ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Попередження від Координаційного штабу: як убезпечити себе від шахрайства під час пошуку військовополених

Попереджаємо про розповсюдження фейкових телеграм-каналів та сторінок у соцмережах, які обіцяють допомогу у пошуку полонених або зниклих безвісти військових. Видавати незнайомцям особисту інформацію про наших військових, як-от номер телефону, адреса чи якісь інші персональні дані, є дуже ризиковано, оскільки багато з цих каналів можуть виявитись шахраями чи агентами російських спецслужб. Наголошуємо на важливості довіряти тільки вповноваженим державним органам у випадках, пов'язаних з пошуками полонених або зниклих військовослужбовців.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Чому передавати персональні дані полонених та зниклих безвісти неперевіреним людям – погана ідея?

Зростає число телеграм-каналів та сторінок соцмереж, які обіцяють знайти військовослужбовців, які потрапили в полон або зникли безвісти. Проте для цього вони просять у рідних та близьких персональні дані та іншу інформацію.

 



Ми про це неодноразово розповідали раніше, наші тексти можна почитати за цими посиланнями https://bit.ly/3Na17eRhttps://bit.ly/47DQ9qd

Але проблема настільки велика та важлива, що не зайвий раз нагадати та доповнити.
Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими підготував відповіді на найпоширеніші питання:

Яку інформацію не можна передавати незнайомцям?

  • Номер телефону, інші контакти;
  • Адресу проживання;
  • Профіль соцмережі;
  • Дані військовослужбовця (ПІБ, номер бригади, військову спеціальність, адресу проживання, профілі соцмереж тощо.);
  • Місце розташування підрозділу;
  • Фото, зокрема фото з побратимами.


Чому цього робити не варто?

Ви можете погіршити становище вашої близької людини. Чимало таких каналів організовують шахраї або представники спецслужб агресора. Шахраї будуть видурювати у вас гроші. Спецслужбісти будуть маніпулювати вами чи вдаватися до шантажу.

Насправді ніхто у фейсбуці чи телеграмі не буде займатися пошуками вашої близької людини. Це професійно та безкоштовно роблять тільки фахівці уповноважених державою органів.

 На сайті Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими є Дорожня карта, в якій докладно розписані дії родини у випадках якщо член родини зарахований до лав ЗСУ пропав безвісти, потрапив у полон чи загинув  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01