ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Російська деза про евакуацію сербського посольства

Росія запустила дезу про закриття посольства Сербії в Києві. Деякі українські ЗМІ зробили її новиною. У низці українських видань з’явилася інформація про те, що посольство Сербії в Україні буцімто тимчасово закрили. «Співробітники працюватимуть із Белграда. Причина — «з метою захисту безпеки свого персоналу». Така новина з’явилася і досі не спростована на сайтах lb.ua, Фокус, Слово і діло та багато інших
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

 

На тлі повідомлень, що «влада Китаю закликала своїх громадян, які наразі перебувають в Україні, «якнайшвидше» залишити країну або посилити запобіжні заходи, враховуючи серйозну ситуацію з безпекою, це посіяло паніку серед багатьох українців. «Дружні до росії країни щось знають?!»

✔️Це російська дезінформація. Насправді сербське посольство виїхало із України на початку березня і відтоді не поверталося. Співробітники дипмісії працюють із Белграда. Це підтвердив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.
 
«Всім давно відома мораль: не підхоплюйте наосліп «новини» із російських медіа. Спочатку перевіряйте в офіційних джерелах», — закликав він українських журналістів.
Він також відповів на занепокоєння щодо роботи посольств Єгипту, Китаю, Казахстану, Узбекистану та інших: працюють в Україні.
Ще належить з’ясувати, яке саме ЗМІ першим занесло в український інформаційний простір цей фейк. Але вже видно, чому всі решта повелися на вкид: там було посилання на справжній сайт посольства Сербії в Україні. 
Якщо за ним перейти, ви прочитаєте застереження про те, що «посольство Республіки Сербія в Україні тимчасово закрито для забезпечення безпеки персоналу, який продовжуватиме працювати з Белграда до виконання умов для повернення в Україну». От тільки це закріплене повідомлення — воно там висить ще від березня. Як і зазначає представник українського міністерства.
Що стосується інформації про те, що «влада Китаю закликала своїх громадян, «якнайшвидше» залишити країну», то тут теж не все чисто. Пізніше ми перевіримо її, але станом на зараз можемо сказати наступне:
Українські ЗМІ, які про це повідомили, посилаються на китайське видання Global Times. Це таблоїдна газета під егідою провідної газети Комуністичної партії Китаю. Докладніше про те, що це за шмат лайна можна прочитати в аналізі від The Economist.

Окремі видання додають, що в Twitter американської аналітичної групи Open Source Intelligence Monitor також опубліковано скриншоти з повідомлення на сайті МЗС Китаю. Але ці ж аналітики кілька годин тому поширили фейкову інформацію про евакуацію сербського посольства.

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01