ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Роберт Кеннеді-молодший каже нібито в Україні збирають ДНК китайців і росіян

Навіть репутацію конспіролога потрібно підтримувати. Кандидат у президенти США Роберт Кеннеді-молодший успішно дає цьому раду. Нещодавно він поширив чергову теорію змови, нібито в Україні працювали біолабораторіі, щоб збирати ДНК китайців і росіян. Його роздуми активно поширюють російські пропагандисти. Українців це лише посміхнуло, але меседж продовжує ширитися інтернетом і навіть дійшов до Тік-Ток
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

 

Про що йдеться

Під час пресконференції Роберт Кеннеді-молодший заявив, нібито COVID-19 - це генетично модифіковане біологічне знаряддя, яке "етнічно спрямоване" і менше всіх вражає євреїв-ашкеназі і китайців.
Під час свого монологу з купою маніпуляцій, теорії змов та фейків, він також згадав Україну, де нібито Сполучені Штати керували біолабораторіями, щоб отримати ДНК китайців і росіян для створення біологічної зброї, спрямованої проти певних етнічних груп.

При цьому політик посилався на слова заступниці держсекретаря США Вікторії Нуланд.

Насправді

Західні медіа майже відразу засудили Роберта Кеннеді-молодшого за поширення «брехливих та нічим не підтверджених конспірологічних теорій», а також за розповсюдження антисемітських мітів та расової ненависті. Не лише політики, а й члени родини звинуватили його в поширенні дезінформації. 

Слова політика про те, що Вікторія Нуланд визнала існування біолабораторій, — фейк, її слова вирвали з контексту. На запитання, чи має Україна біологічну та хімічну зброю, вона відповіла, що в Україні є дослідницькі об’єкти, біологічні матеріали яких можуть потрапити до росіян. Крім того, Нуланд зазначила, що якщо в Україні і станеться інцидент із небезпечними біологічними чи хімічними матеріалами, то саме росія буде винна в цьому. 
Після її заяв на цю тему Державний департамент наголосив, що у них Нуланд мала на увазі українські лабораторії діагностики та біозахисту, що відрізняються від обʼєктів біологічної зброї. Крім того, Міністерство охорони здоровʼя України зазначало, що на території України немає «американських лабораторій», а ті лабораторії, які є, призначені для виявлення збудників інфекційних хвороб.
Це далеко не перший випадко, коли Роберт Кеннеді-молодший поширює бездоказові конспірологічні теорії, які, зокрема, грають і на руку російських пропагандистам. У 2021 році він заявляв, що нібито після вакцини від коронавірусу помре 30% населення.

У 2021-2022 році сторінки Роберта Кеннеді-молодшого заблокували у фейсбуці та інстаграмі за неодноразове поширення дезінформації про COVID-19. Однак через те, що з квітня Кеннеді є одним із кандидатів у президенти на виборах 2024 року, інстаграм відкрив доступ до його особистої обліковки small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01