ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Російська пропаганда у дії: аналізуємо відео про ями для загиблих військових

Росіяни продовжують поширювати свої фейки щодо Збройних Сил України. Сьогодні спростовуємо одне з таких фейкових відео, яке, на жаль, має величезну кількість поширень в українському сегменті Facebook.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Маховик російської пропаганди продовжує крутитися, створюючи нові фейки про Збройні Сили України. У цьому дописі ми поставимо під сумнів відео, на якому нібито українські військові ховають у лісовій ямі своїх загиблих побратимів. На жаль, в українському сегменті facebook його поширили понад п’ятнадцять тисяч разів.



Отже, слідкуйте за руками російських пропагандистів.

Уночі 20 січня на російському сайті «РІА Новасті» з’явилася стаття «Розкрито технологію облаштування братських могил для бойовиків ЗСУ». В ній анонімне джерело повідомляє про “методичні рекомендації для ЗСУ з організації термінового поховання трупів у воєнний час”. Тієї ж ночі статтю розповсюдили й інші пропагандистські медіа, такі як «Масковскій камсамолєц», «SMI Today» тощо.

«Українських військових, масово загиблих під час російських ударів під час спеціальної військової операції, київський режим переважно ховає в братських могилах по 100 осіб у кожній, для облаштування "тимчасових кладовищ" використовують хмиз», — пишуть пропагандисти (переклад з рос. - ПТБН).

Окрім маячні про ями 20 метрів завдовжки, використання глицевих гілок і хмизу між трунами та створення спеціальної вентиляції для пришвидшення розкладання тіл, у статті стверджують, що під час влаштування братських могил, як правило, використовують бульдозери на базі тракторів Т-170 і Т-130.

Наступного дня в проміжку між 17:00 та 18:00 на багатьох російських telegram-каналах і сторінках соцмережі «Х» з’являється згадане вище відео.

Уважний перегляд і аналіз контексту привели нас до висновку, що це звичайна російська пропаганда.

1. Канали поширення

Якби відео в мережу завантажили українці, то його, з огляду на емоційність, насамперед поширювали б в українському сегменті інтернету. Або хоча б одночасно і на російських, і на українських сторінках. Але ми зустрічаємо це відео лише в російських пропагандистів, а в український простір воно потрапило через добу, тобто 22 січня.

Українськомовний підпис «А це мобілізовані, яких оголосять зниклими безвісти, і яких рідні ніколи не знайдуть. Вони в ямі десь у лісі, і компенсацію за них рідні не отримають» створений росіянами. Автор допису (див. Ілюстрацію) просто його переклав. Окрім таких трактувань, пропагандисти супроводжували відео заявами про фінансову вигоду для чиновників та командирів від створення братських могил.

2. Український прапор і балкенкройц

На початку показують бульдозер на базі трактора. Потім у кадр (ніби випадково) потрапляє український прапор і балкенкройц (розпізнавальний знак Вермахту в часи Другої світової війни), наклеєний на лобове скло. Дійсно, куди ж без цього. Після демонстрації символіки, на відео показують трьох військових, двоє з яких нібито складають тіла загиблих у яму, а третій уважно за ними спостерігає. В кінці відео водій бульдозера засипає загиблих землею.

3. Монтаж

Зверніть увагу, що всього за 1 хвилину 50 секунд нам показали так багато: і бульдозер на базі трактора (двічі), і символи (двічі), і складання тіл (двічі), і засипання ями землею. Обличчя військових сховані під масками, а саме відео досить поганої якости.

4. Шаблони пропаганди

Схожий пропагандистський ролик ми вже бачили в березні минулого року. Тоді россосісіянці створили фейкове відео, де невідомий в українському однострої нібито стріляє по цивільному авто жінки з дитиною. В тому відео пропагандисти також використали пов’язки (не зелені, а жовті), український прапор, маски та хрест балкенкройц. Докладніше з цим фейком ви можете ознайомитись в спростуванні від ГУР.

Російські пропагандисти вчергове доводять, що не гребують жодними етичними нормами, аби очорнити військових Збройних сил України та сколихнути українське суспільство емоційними темами small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01