнах Європи ніхто не чекає
 
У проросійських телеграм-каналах постійно ретранслюють меседж: в Європі вам не раді. А також розповідають про негативне ставлення європейців до українців, про втому від людей, які тікають від російської агресії. Насправді європейські країни від початку вторгненням погодили заходи, що забезпечують тимчасовий захист (проживання, меддопомога, освіта тощо) сотням тисяч біженців, які прибувають до країн ЄС. Для перетину кордону достатньо мати будь-яке посвідчення особи з фотографією або закордонний паспорт.
 
Крім того, люди, які виїхали з України через бойові дії матимуть право жити та працювати в Європейському Союзі до трьох років відповідно до плану надзвичайних ситуацій.
 
4. Українські біженці хочуть евакуюватися до росії, але Україна навмисно чинить їм перепону
 
Інформацію про понад 2 млн українців, які нібито просять, аби їх евакуювали до росії, розповсюдило міноборони рф. Цю новину підхопили російські пропагандистські ЗМІ без підтвердження даних. Можна припустити, що ця цифра — просто наявна кількість українських біженців на той момент, яку подали, як тих, що хочуть їхати до «асвабадітєлєй».
 
Управління Верховного комісара ООН у справах біженців постійно оновлює дані по Україні, які свідчать, що з 24 лютого до росії виїхало близько 131 000 українців (приблизно 5% від усієї кількости біженців).
 
Більшість цих біженців — мешканці ОРДЛО, евакуація яких почалась до початку повномасштабного вторгнення росії і стала одним із приводів для виправдання війни. Ватажки окупаційних адміністрацій рф, оголосили про евакуацію жінок, дітей та літніх людей 18 лютого, але журналісти Bellingcat виявили: відеозвернення записано ще 16 лютого.
 
росія пропонувала евакуювати жителів Києва, Маріуполя Харкова та Сум до білоруського Гомеля, Ростова-на-Дону та Білгорода. Але віце-прем’єрка Ірина Верещук наголошує: плани евакуації мирного населення із зон бойових дій постійно зриваються з боку росії. рф систематично порушує взяті надання гуманітарних коридорів, але водночас виставляє себе «миротворцем».
 
Підтвердженням цих слів є зірвана евакуація мирного населення із Волновахи, обстріл ділянок “гуманітарного коридору” біля Маріуполя та на Київщині.
 
5. Біженці з України поводять себе зухвало в Молдові
 
Пропагандистські видання публікують звернення молдован, які скаржаться на свавілля українців.
«Вам дали безплатне житло, воду, їжу, а ви качаєте свої права» — цитують вони відеозвернення молдовської пані. Проросійські телеграм-канали цитують літнього чоловіка з Молдови, знайомий якого нібито надав квартиру біженцям, а наступного дня звідти зник плазмовий телевізор, а на стіні з’явився напис «Русский корабль, иди нах#й» 
 
Згодом ролики, в яких люди скаржаться на громадян України стали масово з’являтися у соцмережах, особливо «Тік-тоці». Основний меседж: біженці поводяться нахабно, приїжджають на крутих тачках, паркуються де хочуть і скуповують все підряд. А ще змушують усіх молдован спілкуватись із біженцями виключно українською. Коли кількість таких, створених ніби «під копірку», роликів перевищила сотню, журналісти молдовського видання «NewsMaker» дослідили потік цієї інформації і виявили, що мова йде про організовану кампанію.
 
❗️ Мета таких фейків розпалити ненависть або хоча б налаштувати проти українців мешканців Молдови, країни з населенням близько 2,6 мільйона людей, яка вже прийняла 237 000 біженців. З них 113 000 залишаються на її території. Про те, що у Молдови швидко закінчуються можливості надати гідний притулок і догляд українським біженцям вже заявив міністр закордонних справ Ніку Попеску.
 
Відтак у Молдові почали циркулювати й інші фейки з прицілом на зменшення добробуту молдован на користь українців. Так, уряд Молдови вже спростував в урядовому телеграм канал Prima Sursă заяви із відео в соцмережах, в якому автор заявляє, що кожен біженець отримає допомогу у розмірі 15 тисяч леїв.
 
Потім у публічному просторі з’явилися чутки, що уряд Молдови зобов'язує громадян перерахувати зарплату за один день на підтримку українських біженців. Цю інформацію уряд також спростував, заявивши, що вона не відповідає дійсності.

Ну і наостанок, не всі люди демонструють найкращі свої якости під час війни. Поодинокі випадки хамської чи агресивної поведінки з боку біженців можуть бути, інколи, як захисна реакція на стрес. Багато хто — їдуть у нікуди, не знають, що їх чекає далі і чи буде куди повертатись. Не варто забувати, ХТО змусив людей тікати з рідних домівок і хто наш ворог, та скеровувати негативні емоції НА НИХ. 

❗️ Тому нагадуємо: отримуйте інформацію лише з офіційних та перевірених джерел. А перш ніж шерити подібну інформацію зі звинуваченням когось — подумайте, чого ви досягнете своїм дописом, репостом чи навіть коментарем, і кому вигідний розкол всередині країни у час війни. 

 

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01